Sinergolin

Sinergolin 10 mg face parte din grupul de medicamente denumite alcaloizi de ergot.

Cuprins

Ce este Sinergolin şi pentru ce se utilizeaza

Sinergolin 10 mg face parte din grupul de medicamente denumite alcaloizi de ergot. Medicamentul amelioreaza functia cerebrala şi actioneaza ca antioxidant al celulelor creierului. Sinergolin 10mg este folosit ca medicatie adjuvanta in:

  • tratamentul simptomatic al afectiunilor caracterizate prin deteriorarea functiei cognitive asociata dementei vasculare (dementa multiinfarct), afectiunilor degenerative asociate dementei (dementa senila şi presenila de tip Alzheimer, dementa Parkinson). Are efecte favorabile şi asupra tulburarilor de comportament şi dispozitie. Medicamentul influenteaza favorabil capacitatea de vigilenta, functia de concentrare şi starea emotionala. Prin imbunatatirea activitatii zilnice, pacientul işi recapata increderea in fortele proprii şi se amelioreaza comunicarea sa cu anturajul.
  • tulburari vasculare şi metabolice cerebrale aparute in cazul accidentelor vasculare cerebrale trombotice;
  • in terapia de recuperare la pacientii cu hemiplegie;
  • tratamentul tulburarilor cohleo-vestibulare.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Sinergolin

Nu utilizati Sinergolin

  • daca sunteti hipersensibil la nicergolina, alti alcaloizi din ergot sau la oricare dintre celelalte componente ale Sinergolin;
  • daca ati avut infarct miocardic recent;
  • daca aveti hemoragii acute, tumori cerebrale asociate cu sindrom de hipertensiune intracraniana; bradicardie marcata (< 50 batai pe minut), hipotensiune ortostatica;
  • daca sunteti in tratament cu simpatomimetice α- sau β-adrenergice;
  • daca sunteti insarcinata sau alaptati nu trebuie sa utilizati Sinergolin.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Sinergolin, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti:

  • boli renale. Este posibil sa aveti nevoie de alt dozaj.
  • manifestari hemoragice sau leziuni organice cu potential hemoragic, cum sunt ulcer gastric şi duodenal activ, accident vascular cerebral hemoragic
  • daca suferiti de hipertensiune arteriala/hipotensiune arteriala.
  • daca suferiti de hiperuricemie sau ati suferit de guta.
  • daca sunteti sau intentionati sa ramaneti gravida.
  • daca suferiti de fibroza ( o afectiune cauzata de formarea in exces a tesutului conjunctiv ce poate dauna diverselor organe şi parti ale corpului )

Sinergolin impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati , ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Nicergolina nu se administreaza concomitent cu medicamente cu actiune stimulanta α şi β

adrenergica(antagonism).

Administrarea concomitenta cu anticoagulante sau antiagregante plachetare necesita controlul atent al coagularii, respectiv al timpului de sangerare, mai ales la inceputul tratamentului. Administrarea concomitenta de acid acetilsalicilic poate determina prelungirea timpului de sangerare.

Deoarece nicergolina este metabolizata la izoenzima CYP P450 2D6, trebuie avute in vedere posibilele interactiuni cu alte medicamente metabolizate prin oxidare de catre aceeaşi izoenzima.

Nu se recomanda administrarea concomitenta cu medicamente care pot influenta metabolismul acidului uric ( nicergolina poate afecta metabolismul şi excretia acidului uric) .

Nu se recomanda administrarea concomitenta cu medicamente beta-blocante; sunt disponibile date privind intensificarea efectelor cardiace ale blocantelor β-adrenergice de catre nicergolina.

In cazul administrarii concomitente cu alte medicamente nootrope este necesara ajustarea dozelor.

Sinergolin impreuna cu alimente, bauturi şi alcool 

Nu se asociaza cu consumul de alcool.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu se recomanda administrarea de nicergolina in timpul sarcinii şi alaptarii.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Avand in vedere boala de baza se recomanda ca aceste activitati sa fie evitate pana in momentul in care efectul asupra persoanei in cauza este bine cunoscut şi evaluat.

Pacientii trebuie preveniti ca medicamentul poate provoca ameteli.

Sinergolin contine lactoza monohidrat şi zahar.

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa utilizati Sinergolin

Luati intotdeauna Sinergolin exact aşa cum v-a spus medicul .

Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur .

Doza recomandata este, la inceput, de 10 mg nicergolina, respectiv un drajeu Sinergolin 10mg de 3 ori pe zi, urmat apoi de o doza de intretinere de 5 mg nicergolina, respectiv ½ drajeu Sinergolin 10mg de 3 ori pe zi.

Utilizarea la copii

Nu se recomanda administrarea Sinergolin la copii.

Daca luati mai mult Sinergolin decat trebuie

Anuntati imediat medicul dumneavoastra.

Ingerarea unei cantitati mari de nicergolina poate provoca hipertensiune arteriala şi bradicardie.

De obicei nu este necesar nici un tratament; este suficient ca pacientul sa se intinda pentru cateva minute. In mod exceptional al unei deficiente majore de irigare a creierului şi a inimii, poate fi recomandata reechilibrarea hidroelectrolitica, admnistrarea de simpatomimetice, cu monitorizarea continua a tensiunii arteriale.

Nu exista antidot specific.

Tratamentul supradozajului consta in evacuarea continutului gastric prin provocarea de varsaturi şi scaderea absorbtiei prin lavaj gastric, administrarea de carbune activat şi accelerarea tranzitului gastrointestinal (sulfat de sodiu) şi tratament simptomatic de sustinere a functiilor vitale.

Daca uitati sa utilizati Sinergolin

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Sinergolin

La incetarea de utilizare Sinergolin nu apar reactii adverse.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Sinergolin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Au fost raportate in cazuri rare reactii adverse uşoare, in general legate de actiunea vasculotropa a medicamentului: hipotensiune arteriala, ameteli, bradicardie, senzatie de caldura cu inroşirea brusca şi temporara a fetei, tulburari gastrointestinale uşoare ( dispepsie, diaree, constipatie, greata) dar şi epigastralgii( mai ales in cazul administrarii pe stomacul gol), cefaleee, stare de confuzie, somnolenta sau insomnie; pneumopatii interstitiale izolate sau asociate cu o atingere pleurala, atingere pleurala izolata, pneumopatie fibrozanta.

In studiile clinice a fost observata creşterea concentratiei de acid uric sanguin, chiar daca acest fenomen nu pare a fi asociat nici dozei administrate, nici duratei tratamentului.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveazǎ sau daca observati orice reactie adversǎ nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Sinergolin

 Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizati acest medicament daca observati semne vizibile de deteriorare.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Sinergolin

  • Substanta activa este nicergolina 10
  • Celelalte componente sunt: lactoza, amidon de porumb, fosfat de calciu dibazic x 2 H2O, stearat demagneziu, talc, zahar, carbonat de calciu, dioxid de titan (E 171), polividona, macrogol 6000, ceara galbena, ceara Carnauba.

Cum arata Sinergolin şi continutul ambalajului

Sinergolin 10 mg se prezinta sub forma de drajeuri rotunde, discoidale, cu margini rotunjite, cu suprafata lucioasa şi neteda, de culoare alba şi culoare in sectiune alba sau slab crem.

Medicamentul este ambalat in cutie cu 2 blistere din PVC-Al a cate 10 drajeuri sau cutie cu 3 blistere din PVC-Al a cate 10 drajeuri.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

S.C. SINTOFARM S.A.

Str. Ziduri intre Vii nr. 22, Sector 2, Bucureşti Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

S.C. SINTOFARM S.A.

Str. Ziduri intre Vii nr. 22, Sector 2, Bucureşti telefon: 0212521715

fax: 0212522441

e-mail: office@sintofarm.ro

Acest prospect a fost revizuit in august 2016.

Denumire comerciala SINERGOLIN 10
DCI NICERGOLINUM
Forma farmaceutica DRAJ.
Concentratia 10mg
Cod ATC C04AE02
Actiune terapeutica VASODILATATOARE PERIFERICE ALCALOIZI DE ERGOT
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 2 blist. PVC/Al x 10 draj.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W08193002
Firma / tara producatoare APP SINTOFARM S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP SINTOFARM S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9189/2016/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.