Insulina

Cuprins

Ce este insulina?

Secretata de celulele beta ale pancreasului, insulina este cel mai important hormon in metabolismul glucidelor. Insulina transporta glucoza din fluxul sanguin in celulele care folosesc glucoza. Tot insulina transporta aminoacizii in celule, pentru a produce proteine si pentru a ajuta la depozitarea grasimilor.

Insulina stimuleaza absorbtia glucozei, precum si sinteza lipidelor, inhiband in acelasi timp procesul de descompunere a lipidelor, proteinelor si glicogenului. Nivelul de glucoza din organism este controlat in mod direct de insulina: cu cat ficatul produce mai multa glucoza, cu atat creste si rata celulelor care o folosesc.

Insulina, alaturi de alti hormoni anabolizanti, are un rol vital in a asigura organismului rezervele energetice necesare pentru a functiona corespunzator.

Reglarea secretiei de insulina se face prin glicemie. Orice dezechilibru in ceea ce priveste metabolismul insulinic poate afecta o gama intreaga de procese metabolice. O cantitate prea mica de insulina poate duce la aparitia diabetului zaharat, cauzele putand sa fie multiple: distrugerea celulelor beta, existenta unor anticorpi circulanti antiinsulinici sau eliberarea intarziata a insulinei.

Cand sa efectuezi testul de insulina?

Determinarea concentratiei de insulina este recomandata in evaluarea hipoglicemiilor. Este foarte probabil ca medicul de specialitate sa solicite, pe langa efectuarea testului de insulina si  testul de intoleranta la glucoza si cel de glicemie bazala.

 Un lucru foarte important de retinut este faptul ca determinarea concentratiei de insulina nu este utila in diagnosticarea diabetului zaharat.  In ceea ce priveste sarcinia, in trimestrele II si III, apare o crestere a nivelului de insulina si o hipoglicemie care se instaleaza treptat.  

Cum sa te pregatesti pentru testul de insulina?

Testul pentru determinarea concentratiei de insulina este un test de sange. Este recomandat ca recoltarea sa se faca dimineata, pe stomacul gol. In unele cazuri, recoltarea se poate realiza si dupa amiaza.

In cazul persoanelor care sufera de obezitate, este bine de stiut faptul ca nivelul de insulina inregistreaza o crestere dimineata, spre deosebire de pacientii care au greutate normala.

Valori normale pentru insulina

Valorile normale pentru insulina sunt cuprinse intre 2.6-24.9 µU/mL, iar atunci cand acestea depasesc 35 µU/mL, situatia medicala a pacientului poate fi considerate critica.

Atunci cand rezultatul testelor indica un nivel crescut de insulina, alaturi de hipoglicemie, atunci pacientul poate fi suspect de insulinom.

Anumite medicamente pot duce la cresterea sau scaderea nivelului de insulina din organism.


Afla mai multe: