Durerea in timpul actului sexual

Durerea in timpul actului sexual denumita in termeni medicali dispareunie, reprezinta un simptom care reduce semnificativ calitatea vietii sexuale la populatia feminina. Dispareunia poate avea etiologie psihica sau organica reprezentate de patologii ale organelor sexuale interne si externe, in functie de circumstantele care ii favorizeaza aparitia.

Factorii psihici sunt cei mai frecvent incriminati de aparitia dispareuniei si sunt reprezentati de experientele sexuale anterioare traumatice sau neplacute, care duc la aparitia unei tensiuni musculare pelvine. Aceasta tensiune poate fi rezultatul fricii si anxietatii.

Afectiunile ginecologice care evolueaza cu aparitia dispareuniei sunt in mod frecvent reprezentate de endometrioza sau boala inflamatorie pelvina. Alte cauze posibile ale durerii in timpul actului sexual sunt:

  • Infectiile genitale
  • Tulburari hormonale
  • Structuri anatomice anormale
  • Boli inflamatorii pelvine
  • Boli cu transmitere sexuala
  • Act sexual prematur dupa interventii chirurgicale ginecologice sau nastere

Durerea in timpul actului sexual poate fi cauzata de vulvodinie (durere cronica inexplicabila care afecteaza organele genitale externe feminine) sau lipsa lubrefierii vaginului specifica menopauzei, postpartum ului, tratamentelor cu administrare intravaginala sau lipsei stimularii adecvate inainte de actul sexual.

Acest tip de durere poate fi resimtit fie la intrarea in vagin fie in abdomenul inferior. Poate aparea si in timpul sarcinii.

Ce alte cauze mai poate avea durerea in timpul actului sexual:

Durere in timpul actului sexual