Testul amprentei anale

Cuprins

Amprenta anala

Ce reprezinta testul amprentei anale

Amprenta anala reprezinta o investigatie diagnostica pentru infecțiile parazitare cauzate de Enterobius vermicularis oxiuri la om, prin evidentierea oualor parazitare.

Dupa ingestia accidentala a oualor (prin maini murdare apa si alimente contaminate), acestea eclozeaza in duoden și devin mature dupa 36-53 de zile, parazitul adult ajungand temporar in intestinul subtire. De la acest nivel oxiurii migreaza la nivelul colonului si mai departe la nivelul pliurior anale pentru a depunde oua, in special pe timpul noptii.

Pruritul anal se datoreaza prezentei femelei de Enterobius in aceasta zona si determina transferul oualor pe lenjeria intima sau pe degetele gazdei. Migrarea ectopica a oxiurilor in organism determina simptomatologie specifica de tract genital, tract urinar, hepatica, splenica, renala sau pulmonara.

Oxiuriaza (enterobioza) poate fi intalnita sub forma de epidemii familiale (transmiterea parazitului se face intre membrii aceleiasi familii, prin maini contaminate, lenjerie de pat sau pijamale incorect igienizate) si institutionale (centre de plasament, crese, gradinite, scoli).

Cand este indicata prelevarea amprentei anale

Prelevarea de amprenta anala este indicata in prezenta simptomatologiei specifice infectiei intestinale parazitare de tip gastrointestinal greata, dureri abdominale, inapetenta si a pruritului intens anal care cauzeaza insomnii si leziuni de grataj in regiunea perianala. Avantajul metodei consta in acuretete, aproximativ jumatate din cazurile suspectate fiind diagnosticate cu enterobioza de la prima recoltare a amprentei anale (fata de 10-15% pentru examenul coproparazitologic).

Cum se realizeaza amprenta anala

Prelevarea amprentei anale se face la prima ora a diminetii inainte de toaleta zonei sau defecatie. Se aplica o banda adeziva, de scotch transparent la nivelul pliurilor anale, dupa care se dezlipeste cu grija iar partea adeziva se aplica pe o lama de microscop furnizata de laborator sau regasita in kit urile comerciale. Amprenta anala se poate obtine si prin introducerea in canalul anal a unei baghete pe care este fixata o bucata de scotch cu partea adeziva in exterior.

Dupa recoltarea probelor, lipirea benzii adezive pe suprafata lamei se va face cu grija astfel incat sa fie evitata formarea bulelor de aer care pot ingreuna analiza microscopica a preparatului.

Care sunt informatiile obtinute dupa analiza amprentei anale

Analiza amprentei anale se face prin intermediul examenului microscopic direct, un rezultat pozitiv pentru Enterobius vermicularis neavand rol de excludere a prezentei altor patogeni.

Un rezultat negativ in prezenta simptomatologiei specifice de enterobioza nu exclude diagnosticul, pacientul fiind rugat sa repete recoltarea amprentei anale datorita depunerii intermitente de oua in pliurile anale.

Afla mai multe: