Aminoacizi plasmatici

Cuprins

Aminoacizi

Ce sunt aminoacizii plasmatici

Aminoacizii reprezinta unitatea structurala a proteinelor care provin atat din surse exogene reprezentate de hrana si supliment alimentar (10 aminoacizi sunt considerati a fi esentiali deoarece nu pot fi sintetizati de catre organism) cat si endogene fiind produsi in vivo.

Dupa ingestia alimentelor, proteinele sunt descompuse in tractul digestiv cu ajutorul unor enzime digestive (enzime proteolitice) dupa care sunt absorbiti în intestin la nivelul jejunului si participa în mod normal la constituirea fondului de aminoacizi al organismului.

Aminoacizii din sange sunt filtrati de catre rinichi fiind reabsorbiti in cea mai mare parte la nivel tubular printr un sistem de transport de capacitate limitata, aminoaciduria prin flux crescut (eliminarea crescuta la nivel renal) fiind insotita de obicei de niveluri plasmatice elevate ale acestor compusi.

Cand este indicata determinarea aminoacizilor plasmatici

Principalele recomandari pentru determinarea aminoacizilor plasmatici sunt reprezentate de catre:

  • Diagnosticarea tulburarilor ereditare ale metabolismului aminoacizilor la copii in prezenta retardului mental, deficitului de crestere, hiperamoniemiei, varsaturilor recurente, afectarii neurologice si hepatice, cetoza sau acidoza acuta non diabetica, sau a calculilor urinari;
  • Monitorizarea dietelor alimentare;
  • Evaluarea anumitor afectiuni cu caracter genetic: fenilcetonurie, hipervalinemie, tirozinemie sunt cateva dintre bolile genetice determinate de disfunctiile enzimelor implicate in sinteza si metabolismul aminoacizilor;
  • Evaluarea si monitorizarea statusului nutritional in anumite boli: endocrine, afectiuni hepatice, afectiuni musculare, neoplazii, boli neurologice, de nutritie, insuficienta renala sau arsuri pe suprafete extinse ale corpului.

Aminoacizii plasmatici sunt reprezentati de catre: alanina, acid alfaaminobutiric, arginina, asparagina, acid aspartic, carnozina, citrulina, cistina, glutamina, acid glutamic, glicina, histidina, hidroxiprolina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, 3 metilhistidina, ornitina, fenilalanina, fosfoetanolamina, prolina, sarcozina, serina, taurina, treonina, triptofan, tirozina, valina.

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea investigatiei

Determinarea valorilor plasmatice ale aminoacizilor se efectueaza din sange recoltat prin punctie venosa periferica cu pacientul a jeun. La sugari este recomandat ca ultima masa sa fie administrata cu 4 ore inainte de recoltarea probelor biologice.

Care sunt valorile normale pentru aminoacizii plasmatici

Pentru fiecare dintre aminoacizii determinati, nivelul plasmatic este normal atunci cand este cuprins in urmatoarele intervale de referinta:

Denumire aminoacid

Valori de referinta plasmatice mg/dl

 

Prematur

Nou nascut

sugar

copil

adult

Alanina

0.4 - 4.5

1.2-4.1

1.3 -4.1

0.9 – 4.8

2.1 – 5.3

Acid alfa-aminobutiric

<0.1

0.1-0.3

0.1 – 0.4

0.1 – 0.4

0.1 – 0.6

Arginină

0.3 -1.6

0.3 – 2.1

0.4 – 2.4

0.6 – 2.9

1.0 – 2.3

Asparagină

0.1 – 1.2

0.4 – 2.5

0.4 – 2.5

0.5 – 1.8

0.5 – 2.2

Acid aspartic

0.1 – 0.7

0.1 – 0.2

0.1 – 0.6

0.1 – 0.4

0.1 – 0.4

Carnozina

< 0.1

< 0.1

< 0.1

< 0.1

< 0.1

Citrulina

0.1 – 0.9

0.1 -0.5

0.1 – 0.7

0.2 – 0.9

0.4 – 1

Cistina

0.2 – 1.0

0.3 – 0.8

0.4 – 1.9

0.5 – 1.8

0.3 – 1.8

Glutamina

2.0 – 12.1

3.5 — 12

4.1 – 15.6

5.1 – 11.6

4.7 – 11.1

Acid glutamic

0.2 – 0.9

0.4 – 1.5

0.3 – 2.5

0.2 – 3.7

0.7 – 4.6

Glicina

0.5 – 2.6

0.8 – 1.9

0.8 – 2.9

0.4 – 2.7

1.2 – 3.2

Histidina

0.2 – 1.2

0.4 – 1.7

0.3 – 1.8

0.4 – 1.7

0.8 – 1.9

Hidroxiprolina

0.1 – 1.7

0.3 – 0.9

0.2 – 0.9

0.2 – 0.6

0.2 – 0.6

Izoleucina

0.2 – 1.2

0.4 – 1.1

0.2 – 1.7

0.3 – 1.2

0.6 – 2.0

Leucina

0.3 – 1.9

0.8 – 2.4

0.6 – 2.4

0.6 – 2.3

1.2 – 3.5

Lizina

0.6 – 3.8

1.0 – 3.9

0.9 – 4.2

1.3 – 3.7

1.6 – 4.0

Metionina

0.1 – 0.7

0.1 – 0.5

0.1 – 0.6

0.1 – 0.6

0.2 — 0.7

Ornitina

0.3 – 2.0

0.5 – 2.6

0.3 – 2.0

0.3 – 1.8

0.5 – 1.8

Fenilalanina

0.3 – 2.5

0.4 – 2.7

0.4 – 2.5

0.3 – 2.5

0.6 – 2.5

Fosfoenolamina

< 0.1

< 0.1

< 0.1

< 0.1

< 0.1

Prolina

0.2 – 3.8

1.6 – 3.8

0.8 – 4.2

0.9 – 3.8

1.1 – 5.4

Sarcozina

< 0.2 

< 0.2

< 0.2 

< 0.2

< 0.2

Serina

0.6 – 2.2

0.6 – 1.7

0.5 – 2.7

0.3 – 1.9

0.8 – 1.9

Taurina

0.4 – 4.1

0.3 – 2.0

0.1 – 2.7

0.4 – 2.5

0.5 – 3.4

Treonina

0.2 – 4.1

0.8 – 1.8

0.4 – 3.3

0.5 – 2.4

1.1 – 3.2

Triptofan

0.1 – 1.2

0.5 – 2.4

0.5 – 1.4

0.7 – 1.6

1.2 – 1.8

Tirozina

0.4 – 2.3

0.3 – 1.4

0.5 – 2.8

0.2 – 1.9

0.7 – 1.8

Valina

0.4 – 2.3

0.9 – 1.6

0.7 – 3.4

1.1 – 3.3

1.9 – 4.5

Niveluri crescute ale anumitor aminoacizi in plasma stabileste existenta unei erori de metabolism mostenite pentru compusul respectiv iar interpretarea se face in paralel cu rezultatele aminoacizilor urinari.

Afla mai multe: