Nitropector

Nitropector contine o substanta activa numita tetranitrat de pentaeritritil şi are ca principala actiune largirea vaselor de sange care alimenteaza muşchiului inimii, crescand aportul de sange şi oxigen la acest nivel.

Cuprins

Ce este Nitropector şi pentru ce se utilizeaza

 Acesta apartine grupului de medicamente numit coronarodilatatoare.

Nitropector este recomandat in urmatoarele situatii:

  • ca tratament de baza in boala cardiaca ischemica (ingustarea vaselor de sange ale inimii cu scaderea aportului de sange la acest nivel),
  • tratament preventiv pentru durerile de inima cauzate de scaderea cantitatii de oxigen la nivelul muşchiului cardiac (angina pectorala),
  • tratament de lunga durata dupa un infarct miocardic.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Nitropector

Nu utilizati Nitropector

  • daca sunteti alergic la tetranitrat de pentaeritritil, la alti nitrati sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6),
  • daca aveti un deficit major şi brusc instalat al sangelui (şoc sau colaps circulator),
  • daca aveti valori mici ale tensiunii arteriale (hipotensiune) sau daca va scade foarte mult tensiunea la ridicarea in pozitie verticala (hipotensiune ortostatica),
  • daca aveti o afectiune a muşchiului cardiac care comprima vasele de sange ale inimii (cardiomiopatie obstructiva),
  • daca aveti o afectare severa a aportului de sange la muşchiul inimii cu efecte negative asupra umplerii acesteia cu sange (infarct miocardic cu presiune de umplere scazuta),
  • o scadere importanta a numarului de celule roşii din sange (anemie severa),
  • o creştere a presiunii din cap, sangerare la nivelul vaselor de sange ale creierului sau o lovitura puternica la cap recenta,
  • daca luati sildenafil,
  • daca aveti o presiune crescuta la nivelul ochilor (glaucom cu unghi inchis).

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Nitropector, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale:

  • daca sunteti varstnic şi luati şi alte medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale,
  • daca aveti tensiunea arteriala mica,
  • daca aveti o afectare severa a functiei ficatului (insuficienta hepatica severa) - daca in timpul tratamentului cu doze mari prezentati o invinetire a regiunii din jurul gurii sau a extremitatilor (cianoza), opriti administrarea de Nitropector şi anuntati imediat medicul dumneavoastra pentru a incepe tratament specific,
  • daca aveti o functionare excesiva a glandei tiroide (hipertiroidism).

Se poate dezvolta toleranta, precum şi aparitia unei tolerante incrucişate cu alti nitroderivati, in conditiile unui tratament continuu cu doze mari de tetranitrat de pentaeritritil. De aceea, trebuie evitata administrarea continua de doze mari pentru a preveni o atenuare sau o pierdere a efectului terapeutic.

Copii

Nu au fost stabilite siguranta şi eficacitatea administrarii tetranitratului de pentaeritritil la copii.

Nitropector impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

In mod special spuneti medicului dumneavoastra daca luati:

  • medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale (antihipertensive),
  • medicamente apartinand clasei nitroderivatilor,
  • medicamente pentru largirea vaselor de sange (vasodilatatoare),
  • medicamente pentru tratamentul depresiei (antidepresive triciclice),
  • medicamente pentru tratamentul durerii puternice (analgezice opioide),
  • neuroleptice,
  • sildenafil – pentru imbunatatirea erectiei.

Nitropector impreuna cu alimente şi bauturi

Consumul de alcool nu este recomandat in timpul tratamentului cu Nitropector.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Studiile la animale nu au evidentiat nici un efect embriotoxic. Nu exista date clinice care sa evidentieze riscurile administrarii tetranitratului de pentaeritritil la gravide. De aceea, inainte de inceperea tratamentului se recomanda evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Deoarece nu se ştie daca medicamentul se excreta in laptele matern, nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In primele zile de tratament exista riscul aparitiei tensiunii arteriale mici ortostatice şi a vertijului. Pacientii trebuie avertizati asupra acestor riscuri; nu este indicata conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Nitropector contine lactoza monohidrat

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa utilizati Nitropector

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze

Doza recomandata este de 10-20 mg tetranitrat de pentaeritritil (1/2-1 comprimat Nitropector) de 3-4 ori pe zi.

Mod de administrare

Este recomandat sa luati Nitropector cu 1/2 ora inainte sau o ora dupa mese şi seara, la culcare.

La inceputul tratamentului se recomanda creşterea progresiva a dozelor pana la stabilirea dozei eficace, pentru a preveni riscul de tensiune arteriala mica şi de dureri de cap.

Daca sunteti varstnic sau daca aveti valori mici ale tensiunii arteriale, medicul dumneavoastra va dori sa va monitorizeze mai frecvent.

La inceputul tratamentului pot sa apara dureri de cap, dar acestea vor scadea progresiv in intensitate, pana la disparitie. Daca durerea de cap este deranjanta pot fi reduse dozele sau medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente pentru ameliorarea lor.

Daca utilizati mai mult Nitropector decat trebuie

Daca ati utilizat mai mult Nitropector decat trebuie, luati legatura imediat cu medicul dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital, pentru a fi luate masurile terapeutice necesare.

Daca ati luat o doza mai mare de Nitropector, pot sa apara: dilatarea generalizata a vaselor de sange cu colaps circulator; invinetirea regiunii din jurul buzelor (cianoza).

Daca uitati sa utilizati Nitropector

Luati doza uitata imediat ce v-ati amintit. In cazul in care se apropie timpul pentru urmatoarea doza, luati-o direct pe aceasta.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Nitropector

Folosit pe termen lung sau in doze mari Nitropector poate da dependenta şi sindrom de intrerupere. Nu opriti tratamentul cu Nitropector inainte de a vorbi cu medicul dumneavoastra. Oprirea brusca a tratamentului poate fi insotita de manifestari neplacute şi in unele cazuri, severe. Medicul dumneavoastra va va explica cum trebuie sa procedati pentru a opri tratamentul cu Nitropector.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la administrarea de Nitropector:

  • dureri de cap - mai ales la inceputul tratamentului,
  • ameteli, inroşirea fetei, senzatie de slabiciune, paloare şi transpiratii – mai ales daca se consuma alcool concomitent;
  • senzatie de rau digestiv (greata),
  • stare de rau digestiv (varsatura),
  • scaderea tensiunii arteriale, mai ales la ridicarea la verticala manifestata prin batai rapide ale inimii, stare de leşin, vertij – mai ales la inceputul tratamentului sau la creşterea dozei;
  • accentuarea durerilor de inima,
  • aparitia unei culori violacee in jurul gurii (cianoza).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse

direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Nitropector

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Nitropector

  • Substanta activa este tetranitrat de Un comprimat contine tetranitrat de pentaeritritil 20 mg sub forma de tetranitrat de pentaeritritil diluat 200 mg.
  • Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu, guma arabica atomizata.

Cum arata Nitropector şi continutul ambalajului

Nitropector se prezinta sub forma de comprimate neacoperite, sub forma de discuri, cu aspect uniform, margini intacte, suprafata plana, cu diametru de aproximativ 9 mm, avand inscriptionat pe una din fete AS.

Nitropector este ambalat in cutie cu 3 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate

Detinatorul autorizatiei de punere de piata şi fabricantul

Terapia SA,

Str. Fabricii nr.124, Cluj-Napoca, Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost aprobat in aprilie 2020.

Denumire comerciala NITROPECTOR 20 mg
DCI PENTAERITHRITYLI TETRANITRAS
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 20mg
Cod ATC C01DA05
Actiune terapeutica VASODILATATOARE UITLIZATE IN AFECTIUNI CARDIACE NITRATI ORGANICI
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 3 blist. Al/PVC x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani
Cod CIM W12957001
Firma / tara producatoare APP TERAPIA SA - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP TERAPIA SA - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 13142/2020/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.