Spironolactona

Spironolactona Terapia 25 mg este un medicament care face parte din grupul de medicamente numit diuretice.

Cuprins

Spironolactona

Ce este Spironolactona Terapia 25 mg şi pentru ce se utilizeaza

Spironolactona Terapia 25 mg este un medicament care face parte din grupul de medicamente numit diuretice.

Spironolactona Terapia 25 mg este utilizat pentru tratamentul:

  • insuficientei cardiace congestive – afectarea severa a functiei inimii de pompare a sangelui şi este posibil sa se manifeste cu glezne umflate sau respiratii scurte. Acest lucru se poate intampla atunci cand actiunea de pompare a inimii dumneavoastra a devenit slaba pentru ca este prea mult lichid in corpul dumneavoastra.
  • ascitei – prezenta de lichid la nivelul abdomenului, determinata de exemplu de ciroza hepatica sau de diferite tipuri de cancer
  • sindromului nefrotic – afectiune a rinichilor care determina acumularea de lichid in organism
  • aldosteronismului  primar   –   prezenta   lichidelor   in   exces   ȋn   organismul aldosteron.  dumneavoastra determinata de secretia in exces a unui hormon denumit

Medicul dumneavoastra v-a recomandat Spironolactona Terapia 25 mg pentru a va ajuta sa eliminati lichidul in plus din organism.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Spironolactona Terapia 25 mg

Nu luati Spironolactona Terapia 25 mg

  • daca sunteti alergic la spironolactona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
  • daca aveti boala Addison (un deficit hormonal caracterizat prin oboseala cronica, pierdere in greutate şi tensiune arteriala scazuta),
  • daca aveti hiperkaliemie (cantitate crescuta de potasiu in sange),
  • daca nu puteti urina,
  • daca aveti boli grave ale rinichilor,
  • daca alaptati,
  • daca utilizati medicamente diuretice care economisesc potasiul sau orice suplimente de potasiu,
  • daca utilizati eplerenona (un medicament pentru tensiunea arteriala mare).

Nu luati Spironolactona Terapia 25 mg daca oricare dintre cele de mai sus se aplica pentru dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a lua Spironolactona Terapia 25 mg.

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Spironolactona Terapia 25 mg, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:

  • daca aveti o afectiune a ficatului sau Medicul dumneavoastra va va evalua periodic.
  • daca sunteti gravida
  • daca utilizati alte medicamente diuretice (medicamente care elimina lichidul din organism) ȋn asociere cu Spironolactona Terapia 25 mg care pot determina nivel redus de sodiu ȋn sange (hiponatremie)
  • daca aveti un regim alimentar bogat ȋn potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu
  • daca sunteti sportiv, deoarece spironolactona poate determina o reactie pozitiva a testelor la controlul antidoping.

Administrarea concomitenta a Spironolactona Terapia 25 mg cu anumite medicamente, suplimente de potasiu si alimente bogate in potasiu poate duce la hiperkaliemie severa (nivel crescut al potasiului in sange). Simptomele hiperkaliemiei severe pot include crampe musculare, ritm cardiac neregulat, diaree, greata, ameteli sau durere de cap.

Daca aveti o functie renala redusa sau insuficienta renala puteti avea cresteri severe ale concentratiei potasiului ȋn sange. Acest lucru poate afecta  modul in care functioneaza inima  dumneavoastra si, in cazuri extreme, acest lucru poate fi fatal.

Daca nu sunteti sigur daca oricare dintre situatiile de mai sus vi se aplica, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a lua Spironolactona Terapia 25 mg.

Spironolactona Terapia 25 mg impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Medicul dumneavoastra poate dori sa modifice doza de Spironolactona Terapia 25 mg daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:

  • trimetoprim si trimetoprim-sulfametoxazol
  • digoxina (medicament pentru tratamentul afectarii functiei inimii)
  • carbenoxolona (medicament pentru afectiuni ale stomacului)
  • medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute inclusiv inhibitorii ECA
  • alte diuretice (care ajuta la eliminarea lichidului din organism)
  • antiinflamatoare nesteroidiene (precum acidul acetilsalicilic, indometacin, acidul mefenamic sau ibuprofenul)
  • suplimente care contin potasiu
  • heparina sau heparina cu greutate moleculara mica (utilizata pentru a impiedica coagularea sangelui)
  • antipirina
  • noradrenalina (utilizata pentru a creşte tensiunea arteriala)
  • medicamente cunoscute ca determina hiperkaliemie (niveluri ridicate de potasiu din sange).

Spuneti medicului dumneavoastra ca luati spironolactona, daca urmeaza sa fiti supuşi unei operatii in care vi se va administra un anestezic.

Spironolactona Terapia 25 mg impreuna cu alimente şi bauturi

Nu consumati alimente bogate in potasiu sau inlocuitori de sare care contin potasiu in timpul tratamentului cu Spironolactona Terapia 25 mg.

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa deveniti gravida, deoarece medicul dumneavoastra va trebui sa evalueze necesitatea administrarii Spironolactona Terapia 25 mg.

Alaptarea

Nu luati spironolactona daca alaptati. Discutati folosirea Spironolactona Terapia 25 mg cu medicul dumneavoastra, care va poate recomanda instituirea unei metode alternative de hranire a copilului in timpul in care luati spironolactona.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule şi nu folositi utilaje in timpul tratamentului cu Spironolactona Terapia 25 mg deoarece puteti prezenta ameteli şi somnolenta care va afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in conditii de siguranta.

Spironolactona Terapia 25 mg contine lactoza

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Cum sa luati Spironolactona Terapia 25 mg

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Comprimatele trebuie luate cu un pahar cu apa, impreuna cu alimentele.

Adulti:

Dozele la adulti variaza intre 25 mg şi 200 mg spironolactona pe zi. In cazuri severe şi in functie de afectiune, doza poate fi crescuta treptat pana la maxim 400 mg spironolactona pe zi.

Daca nu sunteti sigur cat trebuie sa luati, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Varstnici:

Medicul dumneavoastra va poate prescrie o doza mai mica la inceput şi apoi doza este crescuta treptat pentru a se atinge efectul dorit.

Copii:

Dozele de spironolactona administrate la copii depind de greutatea copilului. Medicul dumneavoastra va va spune ce doza trebuie administrata.

Daca luati mai mult Spironolactona Terapia 25 mg decat trebuie

Daca din greşeala luati mai mult decat trebuie din Spironolactona Terapia 25 mg adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital. Simptomele de supradozaj sunt somnolenta, confuzie, greata, voma, ameteala sau diaree. Luati acest prospect sau cateva comprimate pentru ca medicul sa ştie ce ati luat.

Daca uitati sa luati Spironolactona Terapia 25 mg

Daca uitati sa luati un comprimat, nu mai trebuie sa luati doza uitata, ci sa luati urmatoarea doza la ora dumneavoastra obişnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Spironolactona Terapia 25 mg

Este important sa continuati sa luati Spironolactona Terapia 25 mg pana cand medicul dumneavoastra va spune sa opriti tratamentul, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine. Daca incetati prea devreme sa luati comprimatele, starea dumneavoastra se poate agrava.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome dupa ce ati luat acest medicament. Simptomele pot fi severe.

  • Vezicule sau descuamare a pielii din jurul buzelor, ochilor, gurii, nasului şi a organelor genitale, simptome asemanatoare gripei şi febra. Acest lucru ar putea fi o afectiune numita sindromul Stevens-Johnson.
  • Intr-o forma mai severa a bolii numita necroliza epidermica toxica, straturile superioare de piele se pot descuama lasand zone mari de piele expuse pe tot corpul.
  • Eruptie cutanata, febra si umflaturi (care pot fi simptome ale unei afectiuni mai grave, eruptie cutanata medicamentoasa si eozinofilie si simptome sistemice).
  • Ingalbenirea pielii sau a ochilor (icter), spironolactona poate provoca afectarea functiei ficatului.
  • Batai neregulate ale inimii, senzatie de furnicaturi, paralizie sau dificultati in respiratie; care pot fi simptome ale concentratiei de potasiu ridicate in sange. Medicul dumneavoastra va va efectua periodic teste de sange pentru a monitoriza potasiul si alti electroliti. Medicul dumneavoastra poate opri tratamentul daca este necesar.

Alte reactii adverse raportate in timpul tratamentului includ:

  • tumora benigna la nivelul sanului,
  • scaderea severa a numarului de celule albe din sange, cu favorizarea aparitiei infectiilor (leucopenie); durere de gat şi febra aparute brusc (agranulocitoza); scaderea numarului de trombocite care duce la creşterea riscului de sangerare sau de aparitie a vanatailor (trombocitopenie),
  • tulburari electrolitice (modificari ale sarurilor din sange), creşterea potasiului in sange,
  • modificarea dorintei sexuale, confuzie,
  • ameteli, somnolenta, ataxie (imposibilitatea de a coordona grupele musculare in cursul mişcarilor voluntare), dureri de cap,
  • greata, tulburari la nivelul stomacului şi intestinului,
  • eruptii pe piele, mancarime, caderea parului, urticarie,
  • creşterea parului mai mult decat in mod normal pe corp sau pe fata,
  • crampe la nivelul muşchilor,
  • afectarea functiei renale,
  • creşterea sanilor la barbati, durere la nivelul sanilor, impotenta, tulburari menstruale,
  • stare generala de rau,
  • modificari ale vocii. De exemplu, raguseala sau ingroşarea vocii la femei si schimbari in tonalitate la barbati. Acest lucru poate ramane chiar si dupa ce incetati sa luati acest
  • Cu frecventa necunoscuta: Pemfigoid (afectiune care se manifesta prin aparitia pe piele a unor vezicule cu lichid).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Spironolactona Terapia 25 mg

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Spironolactona Terapia 25 mg

  • Substanta activa este Fiecare comprimat filmat contine spironolactona 25 mg.
  • Celelalte componente: nucleu: amidon de porumb, lactoza monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona K30, stearat de magneziu, amidon pregelatinizat, talc; film: copolimer de metacrilat de amoniu (Eudragit RL-30D-dispersie apoasa 30%), citrat de trietil, dioxid de titan (E 171), talc, Macrogol 6000, simeticonǎ-emulsie SE2 (emulsie apoasa 30%).

Cum arata Spironolactona Terapia 25 mg şi continutul ambalajului

Se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba. Este disponibil in cutii cu 5 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Terapia S.A.

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in Decembrie 2017. 

Denumire comercială SPIRONOLACTONA TERAPIA 25 mg
DCI SPIRONOLACTONUM
Forma farmaceutică COMPR. FILM.
Concentrația 25mg
Cod ATC C03DA01
Acțiune terapeutică DIURETICE CARE ECONOMISESC POTASIUL ANTAGONISTI AI ALDOSTERONULUI (ANTIALDOSTERONICE)
Prescripție P6L
Ambalaj Cutie cu 5 blist. PVC/Al x 10 compr. film.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W08893001
Firma / țara producătoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP TERAPIA S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 6359/2014/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.