Ciclu menstrual neregulat

Menstruatiile neregulate reprezinta o manifestare caracterizata de aparitia pierderilor sangvine vaginale la intervale care se situeaza in afara perioadei cuprinse intre ziua 21 si 35 a ciclului menstrual. Persoanele de sex feminin aflate la varsta reproductiva prezinta menstruatii regulate care apar de obicei in a 28 a zi a ciclului menstrual si prezinta o durata de 3 pana la 7 zile.

Exista si situatii in care pot aparea dereglari ale menstruatiei cu aparitia sangerarilor vaginale inainte sau dupa ziua 28, care nu semnifica prezenta unei patologii ginecologice subiacente. Practicarea sporturilor de performanta, schimbarea medicatiei anticonceptionale, sarcina, alaptarea si stresul reprezinta factori favorizanti ai dereglarilor menstruale.

Dereglarile menstruale care prezinta substrat patologic sunt reprezentate de sangerarile vaginale aparute inainte de ziua 21 sau dupa ziua 35 a ciclului menstrual, absenta menstruatiei pentru o perioada de 3 luni consecutive, pierderi sangvine care depasesc 7 zile sau sunt favorizate de contact sexual si pot fi insotite de cefalee, greata, varsaturi sau crampe abdominale severe.

Patologiile care pot determina aparitia dereglarilor menstruale sunt reprezentate de: