Rinofug

Rinofug este un decongestionant nazal care elibereaza rapid nasul infundat, ajutandu-va pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra sa respire mai uşor.

Cuprins

Ce este Rinofug si pentru ce se utilizeaza

Rinofug este un decongestionant nazal care elibereaza rapid nasul infundat, ajutandu-va pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra sa respire mai uşor. Rinofug este utilizat pentru decongestionarea mucoasei nazale in cazul rinitelor si sinuzitelor acute alergice sau prin guturai (raceala comuna), rinofaringitei.

Rinofug 1 mg/ml picaturi nazale, solutie este destinat copiilor cu varste peste 7 ani şi adultilor.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Rinofug

Nu utilizati Rinofug:

  • daca sunteti alergic la nafazolina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);
  • daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti/este alergic (hipersensibil) la nafazolina sau la oricare dintre celelalte componente ale Rinofug (vezi pct. 6);
  • daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti/are o inflamatie a mucoasei nazale de tipul rinita atrofica;

- daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti/are presiune intraoculara crescuta (glaucom), in special glaucom cu unghi inchis;

  • daca suferiti de afectiuni cardiovasculare severe;
  • daca ati avut antecedente de accident vascular cerebral;
  • daca ati avut antecedente de convulsii;
  • daca prezentati risc de retentie urinara prin tulburari
  • daca copilul dumneavoastra are varsta sub 7 ani.

Atentionari si precautii

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti/are:

  • boli cardiovasculare grave (de exemplu boli grave ale arterelor coronare, hipertensiune arteriala);
  • feocromocitom, o tumora a glandelor suprarenale, care determina creşterea tensiunii arteriale;
  • tulburari metabolice, cum sunt hipertiroidie, diabet.

Nu utilizati Rinofug timp indelungat, deoarece determina lezarea mucoasei prin ischemie şi favorizeaza dezvoltarea unei rinite cronice atrofice.

Aplicarea repetata, la intervale prea scurte, duce la diminuarea efectului (tahifilaxie). Utilizarea prelungita sau excesiva poate determina reaparitia sau agravarea infundarii nasului.

In cazul unor tulburari ca : hipertensiune arteriala, tahicardie, palpitatii, greata, tulburari de ritm, semne neurologice, intrerupeti tratamentul.

La copiii mici, nafazolina se poate absorbi in cantitati suficiente pentru a provoca fenomene de deprimare centrala mergand pana la coma .

Daca sunteti sportiv trebuie sa stiti ca nafazolina, substanta activa din Rinofug, poate provoca pozitivarea testelor de dopaj.

Rinofug impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Spuneti-i medicului sau farmacistului daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra utilizeaza medicamente pentru depresie (antidepresive inhibitoare neselective ale monoaminooxidazei-IMAO), deoarece se poate produce creşterea tensiunii arteriale (datorita efectelor cardiovasculare induse de nafazolina). Interactiunile sunt posibile timp de 15 zile dupa intreruperea administrarii antidepresivului.

Se recomanda prudenta daca utilizati:

  • IMAO selective (de ex. toloxatona si moclobemida) care prezinta risc mai mic decat cele neselective;
  • anestezice generale, insulina, sulfat de atropina, propranolol, deoarece pot creşte riscul efectelor cardiovasculare sistemice ale
  • guanetidina, rezerpina, datorita creşterii riscului hipertensiv.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Datele provenite din utilizarea Rinofug la femeile gravide sau care alapteaza sunt insuficiente. Rinofug nu este recomandat in timpul sarcinii şi la femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Rinofug nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Rinofug contine clorura de benzalconiu care este iritant. Poate determina iritatie sau umflare in interiorul nasului in special in cazul utilizarii de lunga durata.

Cum sa utilizati Rinofug

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Rinofug 1 mg/ml, picaturi nazale, solutie se administreaza prin instilatii nazale, cu ajutorul unui aplicator nazal.

Adulti: 2-3 picaturi, in fiecare nara, de cel mult 3 ori pe zi, ultima doza seara la culcare.

Copii peste 7 ani: o picatura in fiecare nara, de cel mult 3 ori pe zi, ultima doza seara la culcare.

Rinofug nu se administreaza mai mult de 7 zile consecutive.

Daca dupa 7 zile de utilizare, starea dumneavoastra nu s-a imbunatatit sau s-a agravat, trebuie sa va prezentati la medic.

Instructiuni de utilizare

Suflati nasul.

Lasati capul pe spate, intr-o pozitie confortabila, sau daca sunteti in pat, lasati capul pe spate la marginea patului.

Scoateti capacelul aflat la partea superioara a aplicatorului nazal.

Administrati picaturile in fiecare nara şi mentineti capul lasat pe spate pentru a permite impraştierea acestora in nas.

Puneti la loc capacelul dupa utilizare.

Flaconul nu va fi utilizat decat de dumneavoastra sau de copilul dumneavoastra, pentru a evita raspandirea microbilor şi virusurilor prin intermediul aplicatorului nazal.

Daca utilizati mai mult Rinofug decat trebuie

Este important sa luati doza aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Trebuie sa utilizati atat cat v-a recomandat medicul dumneavoastra; utilizand mai mult sau mai putin simptomele dumneavoastra se pot inrautati.

Datorita absorbtiei sistemice nafazolina poate provoca, indeosebi la copii, hipotermie, sedare, deprimarea respiratiei, coma.

In caz de supradozaj se instituie tratament simptomatic şi de sustinere a functiilor vitale.

Daca uitati sa utilizati Rinofug

Rinofug se utilizeaza la nevoie. Daca ati uitat sa va puneti picaturile nazale şi este necesar acest lucru, administrati-le imediat ce va aduceti aminte. Nu puneti o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Rinofug

Continuati-va tratamentul pana cand va spune doctorul sa-l opriti.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:

Foarte frecvente:

care afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente:

care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100

Mai putin frecvente:

care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000

 

Rare:

care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000

Foarte rare:

afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000

Cu frecventa necunoscuta

care nu poate fi estimata din datele disponibile

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):

Reactii locale:

  • fenomene iritative manifestate prin intepaturi (in primele secunde dupa instilatie); congestie nazala cu stranut, rinoree, prurit; congestia reactiva dupa incetarea efectului; ischemie locala cu lezarea mucoasei;
  • rinita cronica atrofica, in cazul folosirii indelungate.

Reactii sistemice:

  • folosirea abuziva poate fi cauza de fenomene adrenergice sistemice manifestate prin: extrasistole, tahicardie, creşteri ale tensiunii arteriale, crize de angina pectorala, tremor, cefalee, oboseala,
  • dispnee, crize de glaucom prin inchiderea unghiului, tulburari urinare, anxietate, xerostomie, greata, varsaturi, accident vascular cerebral

In special la copii pot sa apara: convulsii, halucinatii, agitatie, tulburari de comportament. La copiii mici dozele mari provoaca fenomene de deprimare centrala mergand pana la coma.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Rinofug

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. Acest medicament nu necesita conditii speciale de temperatura.

A se pastra medicamentul in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.

Dupa prima deschidere a flaconului: A se pastra la temperaturi sub 250C, in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.

A nu se lasa la indemana şi vederea copiilor .

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza in maxim 30 zile dupa prima deschidere a flaconului.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Rinofug

  • Substanta activa este clorhidrat de nafazolina. Un ml picaturi nazale, solutie contine clorhidrat de nafazolina 1 mg (1 ml solutie contine 18 picaturi).
  • Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, fosfat disodic dodecahidrat, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, clorura de benzalconiu, apa purificata.

Cum arata Rinofug si continutul ambalajului

Rinofug este o solutie limpede, incolora.

Este disponibil in cutie cu un flacon din sticla bruna a 10 ml picaturi nazale, solutie, inchis cu capac filetat prevazut cu aplicator nazal din polietilena de joasa densitate şi capac.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Meduman S.A.

Str. Aleea Eroilor nr.28, Vişeu de Sus–435700, jud. Maramureş Romania

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Acest prospect a fost revizuit in Aprilie 2020.

Denumire comerciala RINOFUG 1 mg/ml
DCI NAPHAZOLINUM
Forma farmaceutica PIC. NAZALE, SOL.
Concentratia 1mg/ml
Cod ATC R01AA08
Actiune terapeutica DECONGESTIONANTE SI ALTE MEDICAMENTE NAZALE DE UZ TOPIC SIMPATOMIMETICE
Prescriptie OTC
Ambalaj Cutie cu 1 flac. din sticla bruna de tip III, cu capacitatea de 10 ml x 10 ml pic. nazale, sol.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani-dupa ambalarea pt. comercializare;dupa prima deschidere-30 zile
Cod CIM W07363001
Firma / tara producatoare APP MEDUMAN S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP MEDUMAN S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 12292/2019/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.