Acizi Grasi Omega 3

Cuprins

Ce sunt acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3 fac parte din categoria acizilor grasi polinesaturati (PUFA) cu lant lung de atomi de carbon, fiind grasimi “bune” pentru organismul uman si sunt reprezentati de 3 compusi: acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul docohexanoic (DHA).

Alimentele cu aport crescut de acizi grasi EPA si DHA (mai putin ALA) sunt reprezentate de pestele gras (hering, somon, macrou, ton) si suplimentele cu ulei de peste (uleiul de peste poate fi administrat si in stare bruta) dar si de catre algele marine. ALA este continut in concentratii mari in semintele de in rapita, nuci si soia spre deosebire de EPA si DHA.

Acizii grasi omega 3 au rol important in reducerea nivelului de trigliceride serice, al inflamatiei si agregarii plachetare, stabilizeaza placile de aterom deja formate cu reducerea riscului de fisurare al acestora care poate  determina aparitia episoadelor ischemice acute si previn tuburarile de ritm cardiac.

Acizii grasi polinesaturati sunt implicati si in reducerea riscului de dezvoltare al anumitor tipuri de tumori maligne, al tulburarilor neurologice sau complicatiilor diabetului zaharat si sindromului metabolic. Un aport adecvat de acizi grasi polinesaturati a fost asociata cu evolutia favorabila a sarcinii, o buna integritate a sistemului osos si articular la varstnici, acuitate vizuala crescuta dar si dezvoltare cognitiva adecvata in perioada copilariei.

Cand trebuie determinata valoarea acizilor grasi omega 3 in organism

Determinarea cantitativa a nivelurilor de acizi grasi omega 3 din organism este indicata in cazul pacientilor cu boli coronariene, sindrom metabolic, diabet zaharat si dislipidemii, pentru monitorizarea proceselor aterosclerotice si pentru monitorizarea terapiei specifice hipercolesterolemiei.

Cum ma pregatesc inaintea analizei

Determinarea valorilor serice ale acizilor grasi omega 3 se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica, cu pacientul a jeun, dupa un post alimentar de 12-14 ore, cu evitarea consumului de alcool cu cel putin 24 de ore inainte.

Care sunt valorile normale ale investigatiei

Valorile normale ale acizilor grasi polinesaturati sunt urmatoarele:

  • Acidul alfalinoleic: >7 mg/L;
  • Acidul eicosapentanoic:>4 mh/L;
  • Acidul docohexanoic: >9mg/L.

Este indicata determinarea concomitenta al acizilor grasi omega 3 si a celor omega 6 în organism, pentru a se putea stabili raportul dintre ei. Dezechilibrele raportului de acizi grasi mentionati pot fi observate la pacienti cu afectiuni inflamatorii cronice de tipul artritei, aterosclerozei, eczemelor, bolilor autoimune, in cazul celor cu tulburari comportamentale si boli neuropsihice cum sunt dementa senila si boala deficitului de atentie dar si in conditii fiziologice la gravide si in timpul lactatiei.

Afla mai multe: