Examen coproparazitologic

Cuprins

Examenul coproparazitologic

Ce este examenul coproparazitologic?

Examenul coproparazitologic consta in examinarea materiilor fecale si permite evidentierea parazitilor intestinali, precum si abundenta acestora la nivelul organismului. Acesta este recomandat pentru a ajuta la diagnosticarea infectiilor cu:

  • protozoare: giardioza, amibiaza, coccidioze intestinale
  • helminti : tricocefaloza,ascaridioza, strongiloidoza, teniaze, anchilostomiaza
  • distomatoze hepatice, intestinale, schistosomioze

Infestarea cu parazitii intestinali este frecventa in zonele cu instalatii de apa deficitare. Printre simptomele produse de infestare se pot numara diareea, malnutritia si malabsorbtia. Cu toate acestea, unele tipuri de infestari sunt asimptomatice.

Sunt doua tipuri de examene care pot fi efectuate:

Examenul macroscopic - helmintii si formatiunile suspecte se trec printr-un cristalizor cu apa si se examineaza cu ochiul liber si cu lupa, dupa care se efectueaza examenul microscopic.

Examenul microscopic - se face prin etalarea materiilor fecale pe o lama de microscop.

Examenul coproparazitologic  nu ofera informatii in situatiile in care intestinul nu este calea normala de eliminare a formelor paraziltior sau cand parazitul este imatur si nu poate produce oua.

Parazitii intestinali au perioade de eliminari de oua/forme chistice si perioade negative. Atunci cand rezultatul unui examen coproparazitologic este negativ, nu inseamna ca aceasta este o valoare eliminatorie. Atunci cand este vorba de un examen coproparazitologic de rutina este nevoie sa fie efectuate 3 probe minim, la un interval de 3-4 zile.

Pentru majoritatea parazitozelor intestinale se indica efectuarea unui examen de control dupa 3 saptamani de la terminarea tratamentului pentru infectii cu protozoare si dupa 1 - 2 saptamani pentru infectiile cu helminti.

Probele sunt autorecoltate de pacienti in recipiente din plastic de unica folosinta, cu inchidere etans. Probele care contin bariu, cadmiu, compusi de bismut si uleiuri minerale pot duce la confuzii.

Cand sa efectuezi examenul coproparazitologic?

Medicul de specialitate poate recomanda un examen coproparazitologic in momentul in care pacientul dezvolta, printre altele, simptome specifice tulburarilor de tranzit intestinal. Infestarea cu diferite forme de paraziti genereaza simptome specifice, dupa cum urmeaza:

Giardia lamblia este parazitul cel mai frecvent depistat la examenul coproparazitologic. Aceasta este prezenta in intestinul subtire si se multiplica foarte repede. Infectia este semnalizata prin tulburari de digestie si absorbtie intestinala, pacientul avand simptome precum diaree si disconfort digestiv care persista.  

Afectiunea se transmite pe cale digestiva. Mainele murdare si consumul de fructe si legume nespalate sunt principalele metode de a transmite acest parazit, precum si apa contaminata. Copii si persoanele care lucreaza in alimentatie sunt cel mai afectate de infectia cu giardia lamblia.

Diagnosticul giardiozei este stabilit prin examenul microscopic al materiilor fecale, precum si prin identificarea antigenului Gardia in scaun.

Entamoeba histolytica

Infestarile cu entamoeba histolytica sunt frecvente in regiunile tropicale si subtropicale umede si destul de rare in Romania, mai ales in mediul rural, unde regulile de igiena nu sunt respectate. Transmiterea se face pe cale digestiva, prin consumul de alimente contaminate sau maini murdade. Parazitul este localizat la nivelul colonului, iar simptomele sunt similare dizenteriei: dureri abdominale, scaune dese si reduse cantitativ. Daca nu este tratat, acest parazit intestinal se poate raspandi catre ficat, plamani sau creier.

Diagnosticul este stabilit pe baza examenului morfologica, coprocultura pe medii difazice si metode de detectare a anticorpilor specifici. Examenul morfologic poate fi realizat fie prin examen coproparazitologic, fie prin fragmente intestionale, recoltate prin conoloscopie.

Entamoeba coli

Acest parazit face parte din flora intestinala naturala, rolul fiind acela de a mentine un echilibru intre diferitele populatii microbiene locale. Devine patogen numai in momentul in care imunitatea locala este afectata, dupa tratamente prelungite cu antibiotice. In acest caz, apare colita cu tranzit intestinal accelerat, scaunele fiind mucoase, fara sange sau puroi. Pentru diagnosticare, este recomandat examenul coproparazitologic. 

Blastocystis hominis

Este un parazit intalnit in zonele in care sunt deficiente igienice, iar transmiterea lui se face pe cale digestiva, interumana si sexual-venerica. Simptomele infestarii sunt cele specifice ale tulburarii de tranzit intestinal. Pot aparea si alergodermii. Examenul coproparazitologic este principala metoda prin care poate fi identificat acest parazit.

Ascaris lumbricoides

Vierme intestinal cilindric, ascaris lumbricoides duce la aparitia ascaridiozei, una dintre bolile parazitare cel mai frecvent intalnite in mediul rural. Tusea spastica, expectoratia, varsaturile si tulburarile de tranzit intestinal sunt o parte din simptomele pe care le poate experimenta pacientul. Identificarea acestui vierme intestinal se face prin examen coproparazitologi. 

Fasciola hepatica

Localizat la nivelul cailor biliare, fasciola hepatica este raspandit in zonele temperat-continentale, inclusiv in Romania. Odata ajuns in organism, prin consumul de salata sau plante acvatice contaminate (atat de catre om, cat si de catre animale), produce efecte iritative si hemoragice. Printre simptomele pe care le va resimti pacientul se numara: febra, stare generala de rau, dureri abdominale, diaree cu sange si mucus. In faza cronica se poate instala icterul mecanic. 

Pentru diagnosticare, este recomandat examentul coproparazitologic. 

Taenia

Acesti paraziți au nevoie de o gazda intermediara pentru dezvoltarea lor biologică, reprezentata de bovine sau porcine, in functie de specia parazitului. Omul se poate infesta in urma consumul de carne de vita si/sau porc insuficient preparata termic, carne care contine larvele parazitului. Dupa 60 de zile, odata ce tenia atinge stadiul adult, omul devine gazda definitiva pentru aceasta.

Simptomele infestarii cu acest parazit sunt: diaree cu mucus, dureri abdominale, greata si scadere in greutate.

Diagnosticul este stabilita fie prin examen macroscopic al proglotelor eliminate, fie prin evidentierea microscopica a oualor de tenie.

Hymenolepsis nana

Infestarea apare in urma consumului de legume contaminate si o mare farte din infectii pot avea o evolutie fara simptome. Atunci cand apar, simptomele sunt: colici abdominale, tulburari de apetit, scadere in greutate. Diagnosticarea este realizata prin examen coproparazitologic.

Cum sa te pregatesti pentru examenul coproparazitologic?

Examenul coproparazitologic necesita probe fecale, care sunt recoltate de pacient. Inainte de recoltare, pacientul trebuie sa evite examenele gastrointestinale cu bariu, precum si administrarea de laxative si supozitoare. De asemenea, in saptamana de dinaintea examenului, pacientul trebuie sa renunte la administrarea unor medicamente precum: bismuth, uleiuri minerale, antiacide, antidiareice, antiacide.

Materiile fecale pot fi recoltate in orice moment al zilei, proba recoltata fiind de marimea unei alune. Recoltarea se face din 3 zone diferite ale bolului fecal, folosind spatula atasata kitului de recoltare.

Se recomanda evitarea contaminarii probei cu urina, ulei sau bariu. Proba trebuie sa fie dusa catre laborator in maxim 2 ore de la recoltare.

Valori normale pentru examenul coproparazitologic

Rezultatele pentru examenul coproparazitologic pot fi pozitive sau negative.

Rezultatul pozitiv indica prezenta parazitului, dar nu reprezinta o garantie a faptului ca acel parazit este responsabil de aparitia simptomelor la pacient.

De asemenea, un singur examen negative nu exclude posibilitatea infestarii. De exemplu, examenul pentru Guardia poate fi negativ in stadiile incipiente ale infestarii, in infestarile cronice si la pacientii care elimina ciclic parazitul.

Pot aparea rezultate fals negative daca in saptamana de dinaintea examenului, pacientului i s-au administrat bariu, bismut, uleiuri minerale sau diferite tipuri de medicamente care pot altera acuratetea rezultatului.

Examenul coproparazitologic nu este recomandat pentru depistarea Toxoplasmei gondii, Toxocarei canis, Plasmodium spp sau Trichomonas, deoarece aceste organisme nu apar in materiile fecale.

Afla mai multe: