Montelukast Teva

Montelukast Teva face parte din clasa de medicamente numite antagonişti ai receptorilor pentru leukotriene. Aceştia blocheaza substantele numite leukotriene. Leukotrienele determina ingustarea şi inflamatia cailor respiratorii din plamani şi, de asemenea, simptome de alergie.

Cuprins

Montelukast Teva

Ce este Montelukast Teva şi pentru ce se utilizeaza

Montelukast Teva face parte din clasa de medicamente numite antagonişti ai receptorilor pentru leukotriene. Aceştia blocheaza substantele numite leukotriene. Leukotrienele determina ingustarea şi inflamatia cailor respiratorii din plamani şi, de asemenea, simptome de alergie.

Prin blocarea leucotrienelor, Montelukast Teva amelioreaza simptomele astmului bronşic, ajuta la controlul simptomelor astmului bronşic şi amelioreaza simptomele alergiei sezoniere (cunoscuta şi sub denumirea de rinita alergica sezoniera sau febra fanului).

Medicul dumneavoastra v-a prescris Montelukast Teva pentru tratamentul astmului bronşic, prevenind simptomele astmului bronşic din timpul noptii şi zilei.

  • Montelukast Teva este utilizat pentru tratamentul pacientilor cu varsta de 15 ani şi peste, cu simptome controlate insuficient de tratamentul actual şi care au nevoie de un tratament suplimentar.
  • Montelukast Teva ajuta, de asemenea, la preventia ingustarii cailor respiratorii cauzata de efortul fizic la pacientii cu varsta de 15 ani şi
  • La acei pacienti cu astm bronşic cu varsta de 15 ani şi peste, la care Montelukast Teva este administrat pentru tratamentul astmului bronşic, Montelukast Teva poate, de asemenea, sa determine ameliorarea simptomelor rinitei alergice

Medicul dumneavoastra va stabili cat Montelukast Teva trebuie administrat in functie de simptomele şi severitatea astmului bronşic.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Montelukast Teva

Spuneti medicului dumneavoastra despre orice problema medicala sau alergie pe care o aveti sau ati avut-o vreodata.

Nu luati Montelukast Teva

  • daca sunteti alergic la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Montelukast Teva adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

  • Daca astmul bronşic sau modul in care respirati se agraveaza, spuneti imediat medicului dumneavoastra.
  • Montelukast Teva comprimate filmate nu este destinat pentru tratamentul crizelor de astm bronşic. Daca apare o criza de astm bronşic, urmati indicatiile date de catre medicul dumneavoastra. Intotdeauna aveti la dumneavoastra medicamentul pentru situatii de urgenta cum este cazul crizei de astm bronşic.
  • Este important ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sa luati toate medicamentele prescrise de catre Montelukast Teva nu trebuie sa inlocuiasca alte medicamente utilizate in tratamentul astmului bronşic pe care medicul dumneavoastra vi le-a prescris.
  • Orice pacient care ia medicamente pentru tratamentul astmului bronşic trebuie sa ştie ca daca apar simptome asociate cum sunt simptome asemanatoare gripei, furnicaturi şi intepaturi sau senzatie de amorteala la nivelul bratelor sau picioarelor, agravarea simptomelor respiratorii şi/sau eruptie trecatoare pe piele, trebuie sa se adreseze medicului
  • Nu trebuie sa luati acid acetilsalicilic (aspirina) sau alte medicamente antiinflamatoare (cunoscute şi sub numele de antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS) daca aceste medicamente va agraveaza astmul bronşic.

Pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca diverse evenimente neuropsihice (de exemplu, modificari de comportament şi ale starii de dispozitie) au fost raportate la adulti, adolescenti si copii in cazul utilizarii Montelukast Teva (vezi pct. 4). Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra prezentati astfel de simptome in timp ce utilizati Montelukast Teva, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau medicului copilului dumneavoastra.

Copii

Pentru copii cu varsta intre 6 luni şi 14 ani, pot fi disponibile alte concentratii şi forme farmaceutice de montelukast.

Montelukast Teva impreuna cu alte medicamente

Unele medicamente pot influenta modul in care actioneaza Montelukast Teva sau Montelukast Teva poate influenta modul in care actioneaza alte medicamente.

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Inainte de a incepe administrarea Montelukast Teva spuneti medicului dumneavoastra daca luati urmatoarele medicamente:

  • fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)
  • fenitoina (utilizata pentru tratamentul epilepsiei)
  • rifampicina (utilizata pentru tratamentul tuberculozei şi a altor infectii)
  • gemfibrozil (utilizat pentru scaderea concentratiilor mari de grasimi in sange)

Montelukast Teva impreuna cu alimente şi bauturi

Montelukast Teva 10 mg comprimate filmate poate fi luat cu sau fara alimente.

Sarcina şi alaptarea

Utilizarea in sarcina

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Utilizarea in timpul alaptarii

Nu se cunoaşte daca Montelukast Teva trece in lapte. Trebuie sa va adresati medicului curant inainte de a lua Montelukast Teva daca alaptati sau intentionati sa alaptati.

Medicul dumneavoastra va stabili daca puteti sa luati Montelukast Teva in aceasta perioada.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se anticipeaza ca Montelukast Teva sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea, raspunsurile individuale la medicament pot fi varibile. Anumite reactii adverse (cum sunt ameteli şi somnolenta), care au fost raportate foarte rar la administrarea Montelukast Teva pot influenta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Montelukast Teva contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Montelukast Teva contine sodiu.

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) pe comprimat filmat, adica practic „nu contine sodiu”.

Cum sa luati Montelukast Teva

  • Trebuie sa luati un singur comprimat Montelukast Teva in fiecare zi, aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra.
  • Trebuie sa luati medicamentul chiar daca nu aveti simptome sau daca aveti o criza de astm bronşic.
  • Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti
  • A se administra pe cale orala.

Doza recomandata pentru adulti şi adolescenti cu varsta peste 15 ani este de un comprimat filmat Montelukast Teva 10 mg administrat zilnic seara, cu sau fara alimente.

Daca luati Montelukast Teva, aveti grija sa nu utilizati alte medicamente care contin aceeaşi substanta activa, montelukast.

Daca luati mai mult decat trebuie din Montelukast Teva

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra pentru recomandari.

In majoritatea cazurilor de supradozaj declarate nu au fost raportate reactii adverse. Cel mai frecvent raportate simptome ca urmare a supradozajului la adulti, copii şi adolescenti au inclus dureri abdominale, somnolenta, sete, dureri de cap, varsaturi şi hiperactivitate.

Daca uitati sa luati Montelukast Teva

Incercati sa luati Montelukast Teva exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Totuşi, daca uitati sa luati o doza, continuati sa luati cate un comprimat zilnic, o data pe zi. Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.

Daca incetati sa luati Montelukast Teva

Montelukast Teva va poate trata astmul bronşic numai daca dumneavoastra luati tratamentul in mod continuu.

Este important sa continuati sa luati Montelukast Teva atata timp cat medicul v-a recomandat acest lucru. Va va ajuta sa controlati simptomele astmului bronşic.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Opriti utilizarea Montelukast Teva şi adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca observati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave care au fost raportate in cazul administrarii montelukast:

  • respiratie şuieratoare aparuta brusc, umflarea buzelor, limbii şi gatului sau a corpului, eruptie trecatoare pe piele, leşin sau dificultate la inghitire (reactie alergica severa). Aceste reactii adverse sunt mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane).
  • simptome asemanatoare gripei, furnicaturi şi intepaturi sau senzatie de amorteala la nivelul bratelor şi picioarelor, agravarea simptomelor respiratorii şi/sau eruptii trecatoare pe piele (sindrom Churg-Strauss). Aceste reactii adverse sunt foarte rare (pot afecta mai mult de 1 din 10 000 de persoane).
  • ganduri şi actiuni Acest efect advers este foarte rar (poate afecta pana la 1 din 10000 persoane).
  • reactii severe la nivelul pielii (eritem polimorf), care pot aparea Aceasta reactie adversa este foarte rara (poate afecta pana la 1 din 10000 persoane).

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in cazul administrarii montelukast:

Foarte frecvente : pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

  • Raceli (infectii ale cailor respiratorii superioare)

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

  • dureri de cap
  • durere abdominala
  • sete
  • diaree, greata, varsaturi
  • eruptie trecatoare pe piele
  • febra
  • astm bronşic
  • hiperactivitate
  • inroşirea pielii insotita de mancarime (eczema)
  • creşterea concentratiei anumitor substante in sange (transaminaze)

Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 de persoane

  • modificari de comportament şi de stare psihica (vise neobişnuite, incluzand coşmaruri, iritabilitate, somnambulism, stare de anxietate, nelinişte, agitatie incluzand comportament agresiv, depresie, dificultate la adormire),
  • ameteli, somnolenta, furnicaturi şi intepaturi/senzatie de amorteala, convulsii (crize)
  • sangerari din nas
  • uscaciune a gurii, indigestie
  • vanatai, mancarime, urticarie
  • dureri ale muşchilor sau articulatiilor, crampe musculare
  • oboseala, stare generala de rau, edeme

Rare: pot afecta pana la 1 din 1 000 de persoane

  • tremor, tulburari de atentie, afectare a memoriei
  • tendinta crescuta de sangerare
  • tremuraturi
  • perceptia batailor inimii (palpitatii)
  • umflarea pielii

Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10 000 de persoane

  • halucinatii, confuzie, balbaiala
  • hepatita (inflamatia ficatului), probleme ale ficatului (infiltrat eozinofilic hepatic)
  • umflaturi roşii, dureroase, sub piele, localizate cel mai frecvent la nivelul gambelor (eritem nodos)

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Montelukast Teva

A nu se lasa la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie şi blister dupa “EXP:”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii de temperatura speciale de pastrare. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina şi umiditate.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Montelukast Teva

  • Substanta activa este Fiecare comprimat filmat contine montelukast sodic, echivalent cu montelukast 10 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu- laurilsulfat de sodiu, hidroxipropilceluloza, lactoza monohidrat, amidon pregelatinizat, amidon glicolat de sodiu tip A, stearat de magneziu; film- hidroxipropilceluloza, hipromeloza (E 464), dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172).

Cum arata Montelukast Teva şi continutul ambalajului

Comprimate filmate rotunde, de culoare bej, marcate cu "93" pe una dintre fete si cu "7426" pe cealalta fata a comprimatului, cu diametrul de aproximativ 8,5 mm.

Blister din OPA-Al-PVC/Al

Cutii cu 7, 28, 30, 56, 60, 98, 100 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Teva B.V.

Swensweg 5, 2031 GA Haarlem Olanda

Fabricant

TEVA Operations Poland Sp.z.o.o. ul. Mogilska 80, 31-546 Kraków Polonia

Acest prospect a fost revizuit in August 2021.

Denumire comerciala MONTELUKAST TEVA 10 mg
DCI MONTELUKASTUM
Forma farmaceutica COMPR. FILM.
Concentratia 10mg
Cod ATC R03DC03
Actiune terapeutica ALTE MED. PT. TRAT. BOLILOR OBSTRUCTIVE ALE C.R, SISTEMICE ANTAGONISTI AI RECEPTORILOR DE LEUCOTRIENE
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu blist. OPA-Al-PVC/Al x 7 compr. film.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W67985001
Firma / tara producatoare APP TEVA OPERATIONS POLAND SP. Z.O.O. - POLONIA
Firma / tara detinatoare APP TEVA B.V. - OLANDA
Nr. / data ambalaj APP 8421/2015/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.