Cultura secretie uretrala

Cuprins

Cultura secretie uretrala

Ce reprezinta cultura din secretie uretrala?

Cultura secretiilor uretrale reprezinta o analiza de laborator care presupunea insamantarea pe medii speciale de crestere a secretiilor uretrale in vederea stabilirii diagnosticului etiologic al infectiilor uretrale la barbat si al tratamentului cu antibiotice specific fiecarui germen izolat.

Uretra masculina este in mod normala sterila datorita actiunii mecanice de indepartare a germenilor in timpul mictiunii si ejacularii dar si chimica prin efectul antibacterian al secretiei prostatice care contine zinc. Infectiile genitale masculine sunt reprezentate in functie de localizare de uretrite, prostatite, epididimite si orhite.

Cand este recomandata cultura secretiei uretrale?

Prelevarea si insamantarea secretiilor uretrale pe medii speciale in cadrul laboratorului de microbiologie se efectueaza pentru stabilirea diagnosticului etiologic al infectiilor tractului genital masculin de cauza bacteriana si fungica in prezenta simptomatologiei clinice specifice.

Principalii germeni implicati in aparita infectiilor tractului genital masculin care pot fi izolati prin intermediul culturilor sunt reprezentati de catre:

  • Neisseria gonorrhoeae agentul etiologic al uretritei gonococice determina aparitia disuriei insotita de secretii uretrale purulente fiind transmis prin relatii intime cu parteneri sexuali infectati;
  • Bacili Gram negativi (E.coli, Proteus, Pseudomonas) pot determina aparitia proceselor infectioase la pacientii cu stricturi uretrale, la cei cu fimoza sau in urma procedeelor chirurgicale transuretrale cu instrumentar nesteril;
  • Enterococcus spp. germen care face parte din flora normala a sistemului digestiv poate determina infectii uretrale in conditii de igiena personala precara dupa mobilizare odata cu materiile fecale de la nivelul intestinului in conditii de igiena personala precara;
  • Candida spp. mai rar implicata in infectiile de tract reproducator masculin poate determina prostatite acute;
  • Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealiticum.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Recoltatea secretiilor uretrale trebuie efectuata la cel putin 2 ore de la ultima mictiune preferabil inainte de mictiunea matinala (dupa emisia primei urini de dimineata) cu ajutorul unui tampon steril de la nivelul meatului urinar. In situatia in care secretiile nu sunt abundente, medicul specialist va efectua recoltarea produselor patologice prin insertia blanda a unui tampon steril de a lungul uretrei (aproximativ 2 cm in amonte).

Probele astfel recoltate sunt trimise catre laborator unde sunt insamantate pe medii speciale de lucru care se incubeaza in conditii de temperatura si atmosfera speciala 24-48 de ore.

Care sunt rezultatele culturii secretiilor uretrale?

Dupa recoltarea si insamantarea probelor, rezultatele emise cuprind germenii identificati pana la nivel de specie si sunt insotite de obicei de antibiograma/antifungigrama specifica germenilor patogeni izolati din secretia uretrala.

Afla mai multe: