Strevital

Strevital face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de aminoglicozide antibacteriene; streptomicine.

Cuprins

Ce este Strevital şi pentru ce se utilizeaza

Strevital face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de aminoglicozide antibacteriene; streptomicine.

Strevital lupta impotriva tuberculozei, impreuna cu alte medicamente tuberculostatice, dar este eficient şi in: tularemie, pesta, bruceloza, granulom inghinal, şancru moale.

Strevital este eficient şi in endocardita, meningita, pneumonii in asociere cu alte antibiotice, precum şi in infectii de tract urinar.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Strevital

Nu utilizati Strevital:

  • daca sunteti alergic la streptomicina sau la alte antibiotice aminoglicozidice.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Strevital, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale:

  • daca suferiti de boli renale, deoarece pot sa apara afectiuni neurologice. Pot sa apara: tulburari de vedere, de echilibru, de auz, chiar surditate.
  • reduceti dozele de Strevital daca aveti insuficienta renala şi/sau retentie azotata.
  • evitati administrarea streptomicinei impreuna cu alte medicamente neurotoxice şi/sau nefrotoxice (neomicina, kanamicina, gentamicina, cefalosporine, paromomicina, viomicina, polimixin B, colistin, tobramicin şi ciclosporine) (vezi şi cap. Strevital impreuna cu alte medicamente) sau cu diuretice foarte active.
  • nu este indicata administrarea de Strevital imediat dupa anestezie, deoarece poate determina paralizia muşchilor respiratori.

Daca trebuie sa urmati un tratament pe termen lung, in special in tuberculoza, monitorizati cu regularitate atat functia auditiva, vestibulara cat şi cea renala.

Monitorizati concentratia plasmatica a Strevital, in special la persoanele cu leziuni otice sau renale preexistente, la varstnici, la bolnavii cu infectii severe (unde sunt necesare doze mari) ca şi in situatiile caracterizate printr-un volum aparent de distributie redus (bolnavi cu arsuri intinse, şoc, febra, etc) sau marit (ascita, obezitate).

Daca aveti insuficienta renala, mariti intervalul dintre doze, in functie de gradul afectarii renale. Administrati cu prudenta Strevital daca suferiti de botulism, miastenia gravis, boala Parkinson, hipocalcemie marcata, deoarece in aceste situatii, streptomicina creşte riscul blocului neuromuscular. Daca trebuie sa luati streptomicina perioade lungi, minimizati riscurile prin alcalinizarea urinii.

In cazul tratamentului cu Strevital al bolilor venerice, daca suspectati coexistenta sifilisului, realizati procedurile de laborator pentru depistarea sifilisului inainte de inceperea tratamentului.

Ca şi in cazul altor antibiotice, in timpul tratamentului cu streptomicina poate aparea suprainfectia cu micoorganisme rezistente, inclusiv fungi. In aceste situatii se va institui tratamentul adecvat.

Tratamentul cu streptomicina poate determina hipomagneziemie, mai ales in conditiile unei diete sarace.

Streptomicina poate provoca reactii fals pozitive ale glicozuriei in urma utilizarii unui reactiv cupric.

Strevital impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Evitati asocierea streptomicinei cu alte antibiotice aminoglicozidice, furosemid, acid etacrinic, manitol sau alte medicamente cu potential nefrotoxic şi ototoxic (creşte riscul oto- şi nefrotoxicitatii).

Asociati cu prudenta streptomicina cu anestezice generale din grupa hidrocarburilor halogenate şi curarizante (cresc riscul blocului neuromuscular şi al deprimarii respiratiei pana la apnee).

Strevital impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Nu se cunosc interactiuni intre Strevital şi alimente sau bauturi.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Strevital poate determina surditate ireversibila la copil daca este administrat mamei in timpul sarcinii. In cazul infectiilor severe care nu pot fi tratate cu alte antibiotice, administrarea streptomicinei in perioada sarcinii impune evaluarea raportului risc potential fetal-beneficiu matern.

Streptomicina se excreta in laptele matern, de aceea se recomanda fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului cu Strevital.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Administrarea de Strevital poate duce la aparitia ametelii şi la afectarea vederii. De aceea poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum sa utilizati Strevital

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza uzuala la adulti este de 15 mg/kg fara a depaşi 1g/zi, in injectii intramusculare administrate zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana, iar la copii 15-20 mg/kg, fara a depaşi 1g/zi, in injectii intramusculare administrate zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana.

Doza totala nu trebuie sa depaşeasca 120 g de-a lungul intregii cure de tratament, daca nu exista alte optiuni terapeutice. La pacientii peste 60 de ani se vor administra doze reduse de Strevital pentru a reduce riscul toxicitatii.

Streptomicina se administreaza injectabil intramuscular profund, in muşchii mari. Locul injectiilor trebuie alternat, iar concentratia solutiei injectate nu trebuie sa fie mai mare de 500 mg/ml.

Injectarea intrarahidiana a streptomicinei nu este recomandata, deoarece poate produce dureri radiculare şi fenomene de mielita.

Daca utilizati mai mult Strevital decat trebuie

Luarea oricarui medicament in exces poate avea serioase consecinte. Daca suspectati supradozajul, anuntati de urgenta medicul. Hemodializa şi dializa peritoneala pot fi eficiente.

Daca uitati sa utilizati Strevital

Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totuşi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Este important sa nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Strevital

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Intreruperea tratamentului fara recomandarea medicului poate determina reaparitia infectiei.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Frecventa de aparitie a acestor reactii adverse nu a fost cuantificata. Pot sa apara:

Tulburari hematologice: modificari ale formulei sanguine (eozinofilie, leucopenie, trombocitopenie, pancitopenie), anemie hemolitica.

Tulburari ale sistemului imunitar: reactii de hipersensibilitate (rash, urticarie, mancarimi), edem angioneurotic, dermatita exfoliativa, anafilaxie.

Tulburari ale sistemului nervos: letargie, bloc neuromuscular, neurotoxicitate faciala, parestezie periferica, oboseala musculara.

Tulburari oculare: ambliopie, scotom.

Tulburari acustice şi vestibulare: vertij, scaderea auzului, surditate.

Tulburari gastro-intestinale: varsaturi, greata.

Tulburari renale şi ale cailor urinare: azotemie.

Tulburari generale şi la nivelul locului de administrare: febra, durere la locul de injectare.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucureşti 011478 – RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: + 4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Strevital

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizati acest medicament daca observati semne vizibile de deteriorare a ambalajului.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Strevital

  • Substanta activa este streptomicina (sub forma de sulfat). Fiecare flacon contine streptomicina 1 g (sub forma de sulfat).
  • Nu contine excipienti.

Cum arata Strevital şi continutul ambalajului

Pulbere cristalina, alba pana la aproape alba, higroscopica.

Este disponibil in:

Cutie cu 50 flacoane din sticla incolora, cu capacitate de 10 ml, inchise cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru solutie injectabila. Cutie cu 100 flacoane din sticla incolora, cu capacitate de 10 ml, inchise cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru solutie injectabila. Cutie cu 10 flacoane din sticla incolora, cu capacitate de 10 ml, inchise cu dop din cauciuc sigilat cu capsa din aluminiu prevazuta cu disc din polipropilena, continand pulbere pentru solutie injectabila.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iaşi, Romania

Acest prospect a fost revizuit in mai 2019.

Denumire comerciala STREVITAL 1 g
DCI STREPTOMYCINUM
Forma farmaceutica PULB. PT. SOL. INJ.
Concentratia 1g
Cod ATC J01GA01
Actiune terapeutica ANTIBIOTICE AMINOGLICOZIDICE ANTIBIOTICE STREPTOMICINE
Prescriptie PR
Ambalaj Cutie x 50 flac. din sticla continand pulb. pt. sol. inj.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 4 ani
Cod CIM W14119004
Firma / tara producatoare APP ANTIBIOTICE S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP ANTIBIOTICE S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 11783/2019/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.