Travocort

Travocort este utilizat pentru tratamentul initial sau intermediar al infectiilor cutanate fungice superficiale care sunt insotite de tulburari inflamatorii sau eczematoase ale pielii, de exemplu infectiile de la nivelul membrelor superioare, spatiilor interdigitale de la nivelul membrelor inferioare şi infectiile din regiunile inghinala şi genitala.

Cuprins

Travocort

Ce este Travocort si pentru ce se utilizeaza

Travocort este utilizat pentru tratamentul initial sau intermediar al infectiilor cutanate fungice superficiale care sunt insotite de tulburari inflamatorii sau eczematoase ale pielii, de exemplu infectiile de la nivelul membrelor superioare, spatiilor interdigitale de la nivelul membrelor inferioare şi infectiile din regiunile inghinala şi genitala.

Acest medicament contine 2 substante active: nitrat de izoconazol şi valerat de diflucortolon. Nitratul de izoconazol trateaza afectiunile cutanate ale pielii, iar valeratul de diflucortolon reduce inflamatiile pielii şi calmeaza neplacerile cauzate de mancarimi, arsuri şi durere.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Travocort

Nu utilizati Travocort:

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la nitrat de izoconazol sau valerat de diflucortolon sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
  • daca aveti leziuni ale pielii care pot fi asociate cu tuberculoza sau sifilis in zona care trebuie tratata
  • daca aveti boli virale (de exemplu, herpes, zona zoster sau varicela)
  • daca aveti o afectiune cronica, inflamatorie a fetei numita rozacee, inflamarea pielii in jurul gurii (dermatita periorala) sau reactii post–vaccinare, aparute pe piele, in zona care trebuie tratata.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Travocort, discutati cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala. Atunci cand utilizati Travocort este important sa ştiti urmatoarele:

  • Daca aveti - de asemenea - o infectie bacteriana a pielii, medicul dumneavostra va va prescrie şi un alt medicament in afara de Travocort pentru a trata aceasta infectie.
  • Nu permiteti contactul Travocort cu ochii, atunci cand il aplicati pe fata.
  • Aplicarea extinsa a unui medicament topic care contine glucocorticoizi, pe o suprafata mare a corpului sau pe o perioada lunga de timp, in special sub pansament (de exemplu, scutece, pansamente), creşte riscul reactiilor
  • Exista un risc de a dezvolta o afectiune la ochi, numita glaucom, daca aplicati Travocort in cantitati mari şi pentru o perioada lunga de timp sub pansament sau daca Travocort este aplicat pe zona din jurul
  • Daca Travocort este aplicat in regiunile genitale, unele dintre ingrediente sale pot cauza deteriorarea produselor din latex, cum ar fi prezervative şi diafragme. Astfel, poate fi afectata eficienta acestora in contraceptie  sau impotriva bolilor cu transmitere  sexuala,  precum HI Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca aveti nevoie de mai multe informatii.
  • Masurile de igiena regulata sunt esentiale pentru un tratament de succes cu Travocort: pentru a evita reinfectarea, dumneavoastra trebuie sa:
    • schimbati zilnic lenjeria personala (prosoapele pentru fata, lenjeria intima etc. care sa fie preferabil din bumbac) şi sa le fierbeti,
    • uscati bine spatiul dintre degetele de la picioare dupa spalare,
    • schimbati zilnic ciorapii sau şosetele.

Travocort impreuna cu alte medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Interactiunile Travocort cu alte medicamente nu sunt cunoscute pana in prezent.

Sarcina, alaptarea i fertilitatea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a utiliza acest medicament daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Medicul dumneavoastra va evalua cu atentie raportul beneficii/riscuri legate de utilizarea Travocort.

Glucocorticoizii nu ar trebui sa fie aplicati in timpul primelor 3 luni de sarcina pentru a evita orice risc in dezvoltarea fatului.

In mod special, daca sunteti gravida, trebuie sa evitati aplicarea Travocort pe zone acoperite de pansament, pe suprafete mari ale corpului sau sa utilizati crema pentru o perioada lunga de timp.

Nu se cunoaşte daca substantele active ale Travocort trec in laptele matern. Un risc pentru sugar nu poate fi exclus.

Daca alaptati, trebuie sa:

  • nu aplicati Travocort pe sani
  • evitati aplicarea Travocort sub pansament sau pe suprafete mari ale corpului
  • evitati utilizarea Travocort pentru o perioada lunga de timp

Nu exista date care sa arate ca fertilitatea este afectata de utilizarea Travocort.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu au fost observate efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje la pacientii care sunt tratati cu Travocort.

Travocort contine alcool cetostearilic

Travocort contine alcool cetostearilic care poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Cum sa utilizati Travocort

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Travocort trebuie aplicat de doua ori pe zi, pe zona afectata a pielii. Atunci cand afectiunea pielii s-a ameliorat, nu mai utilizati Travocort. In general, durata tratamentului nu trebuie sa depaşeasca 2 saptamani. Daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate prescrie in continuare un tratament cu un medicament antifungic care nu contine glucocorticoizi. Acest lucru este valabil in special in cazul in care Travocort este aplicat in zona abdomenului sau in zona genitala.

Masurile de igiena regulata sunt esentiale pentru un tratament de succes cu Travocort.

Utilizarea la copii şi adolescenti

Nu este nevoie sa ajustati doza atunci cand copiii cu varsta peste 2 ani şi adolescentii sunt tratati cu Travocort.

Sunt disponibile date limitate asupra sigurantei Travocort atunci cand este administrat la copii cu varsta sub 2 ani.

Daca utilizati mai mult Travocort decat trebuie

Daca aplicati prea mult Travocort sau daca inghititi accidental Travocort este putin probabil sa fie periculos, dar adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca sunteti ingrijorat.

Daca ati uitat sa utilizati Travocort

Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa o doza uitata. Atunci cand va amintiti, utilizati urmatoarea doza prescrisa şi continuati tratamentul.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Urmatoarele reactii adverse au aparut in studiile clinice şi sunt enumerate in functie de frecventa lor: Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane

  • iritatii ale pielii sau senzatia de arsura la locul de aplicare

Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane

  • roşeata (eritem) sau uscaciune la locul de aplicare
  • vergeturi (striuri pe piele)

Frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile

  • mancarime (prurit) sau başici (vezicule) la locul de aplicare

La fel ca in cazul altor glucocorticoizi care sunt aplicati pe piele, precum Travocort, urmatoarele reactii adverse locale pot, deasemenea, sa apara (frecventa acestora nu poate fi estimata din datele disponibile):

Subtierea pielii (atrofia pielii), inflamarea foliculilor de par (foliculita), creşterea parului de pe corp (hipertricoza), dilatarea vaselor mici superficiale de sange ale pielii (telangiectazie), inflamarea pielii din jurul gurii (dermatita periorala), modificari ale culorii pielii, acnee şi/sau reactii alergice ale pielii la oricare dintre componentele Travocort. Deoarece componentele Travocort sunt absorbite de organism prin piele, pot aparea reactii adverse in alte parti ale corpului (efecte sistemice).

Efectele secundare nu pot fi excluse la nou-nascutii ai caror mame au fost tratate extensiv sau pentru o perioada lunga de timp in perioada sarcinii sau in perioada alaptarii. De exemplu, activitatea glandelor suprarenale ale copilului poate fi redusa (reducerea functiei corticosuprarenale) şi, astfel, poate fi redusa rezistenta copilului la boli.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Travocort

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Travocort

  • Substantele active sunt: nitrat de izoconazol, valerat de difluocortolon
  • 1 g Travocort crema contine 10 mg nitrat de izoconazol şi 1 mg valerat de diflucortolon
  • Celelalte componente sunt: polisorbat 60, stearat de sorbitan, parafina lichida, alcool cetostearilic, vaselina alba, edetat disodic, apa purificata

Cum arata Travocort si continutul ambalajului Cutie cu un tub de aluminiu continand 30 g crema. Crema opaca, de culoare alba pana la slab galbuie.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

LEO PHARMA A/S

Industriparken 55, DK-2750 Ballerup, Danemarca

Fabricantul

LEO Pharma Manufacturing Italy S.r.l.

Via E. Schering 21, 20090 Segrate (Milano), Italia

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Acest prospect a fost revizuit in aprilie 2020.

Denumire comerciala TRAVOCORT 10 mg/1 mg/1 g
DCI COMBINATII
Forma farmaceutica CREMA
Concentratia 10mg/1mg/1g
Cod ATC D01AC20
Actiune terapeutica ANTIFUNGICE DE UZ DERMATOLOGIC DERIVATI DE IMIDAZOL SI TRIAZOL
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 1 tub din Al x 30 g crema
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 5 ani
Cod CIM W66599001
Firma / tara producatoare APP LEO PHARMA MANUFACTURING ITALY S.R.L. - ITALIA
Firma / tara detinatoare APP LEO PHARMA A/S - DANEMARCA
Nr. / data ambalaj APP 13121/2020/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.