Creatinkinaza

Cuprins

Creatinkinaza

Ce reprezinta creatinkinaza?

Creatinkinaza sau creatinfosfokinaza este o enzima prezenta la nivel miocardic, muscular dar si cerebral care poate fi izolata la nivel seric sub forma a 4 izoenzime: izoenzima mitocondriala, musculara (CK-MM), miocardica (CK-MB) si cerebrala (CK-BB). La persoanele sanatoase, nivelul seric al creatinfosfokinazei este reprezentat aproape in totalitate de catre fractiunea musculara a acesteia CK-MM.

Cand este indicata determinarea creatinkinazei?

Determinarea valorilor CK prezinta utilitate diagnostica pentru stabilirea infarctului miocardic acut, al accidentelor vasculare cerebrale dar si al diverselor leziuni musculare. Creatinfosfokinaza atinge valori crescute în in ser dupa eliberarea acesteia de la nivel muscular in conditii de injurie tisulara: efort fizic intens, infarct miocardic, miozite, distrofie musculară Duchenne (afectiune care determina pierderea progresiva a masei musculare in urma unei mutatii genetice la persoanele de sex masculin), accident vascular cerebral, interventii neurochirurgicale, hipotiroidism, hipertermie maligna, cetoacidoza diabetica.

In prezenta unei suferinte cardiace acute, CK este crescut la 4-8 ore dupa evenimentul acut inregistrand un maxim la 12-24 dupa infarctul miocardic si revine la concentratii serice normale dupa 3-4 zile. Nivelurile serice ale CK variaza invers proportional cu cele ale hormonilor tiroidieni, astfel ca mai mult de jumatate dintre persoanele cu hipotiroidism prezinta o crestere a valorilor creatinkinazei in medie de 5 ori fata de normal.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Pentru identificarea valorilor serice ale CK este necesara recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa periferica, inainte de investigatie pacientul fiind indrumat sa evite efortul fizic intens sustinut pentru a nu influenta rezultatul izoenzimelor CK.

Care sunt valorile creatinkinazei?

Valorile CK variaza pe categorii de sexe dupa cum urmeaza:

Sex

Valoare U/L

Sex feminin

<192

Sex masculin

<308

Variatiile concentratiilor serice ale creatinfosfokinazei si interpretarea acestora se face dupa cum urmeaza:

  • Cresterile enzimei sunt asociate: infarctului miocardic acut, miocardita severa, dupa interventii chirurgicale cardiace si post defibrilare electrica, distrofie musculara Duchenne, polimiozita, traumatisme musculare extinse, rabdomioliza in intoxicatia cu cocaina, sindrom de mialgie-eozinofilie, convulsii, hemoragie subarahnoidiana, sindrom Reye;
  • Scaderile CK sunt intanite la pacientii cu masa musculara scazuta, tumori metastatice, colagenoze, boala alcoolica hepatica si dupa administrarea de corticoterapie.

La pacientii cu infarct miocardic acut determinarea izoenzimei CK-MB prezinta valoarea clinica superioara fata de cele ale CK total.

Afla mai multe: