Proteine urinare

Cuprins

 

Ce reprezinta proteinele urinare

Proteinele urinare sunt reprezentate in mare parte de catre albumina urinara alaturi de globuline plasmatice si o forma de proteina specifica secretata in rinichi (glicoproteina Tamm Horsfall sau uromodulina are rol de inhibare a formarii cristalelor de calciu in urina si antibacterian-previne infectiile bacteriene de tract urinar).

Cand trebuie determinata proteinuria

Indicatiile pentru determinarea proteinelor urinare variaza in functie de boala care le determina aparitia, insa in principal analiza este recomandata pacientilor cu:

  • Afectiuni renale acute de cauza infectioasa si non infectioasa -sindrom nefrotic, glomerulonefrita, infarct renal;
  • Tumori renale -totalitatea cancerelor renale;
  • Afectiuni hepatice;
  • Afectiuni autoimune sistemice-colagenoze (factor de risc important in dezvoltarea modificarilor membranei bazale a rinichilor);
  • Gamapatii monoclonale (sinteza crescuta a unui anumit tip de proteine de catre organism);
  • Afectiuni metabolice-diabet zaharat;
  • Prezenta proteinelor la examenul sumar de urina de rutina efectuat pe strip.

Cum ma pregatesc inainte de testare

Determinarea proteinuriei de poate face din urina emisa spontan sau din urina colectata pe parcursul a 24 de ore, pacientul avand indicatia de evitare a efortului fizic inainte de recoltare in ambele situatii. Pentru proteinuria pe 24 de ore este necesar ca pacientul sa cumuleze urina emisa in timpul zilei (de la 7 pana la 7 dimineata urmatoare) cu masurarea volumului final din care sa se extraga 100 ml (dupa omogenizarea urinii care a fost recoltata peste zi). Ambele recipiente se trimit pentru examinarea in laborator.

S a demonstrat faptul ca anumite medicamente pot determina aparitia proteinelor in urina, astfel ca este necesar sa comunicam medicului curant tratamentele de fond a bolii de baza pe care le urmam inainte de efectuarea analizei.

Care sunt si ce semnificatie au valorile proteinuriei

Valorile normale ale proteinuriei sunt:

  • <140 mg/24h;
  • <150 mg/l pentru urina spontana.

Cresteri fiziologice ale proteinuriei sunt intalnite in cazul gravidelor și în urma efortului fizic intens la sportivi, dupa baile cu apa rece sau in cazul ortostatismului mai ales la copii. Proteinuria functionala tranzitorie este prezenta la pacientii febrili, hipertensivi, cu istoric de convulsii sau insuficienta cardiaca insa dispare dupa administrarea de tratament specific al bolii care o genereaza.

Cresteri patologice ale proteinelor in urina apar in patologia renala tubulara si glomerulara (boli ale diferitelor parti componente ale rinichiului), in diferite sindroame congenitale (sindrom Fanconi este o afectiune a tubilor renali proximali care determina pierdere de proteine, glucoza, fosfati cu aparitia deshidratarii severe si a rahitismului-la copii) sau in boli ereditare (siclemie, rinichi chistic).

Afectiunile in cadrul carora organismul produce un exces de proteine si ca atare si o eliminare pe cale urinara in proportie crescuta a acestora sunt reprezentate de boala Waldenstrom, mielomul multiplu, leucemii mielocitare sau mielomonocitare-afectiuni hematologice.

Afla mai multe: