Sanador

Sanador 500 mg comprimate contine paracetamol, substanta cu actiune analgezica.

Cuprins

Ce este Sanador 500 mg comprimate şi pentru ce se utilizeaza

Sanador 500 mg comprimate contine paracetamol, substanta cu actiune analgezica (amelioreaza durerea) şi antipiretica (reduce temperatura corpului in caz de febra), şi se utilizeaza ca tratament simptomatic in:

  • dureri de intensitate uşoara pana la moderata (dureri de cap, dureri de dinti, dureri ale muşchilor sau articulatiilor, dureri menstruale);
  • febra.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Sanador 500 mg comprimate

Nu utilizati Sanador 500 mg comprimate:

  • daca sunteti alergic la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la 6);
  • daca ati avut oricand in trecut bronhospasm (dificultate in respiratie), rinita, urticarie dupa tratamentul cu acid acetilsalicilic sau cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • daca aveti insuficienta hepatica severa;
  • daca aveti insuficienta renala severa;
  • daca aveti deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza;
  • daca aveti dureri intense, in special dureri de origine viscerala sau dureri reumatice.

Sanador 500 mg comprimate nu se recomanda a se utiliza la copii cu varsta sub 6 ani. La aceasta grupa de varsta sunt mai potrivite alte forme farmaceutice, cu concentratii mai mici de paracetamol. Adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Sanador 500 mg comprimate, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:

  • aveti insuficienta renala sau hepatica, uşoara pana la moderata;
  • aveti astm bronşic sau alte boli alergice;
  • utilizati alte medicamente care contin paracetamol – risc de supradozaj (cantitatea de paracetamol furnizata in total nu trebuie sa depaşeasca dozele de paracetamol recomandate pentru o zi sau pentru o administrare);
  • starea dumneavoastra generala de sanatate este precara, va simtiti slabit, sunteti subnutrit sau consumati bauturi alcoolice in mod obişnuit sau in cantitati mari.

Deşi nu s-a putut pune in evidenta o alergie incrucişata cu acidul acetilsalicilic sau derivati, unii pacienti sensibili la aceştia au prezentat reactii bronhospastice la administrarea paracetamolului.

In cazul pacientilor cu leziuni hepatice preexistente, care utilizeaza doze mari de paracetamol sau pentru perioade indelungate, este necesara monitorizarea functiilor hepatice.

Evitati consumul bauturilor alcoolice in timpul tratamentului cu paracetamol.

Paracetamolul, utilizat in doze mari sau pentru perioade indelungate, poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica (nefropatie caracteristica analgezicelor), in special la persoane cu afectare preexistenta a rinichiului.

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum utilizand cea mai mica doza eficace, pentru cea mai scurta durata necesara pentru controlul simptomatologiei. Nu utilizati Sanador 500 mg comprimate pentru mai mult de 5 zile in cazul tratarii durerilor articulare, 3 zile in cazul febrei şi 2 zile in cazul durerilor in gat, decat daca medicul dumneavoastra v-a recomandat astfel.

Intrerupeti administrarea Sanador 500 mg comprimate şi adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau celei mai apropiate unitati medicale de primiri urgente in cazul in care manifestati:

  • oricare dintre semnele unei reactii alergice: dificultati la inghitire sau de respiratie, umflarea fetei, buzelor, limbii, gatului, eruptii pe piele;
  • febra, stare generala de rau, simptome de infectie locala cum sunt durere severa in gat/faringe/gura, sau probleme urinare;
  • pierderea poftei de mancare, ingalbenirea pielii şi/sau a albului ochilor, urina inchisa la culoare, mancarime sau sensibilitate abdominala; acestea pot fi semne ale unor probleme hepatice, inclusiv ale unei insuficiente hepatice severe ce poate fi fatala.

Sanador 500 mg comprimate impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Sanador 500 mg comprimate poate influenta sau poate fi influentat de alte medicamente. De exemplu:

  • alcoolul (consum cronic), medicamentele inductoare enzimatice (ex. fenobarbital, fenitoina, carbamazepina, izoniazida, rifampicina) şi cele hepatotoxice (ex. contraceptive orale, fluconazol, metotrexat), utilizate concomitent cu paracetamol, cresc riscul afectarii hepatice, in special cand paracetamolul este utilizat in doze mari sau pentru perioade indelungate;
  • tratamentul cronic cu barbiturice sau primidona reduc efectul paracetamolului;
  • paracetamolul, in doze mari (peste 2000 mg pe zi ), pe perioade lungi, creşte efectul anticoagulantelor cumarinice - este necesara monitorizarea timpului de protrombina;
  • asocierea paracetamolului cu salicilati sau cu antiinflamatoare nesteroidiene, in doze mari şi pe perioade indelungate, creşte riscul de afectare renala, inclusiv insuficienta renala;
  • diflunisalul creşte cu 50% concentratia plasmatica a paracetamolului şi mareşte astfel riscul hepatotoxicitatii acestuia;
  • metoclopramidul sau domperidona potenteaza absorbtia paracetamolului;
  • colestiramina poate scade viteza de absorbtie a paracetamolului;
  • paracetamolul creşte concentratia plasmatica a cloramfenicolului.

Paracetamolul poate influenta rezultatele anumitor teste de laborator, precum testele de masurare a acidului uric sau glicemiei. Spuneti medicului ca luati paracetamol in cazul in care urmeaza sa faceti orice investigatii de laborator.

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

La doze terapeutice, pe termen scurt, medicamentul poate fi administrat in cursul sarcinii, insa administrarea se va face cu recomandare şi sub supraveghere medicala.

Paracetamolul traverseaza placenta şi se excreta in laptele matern. Se recomanda prudenta in administrarea paracetamolului in perioada de alaptare.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Paracetamolul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum sa utilizati Sanador 500 mg comprimate

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Se recomanda utilizarea celei mai mici doze eficace, pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomatologiei.

Sanador 500 mg comprimate se administreaza pe cale orala, cu o cantitate suficienta de apa. Adulti, adolescenti şi copii peste 15 ani:

500 mg - 1000 mg (1 - 2 comprimate Sanador); la nevoie se pot administra doze repetate, la intervale de cel

putin 4 ore şi fara a depaşi, in tratamentul pe termen scurt, doza zilnica de 4000 mg (8 comprimate Sanador), respectiv 2500 mg, in tratamentul pe termen lung.

Copii şi adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 - 15 ani:

250 mg - 500 mg (½ -1 comprimat Sanador) de 3 - 4 ori pe zi, fara a se depaşi 2000 mg (4 comprimate Sanador) in 24 ore.

Copii sub 6 ani:

Sanador 500 mg comprimate este contraindicat pentru administrare la copii cu varsta sub 6 ani. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandarea unor forme farmaceutice potrivite acestei categorii de varsta.

Insuficienta renala:

Este necesara prudenta in cazul administrarii paracetamolului la pacientii cu insuficienta renala. Se recomanda un consum suficient de lichide care sa asigure o hidratare adecvata.

Paracetamolul este contraindicat administrarii la pacienti cu insuficienta renala severa.

Insuficienta hepatica:

Este necesara prudenta in cazul administrarii paracetamolului la pacienti cu afectare hepatica uşoara pana la moderata, alcoolism cronic, malnutritie cronica (cand rezervele de glutation hepatic sunt scazute). Nu depaşiti doza zilnica de 2000 mg paracetamol.

Paracetamolul este contraindicat administrarii la pacienti cu insuficienta hepatica severa.

Varstnici (peste 65 ani):

Nu sunt necesare precautii suplimentare, cu exceptia pacientilor varstnici cu afectari renale sau hepatice.

Adresati-va medicului dumneavoastera daca utilizati Sanador 500 mg comprimate şi:

  • durerea tratata, indeosebi cea artritica, persista mai mult de 10 zile la adulti sau mai mult de 5 zile la copii;
  • durerea in faringita severa persista mai mult de 2 zile şi este insotita sau urmata de febra, cefalee, eruptie trecatoare pe piele, greata sau varsaturi;
  • febra persista mai mult de 3 zile sau simptomatologia se agraveaza.

Daca luati mai mult Sanador 500 mg comprimate decat trebuie

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra in cazul in care ati luat mai mult Sanador 500 mg comprimate decat trebuie, chiar daca nu prezentati simptome ale intoxicatiei, deoarece supradozajul poate avea o evolutie fatala prin afectarea renala şi hepatica grava şi ireversibila.

Daca uitati sa luati Sanador 500 mg comprimate

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Tulburari hematologice şi limfatice: trombocitopenie (in general asimptomatica, rar apar manifestari precum sangerari sau hematoame, scaune negre şi moi, sange in urina şi fecale, pete roşii pe piele), agranulocitoza (dureri severe in gat şi febra).

Tulburari metabolice şi de nutritie: hipoglicemie, acidoza metabolica.

Tulburari psihice: depresie, halucinatii, stare de confuzie, agitatie, stupoare.

Tulburari ale sistemului nervos: dureri de cap, parestezii (amortiri percepute ca “intepaturi de ace”), convulsii, edem cerebral, coma.

Tulburari vasculare: coagulare intravasculara diseminanta, colaps cardiovascular.

Tulburari respiratorii, toracice şi mediastinale: reactii bronhospastice la persoane alergice la acid acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, depresie respiratorie.

Tulburari gastro-intestinale: diaree, pierderea apetitului, greata, varsaturi, crampe sau dureri abdominale, hemoragie digestiva.

Tulburari hepatobiliare: hepatita, icter (ingalbenire a albului ochilor şi/sau a pielii), insuficienta hepatica ce poate fi fatala.

Tulburari cutanate şi ale tesutului subcutanat: eruptii cutanate trecatoare, prurit (mancarime).

Tulburari renale şi ale cailor urinare: colica renala (durere lombara puternica aparuta brusc), piurie sterila, insuficienta renala.

Tulburari generale şi la nivelul locului de administrare: transpiratii intense, stare generala de rau. Investigatii diagnostice: creşteri ale bilirubinei serice, timpului de protrombina, transaminazelor serice şi ale activitatii lactatdehidrogenazei - semne ale afectarii hepatice; valori fals scazute ale testului pentru glicemie prin metoda oxidaze/peroxidaze, creştere falsa a valorilor acidului uric seric determinat prin testul fosfotungstic.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale:

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucureşti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Sanador 500 mg comprimate

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului..

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Sanador 500 mg comprimate

  • Substanta activa este paracetamol. Fiecare comprimat contine paracetamol 500
  • Celelalte componente sunt: amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona K30, talc, stearat de magneziu.

Cum arata Sanador 500 mg comprimate şi continutul ambalajului

Comprimate de forma oblonga, de culoare alba, cu margini plate şi o linie mediana pe una din fete. Cutie cu 2 blistere din PVC/Al, a cate 6 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

S.C. Laropharm S.R.L.

Şoseaua Alexandriei nr. 145A, Bragadiru, judetul Ilfov, Romania Tel/Fax: +4 021 369 32 02/03/06

e-mail: contact@laropharm.ro

Acest prospect a fost revizuit in octombrie 2016.

Denumire comerciala SANADOR 500 mg
DCI PARACETAMOLUM
Forma farmaceutica COMPR.
Concentratia 500mg
Cod ATC N02BE01
Actiune terapeutica ALTE ANALGEZICE SI ANTIPIRETICE ANILIDE (INCLUSIV COMBINATII)
Prescriptie OTC
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 6 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W10705001
Firma / tara producatoare APP LAROPHARM S.R.L. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP LAROPHARM S.R.L. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9391/2016/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.