Acid Uric Urinar

Cuprins

Acid Uric Urinar

Ce reprezinta acidul uric urinar?

Acidul uric reprezinta produsul final al metabolismului purinelor (metabolizarii proteinelor), dupa sinteza hepatica fiind transportat prin plasma la nivel renal in vederea excretiei de acid in urina.

Cand este indicata determinarea acidului uric urinar?

Cresterea nivelului de acid uric urinar este favorizata de aportul alimentar bogat in purine (carne de vanat) si distructia celulara accelerata specifica leucemiilor, determinarea compusului fiind indicata mai ales la pacientii cu nefrolitiaza (calculi renali) asociata gutei (depunere de acid la nivel articular) sau cu hiperuricemie secundara din bolile maligne proliferative.

Raportul dintre acidul uric si creatinina determinate din prima urina de dimineata este utilizat pentru stabilirea deficitului de hipoxantin-guanin-fosforiboziltransferaza, enzima cu rol important in mentinerea rezervelor de purine nucleotidice in conditii de hipoxie celulara.

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea analizei?

Determinarea valorilor acidului uric urinar se efectueaza din urina eliminata fie spontan in cursul diminetii fie din cea cumulata pe parcursul a 24 de ore.  In cea de a doua situatie, pacientul trebuie sa colecteze si sa masoare intreaga cantitate de urina eliminata in 24 de ore, sa omogenizeze urina si sa retina intr-un urocultor aproximativ 100 de ml in vederea trimiterii catre laboratorul de analize.

Proba trebuie tinuta la o temperatura cuprinsa intre 2 si 8 °C pe tot parcursul colectarii si pana la punerea in lucru in laborator.

Care sunt valorile acidului uric urinar?

Valorile de referinta ale compusului din urina emisa in 24 de ore trebuie sa fie cuprinse intre 200-1000mg, iar in cazul determinarii din prima urina de dimineata trebuie sa fie intre 37-92mg/dL.

Valorile raportului dintre acidul uric si creatinina urinara prezinta urmatoarele semnificatii:

  • Normal intre 0.21-0.59;
  • Guta intre 0.15-0.73;
  • Hiperuricemii secundare (cresterea concentratiei de acid uric secundara insuficientei renale, consumului de medicamente) intre 0.25-1.77;
  • Artrita non gutoasa intre 0.27-0.58;
  • Sindrom Lesch Nyhan (in Lesch Nyhan syndrome, deficitul genetic total al enzimei hipoxantin-guanin fosforibozil transferaza - HPRT determina cresterea productiei de acid uric si a eliminarii acestuia in urina) intre 1.98-5.35;
  • Deficit partial de HPRT intre 0.62-2.00;
  • Insuficienta renala acuta in nefropatia gutoasa >1;
  • Insuficienta renala acuta de alte cauze >1.

Patologiile care asociaza in mod frecvent cresterea nivelurilor acidului uric urinar sunt reprezentate de catre: nefrolitiaza, leucemie, sindrom Lesch-Nyhan, hepatita virala, boala Wilson si siclemie, in timp ce scaderile acestuia apar in special in bolile renale cronice, xantinurie, deficienta de acid folic, intoxicatia cu plumb.

Afla mai multe: