Cultura secretie purulenta

Cuprins

Cultura secretie purulenta

Ce este cultura din secretii purulente

Cultura din secretie purulenta reprezinta o analiza de laborator efectuata in cadrul departamentului de microbiologie, care consta in izolarea si identificarea germenilor patogeni implicati in procesul infectios care determina aparitia supuratiei.

Supuratia sau colectia purulenta poate afecta orice tesut sau organ si presupune acumularea de leucocite degradate si detritusuri celulare si bacteriene ca urmare a proceselor de aparare locale ale organismului in fata agresiunii patogenului. Localizarea colectiilor purulente este reprezentata de catre tegument (pustule, hidrosadenite, furuncule, abcese, gome), tesuturile musculo-scheletale (abcese, flegmoane, osteomielita), ganglioni limfatici, organe interne (abcese) si cavitati anatomice (sinusuri, meninge, peritoneu, sinoviale articulare).

Cand trebuie efectuata cultura secretiilor purulente

Cultura secretiilor purulente se realizeaza in scopul determinarii agentului patologic pana la nivel de specie/subspecie care declanseaza procesul infectios si realizarea ulterioara a antibiogramei pentru stabilirea tratamentului specific. Simptomele asociate proceselor patologice care determina aparitia colectiilor purulente depind de localizarea si severitatea infectiei si pot fi reprezentate de catre: durere, eritem, edem, febra, greata, varsaturi, stare generala alterata si in cazuri cu evolutie nefavorabila manifestari asociate starilor septice (tulburari ale ritmului cardiac, hipotensiune, coma).

Ce trebuie sa stiu inainte de efectuarea investigatiei

Recoltarea probelor se face diferit in functie de localizarea infectiei si in general se indica prelevarea de secretii sau tesut afectat inainte de initierea tratamentului antibiotic sau la o saptamana dupa terminarea acestuia. Obtinerea materialului pentru cultura se poate face prin:

  • Biopsie de tesut (tesut osos, hepatic, pulmonar, intestinal);
  • Abraziune dermica cu recoltare de tesut (infectii tegumentare);
  • Punctie aspiratorie cu ajutorul unei seringi sterile (in cazul colectiilor inchistate ganglionare, sinusale sau la nivelul organelor interne);
  • Recoltarea cu tampon steril (cu sau fara mediu de transport) a secretiilor purulente.

Ce cuprinde rezultatul in urma culturii secretiei purulente

Dupa insamantarea pe medii speciale a produselor patologice recoltate, acestea se incubeaza pentru o perioada de 24-48 de ore in conditii speciale de temperatura si mediu. Rezultatul emis ofera detalii cu privire la germenii cu semnificatie clinica identificati din secretiile recoltate si de obicei, este completat de antibiograma cu ajutorul careia se prescrie terapia eficienta în tratarea pacientului, in functie de sensibilitatea la antibiotice/antifungice a patogenului izolat.

Principalii germeni identificati la nivelul secretiilor purulente sunt reprezentati de catre:

  • Coci: S. aureus, Streptococcus, Enterococcus;
  • Bacili: Escherichia coli, Klebsiella, Pseudomonas, Proteus, Morganella, Salmonella, Shigella, bacil Koch;
  • Actinomicete: Actynomices;
  • Corinebacterii: Corynebacterium;
  • Mucegaiuri: Aspergillus;
  • Levuri: diverse tipuri de Candida.

Afla mai multe: