Vidan

VIDAN comprimate filmate contine acid mefenamic, care este un tip de medicament numit antiinflamator nesteroidian (AINS). Are actiune antiinflamatorie, analgezica şi antipiretica, dovedita de studiile efectuate la animale. Nu este un narcotic.

Cuprins

Ce este Vidan şi pentru ce se utilizeaza

Este folosit pentru :

  • artropatii inflamatorii cronice (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica ).
  • artropatii degenerative ale articulatiilor periferice şi ale coloanei spinale
  • sindroamele dureroase musculo-scheletale periarticulare ( periartrita, tendinita, traumatisme ).
  • dismenoree primara.
  • la copii cu varsta peste 6 ani, ca antipiretic, timp de cel mult 7 zile.
  • migrene, durere dentara, durere posttraumatica, durere postoperatorie.
  • menoragie datorata disfunctiei hormonale sau a unui dispozitiv intrauterin (IUD), atunci cand nu exista afectare organica.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Vidan

Nu utilizati Vidan :

  • daca sunteti alergic la acidul mefenamic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui

medicament (enumerate la punctul 6).

  • daca suferiti de ulcer peptic sau boli gastrointestinale precum colita ulceranta sau daca aveti istoric in ulcer peptic sau in sangerare recurenta.
  • daca aveti experienta in astm dupa ce ati utilizat acid acetil salicilic sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
  • daca sunteti insarcinata
  • daca alaptati
  • daca luati deja alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau acid acetil sakucukuc,
  • daca suferiti de boli hematologice, hepatice sau renale sau epilepsie.

Nu exista experienta in utilizarea acestui medicament la copiii mai mici de 14 ani, exceptand situatiile in care medicamentul este folosit ca antipiretic la copii cu varsta peste 6 ani, timp de cel mult 7 zile

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Vidan, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Medicamentul ar trebui administrat in doze reduse la batrani şi la persoanele cu dizabilitati, la pacientii cu insuficienta renala, la pacientii cu functii ale inimii semnificativ reduse, la pacientii cu disfunctii hepatice, la pacientii cu lupus eritematos sistemic, la pacientii cu hipertensiune care iau diuretice.

Medicamentele ca Vidan pot fi asociate cu un uşor risc crescut de stop cardiac (infarct miocardic) sau atac cerebral. Riscul este cu atat mai posibil la pacientii care iau doze mari in tratament de lunga durata. Nu trebuie sa depaşiti doza recomandata sau durata tratamentului.

Daca aveti probleme cu inima, aveti un atac cerebral anterior sau considerati ca sunteti expuşi riscului prin manifestari specifice (ex: aveti hipertensiune, diabet sau un nivel mare al colesterolului sau sunteti fumator), trebuie sa consultati doctorul sau farmacistul in ceea ce priveşte tratamentul dvs.

Efectele adverse gastrointestinale pot fi serioase. Intrebati doctorul ce sa faceti daca apar semne/simptome de toxicitate serioasa gastrointestinala şi paşii care trebuie urmati.

Intrebati doctorul ce sa faceti daca intrerupeti tratamentul in caz de diaree, alte evenimente gastrointestinale (sange negru, sange in fecale, voma, dureri de stomac) sau eruptie.

La pacientii tratati cu AINS pentru o perioada lunga, pot aparea in orice moment, cu sau fara simptome, toxicitate gastrointestinala serioasa, cum ar fi sangerarea, ulcerare sau perforare. Sangerarea gastrointestinala ar putea fi asociata cu un istoric in ulcerul peptic, fumat sau abuz de alcool. Pacientii in varsta sau cei cu dizabilitati au toleranta redusa la ulceratii sau sangerari in comparatie cu ceilalti pacienti şi majoritatea rapoartelor spontane de evenimente gastrointestinale sunt focalizate pe acest grup de pacienti.

Luarea medicamentului cu mancare sau lapte sau alte medicamente protectoare stomacale, reduc riscul reactiilor adverse de la stomac.

Luati medicamentul cu multa precautie şi numai dupa ce v-ati informat doctorul daca aveti istoric in astm bronşic precum şi daca aveti o infectie, deoarece poate masca simptoamele de febra sau inflamatie.

Medicamentul nu ar trebui administrat la pacientii cu insuficienta renala semnificativa, deoarece acidul mefenamic este eliminat in mare parte prin rinichi.

La pacientii care primesc anticoagulante, medicamentul poate inhiba agregarea trombocitelor şi poate prelungi timpul de protombina.

Pacientii carora aspirina sau AINS le provoaca bronhospasm, rinita alergica sau urticarie trebuie informati despre posibilitatea dezvoltarii cros-sensibilitatii la acid mefenamic (Vezi pct 2)

Pacientii care fac tratament pe termen lung, trebuie sa-şi faca testele hematologice şi biochimice periodic

Vidan impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Este necesara atentie cand Vidan comprimate este administrat curent, in special in doze mari, impreuna cu anticoagulante de tip cumarinic (warfarina), sulfoniluree, hidantoina sau sulfonamide diuretice, antihipertensive, digoxin, ciclosporina sau litiu.

Vidan impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Luati Vidan comprimate de preferinta dupa mese.

Sarcina , alaptarea şi fertilitatea 

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Vidan comprimate poate cauza somnolenta şi moleşeala, deci este recomandat sa se evite conducerea sau manipularea maşinilor riscante cel putin pana sunteti sigur ca abilitatile dumneavoastra nu sunt afectate

Vidan contine colorantul Sunset Yellow care poate provoca reactii alergice

Cum sa utilizati Vidan

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adultii şi copiii cu varsta peste 14 ani: 1 comprimat de 500mg de 3 ori pe zi, de preferat dupa masa. Dismenoree: 500mg de 3 ori pe zi. Doza initiala ar trebui administrata odata cu debutul durerilor menstruale şi trebuie continuata atata timp cat durerile persista.

Menoragie: 500mg de 3 ori pe zi. Doza initiala ar trebui administrata odata cu debutul sangerarii şi trebuie continuata atata timp cat durerile persista.

Daca utilizati mai mult Vidan decat trebuie

Niciodata nu luati mai mult decat doza prescrisa. Daca suspectati ca dumneavoastra sau altcineva a luat o supradoza de Vidan, contactati doctorul dumneavoastra sau duceti-va la spital sau la camera de garda imediat. Daca este posibil, luati cu dumneavoastra un recipient al medicamentului, chiar daca este gol

Daca uitati sa utilizati Vidan

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Vidan

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactia adversa cea mai frecventa a acidului mefenamic apare in tractul gastrointestinal. Diareea este cea mai frecventa reactie adversa şi este in general dependenta de doza. In general cedeaza la descreşterea dozei şi se termina in momentul in care intrerupeti tratamentul.

De asemenea, greata insotita de voma sau nu şi durerile abdominale apar frecvent.

Reactiile adverse mai putin intalnite sunt: anorexia, arsuri la stomac, gaze, enterocolita, colita, steatoree, icter, hepatita, pancreatita, sindrom hepatorenal, disfunctii hepatice, constipatie, gastrita hemoragica, ulcer peptic cu sau fara sangerare.

Alte reactii adverse raportate sunt:

Boli ale sistemului limfatic şi a sangelui: anemie hemolitica autoimuna (urmare a unui tratament de lunga durata, terminat cu intreruperea), declinul hematocritului, leucopenia, eozinofilia, purpura trombocitopenie, agranulocitoza, pancitopenia, anemie aplastica şi hipoplazia maduvei osoase.

Boli ale sistemului imun: anafilaxie.

Boli ale metabolismului şi nutritiei: intoleranta la glucoza la pacientii diabetici, hiponatremie.

Boli psihiatrice: anxietate.

Boli ale sistemului nervos: somnolenta, ameteala, durere de cap, vedere neclara, convulsii şi insomnie.

Boli de ochi: iritarea ochilor, pierderea reversibila de distingere a culorilor.

Boli ale urechilor şi labirintului: otalgie (dureri de urechi).

Boli cardiace: palpitatii, edem, hipertensiune şi insuficienta cardiaca au fost raportate, de la tratamentul cu AINS.

Medicamentele ca Vidan pot fi asociate cu un uşor risc crescut de stop cardiac (infarct miocardic) sau atac cerebral

Boli vasculare: hipotensiunea.

Boli ale aparatului renal şi urinar: insuficienta renala incluzand necroza papilara, hematurie, disurie (greutate in urinare)

Boli ale aparatului respirator, toracic şi mediastinal: astm, dispnee.

Boli de piele şi ale tesutului subcutanat: angioedem, edem laringial, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermala toxica (sindrom Lyell), eritem multiform, transpiratie, prurit, urticarie, edem facial.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Vidan

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25oC in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Vidan

  • Substanta activa este acidul Fiecare comprimat filmat contine 500 mg acid mafenamic.
  • Celelalte componente sunt amidon pregelatinizat, metilceluloza, laurilsulfat de sodiu, celuloza microcristalina, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu. Film : hipromeloza, propilenglicol, hidroxipropilceluloza, galben de chinolina lac de aluminiu (E 104), Sunset Yellow lac de aluminiu (E 110), dioxid de titan (E 171), vanilina, ceara Carnauba.

Cum arata Vidan şi continutul ambalajului

Comprimate filmate oblongi de culoare galbena.

Vidan este ambalat in cutii cu cate 3 blistere a cate 8 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

VIANEX S.A.

Headquarters, Tatoiou str., 18th km Athens-Lamia National Road, 146 71 Nea Erythrea, Grecia

Fabricantul

Plant B’, Tatoiou str., 15th km Marathonos Avenue - Pallini Attica 15351, 146 71 Nea Erythrea, Grecia

Acest prospect a fost revizuit in ianuarie 2017.

Denumire comerciala VIDAN 500 mg
DCI ACIDUM MEFENAMICUM
Forma farmaceutica COMPR. FILM.
Concentratia 500mg
Cod ATC M01AG01
Actiune terapeutica ANTIINFLAMATOARE SI ANTIREUMATICE NESTEROIDIENE FENAMATI
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 3 blist. PVC/Al x 8 compr. film.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 4 ani
Cod CIM W00167001
Firma / tara producatoare APP VIANEX S.A. - GRECIA
Firma / tara detinatoare APP VIANEX S.A. - GRECIA
Nr. / data ambalaj APP 9616/2017/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.