Vincamina

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Cuprins

Compozitie

Un drajeu contine vincamina 10 mg şi excipienti: nucleu - lactoza monohidrat, gelatina, carmeloza sodica 7HF (1500-2500 mPa.s), talc, stearat de magneziu; strat de drajefiere - povidona K 25, sucroza (zahar), talc, gelatina, ceara Carnauba micronizata.

Grupa farmacoterapeutica: vasodilatatoare periferice.

Indicatii terapeutice

Tratament simptomatic al deficitului patologic cognitiv şi neurosenzorial cronic al pacientilor varstnici (cu exceptia bolii Alzheimer şi a altor tipuri de demente).

Contraindicatii

Hipersensibilitate la vincamina sau la oricare dintre excipientii produsului. Tumori cerebrale cu hipertensiune intracraniana.

Precautii

Administrarea vincaminei poate provoca torsada varfurilor. Ca urmare, trebuie avute in vedere conditiile care predispun la aparitia torsadei varfurilor:

  • hipokaliemie – in caz de antecedente de hipokaliemie, inclusiv cea indusa de medicamente administrate concomitent, este necesara corectarea kaliemiei inainte de inceperea administrarii vincaminei;
  • bradicardie, indiferent de etiologie;
  • tulburari de conducere atrio-ventriculare;
  • alte aritmii, indeosebi bradiaritmii – se recomanda utilizarea cu prudenta a vincaminei, sub supraveghere atenta.

Torsada varfurilor este o tulburare de ritm care poate fi provocata de anumite antiaritmice sau alte medicamente. Hipokaliemia (indusa de diuretice hipokaliemiante, laxative stimulante, amfotericina B i.v., gluco- şi mineralocorticoizi, tetracosactid) este un factor favorizant al torsadei varfurilor, ca şi bradicardia şi intervalul QT prelungit preexistent, congenital sau dobandit. Medicamentele care pot provoca torsada varfurilor sunt:

  • antiaritmice – amiodarona, bretiliu, disopiramida, chinidina, sotalol;
  • alte medicamente – astemizol, bepridil, eritromicina i.v., halofantrina, pentamidina, sparfloxacina, sultoprida, terfenadina, vincamina.

VINCAMINA contine lactoza monohidrat şi zahar.

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni

Asocieri contraindicate:

  • medicamente care induc torsada varfurilor (antiaritmice - amiodarona, bretiliu, disopiramida, chinidina, sotalol - şi alte medicamente - bepridil, eritromicina v., sultoprida) – risc marcat de tulburari ventriculare, indeosebi torsada varfurilor.

Asocieri nerecomandate:

  • hipokaliemiante – amfotericina B i.v., gluco- şi mineralocorticoizi pe cale sistemica, laxative stimulante, tetracosactid, diuretice hipokaliemiante (in monoterapie sau in asociere) -

torsada varfurilor (hipokaliemia este un factor favorizant, ca şi bradicardia şi intervalul QT prelungit preexistent); se recomanda prevenirea hipokaliemiei şi, daca este necesar, corectarea acesteia, precum şi monitorizarea intervalului QT;

  • laxative stimulante – se recomanda utilizarea altor laxative;
  • medicamente care produc torsada varfurilor (astemizol, halofantrina, pentamidina, sparfloxacina, terfenadina) – risc marcat de tulburari ventriculare, indeosebi torsada varfurilor; in cazul in care asocierea nu poate fi evitata se recomanda supraveghere clinica şi electrocardiografica atenta.

Atentionari speciale

Sarcina şi alaptarea

Acest medicament este utilizat indeosebi la pacientii varstnici, la care nu mai este posibila instalarea sarcinii.

In absenta datelor clinice concludente, administrarea vincaminei nu este recomandata in timpul sarcinii şi alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Vincamina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Doza uzuala este de 2 drajeuri Vincamina (20 mg vincamina) administrate oral de 2 – 3 ori pe zi, fara a depaşi 6 drajeuri Vincamina pe zi (60 mg vincamina). Drajeurile trebuie inghitite intregi, fara a fi sfaramate, cu putina apa, in timpul meselor.

Reactii adverse

In timpul tratamentului cu vincamina se poate produce alungirea intervalului QT, cu risc de aparitie a torsadei varfurilor.

Supradozaj

Pana in prezent nu se cunosc cazuri de supradozaj cu vincamina. In caz de supradozaj se recomanda monitorizare clinica şi electrocardiografica atenta, tratament simptomatic şi de sustinere a functiilor vitale.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original A nu se lasa la indemana şi vederea copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister Al/PVC cu 20 drajeuri.

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

S.C. BIOFARM S.A.

Str. Logofatul Tautu Nr. 99, sector 3, Bucureşti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului iunie 2016.

Denumire comerciala VINCAMINA 10 mg
DCI VINCAMINUM
Forma farmaceutica DRAJ.
Concentratia 10mg
Cod ATC C04AX07
Actiune terapeutica VASODILATATOARE PERIFERICE ALTE VASODILATATOARE PERIFERICE
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 1 blist. Al/PVC x 20 draj.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W06107003
Firma / tara producatoare APP BIOFARM S.A. - ROMANIA
Firma / tara detinatoare APP BIOFARM S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 9088/2016/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.