TGO

Cuprins

Ce este TGO (AST)

Aspartataminotransferaza este o enzima distribuita atat la nivel hepatic cat si al altor tesuturi si organe din corp: miocard, fibrele musculare, rinichi, pancreas, splina si creier. Distributia enzimei la nivelul mai multor organe determina scaderea specificitatii sale hepatice, fiind astfel un indicator mai slab al functiei acestui organ, spre deosebire de ALT care se regaseste in principal la nivelul ficatului.

Cand este indicata determinarea valorilor TGO seric

Modificarea valorilor TGO este specifica mai multor tipuri de afectiuni, analiza medicala a enzimei fiind indicata in cazul infarctului miocardic acut, pericarditei, insuficientei cardiace, afectiunilor musculare inflamatorii, dar si patologia hepato-biliara (o boala a canaliculelor biliare hepatice) si pancreatice. Administrarea medicamentelor cu efect toxic hepatic sau al radioterapiei sunt alte situatii insotite de cresterea valorilor Aspartataminotransferazei.

Cum ma pregatesc inaintea investigatiei

Determinarea Aspartataminotransferazei serice se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun (pe nemancate).

Care sunt valorile normale pentru TGO

Valorile normale ale enzimei sunt grupate in functie de varsta si sexul pacientului dupa cum urmeaza:

Varsta/sex

Valori U/L

0-12luni

<96

1-3 ani

<71

4-6 ani

<53

7-12 ani

<50

13-17 ani

<46

F:>17 ani

M:>17 ani

<35

<50

 

Cresterile de 10 pana la 100 de ori fata de normal sunt specifice afectiunilor hepatice cu necroza extinsa (ciroza hepatica), hepatite acute virale (hepatita c) si toxice, sau in intoxicatii acute cu tetraclorura de carbon. Valorile de peste 3000 U/L sunt frecvent intalnite la persoanele care au suferit un infarct miocardic acut, soc septic sau post interventii chirurgicale cardiace.

Scaderile enzimei sunt asociate cazurilor care necesita dializa renala cronica (pentru substituirea functie renale in asteptarea unui transplant renal) si deficitelor de piridoxal fosfat (intalnite in malnutritie sau hepatitele alcoolice în stadiile avansate) si perioadei de sarcina in care pot sa apara in mod fiziologic niveluri <10 U/L ale enzimei.

Afla mai multe: