Toxocara

Cuprins

Toxocara canis

Ce reprezinta anticorpii anti Toxocara canis?

Toxocara canis este un parazit care infecteaza canidele si se regaseste sub forma de oua embrionate la nivelul solului contaminat cu fecale animale. Omul reprezinta o gazda accidentala a parazitului (gazdă intermediară) si contracteaza infectia dupa ingestia alimentelor incorect igienizate sau in cazul copiilor dupa accesul in locurile de joaca insalubre.

Ajunse in intestinul omului, larvele eclozeaza si migraza prin intermediul circulatiei sangvine la nivel pulmonar, hepatic, muscular, renal, ocular si al sistemului nervos central, unde sunt degradate si rezorbite ca urmare a reactiei de aparare specifica a organismului. Simptomele pacientilor depind de incarcatura parazitara si varsta gazdei si se datoreaza reactiilor de hipersensibilitate aparute in conditiile distructiei unui numar mare de paraziti in stadiul larvar.

Principalele manifestări clinice ale toxocarozei sunt reprezentate de catre:

  • Reactii de tip alergic;
  • Simptome respiratorii: tuse, dispnee, subfebrilitate, aspect radiologic specific de infiltrate pulmonare migratorii;
  • Manifestari hepatice: dureri in hipocondrul drept, hepatomegalie, greata, inapetenta;
  • Manifestari datorate migrarii parazitare la nivel ocular: neuroretinita, nevrita optica, leziuni retiniene granulomatoase (granuloamele se formeaza ca raspuns la reactia de hipersensibilitate locala), dezlipire de retina.

Cand este indicata determinarea anticorpilor IgG pentru Toxocara?

Determinarea anticorpilor anti Toxocara canis IgG este utilizata pentru stabilirea diagnosticului de toxocaroza la persoanele cu simptomatologie clinica specifica sindromului de larva migrans viscerala care prezinta semne radiologice sugestive pentru o parazitoză migratorie.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea anticorpilor de tip IgG anti toxocara canis se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica si nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientului.

Care sunt valorile normale ale anticorpilor pentru Toxocara canis?

Valorile de referinta ale investigatiei se exprima sub forma de index al probei dupa cum urmeaza:

  • <0.9 negativ;
  • 0.9-1.1 echivoc; se recomanda repetarea testului la interval de 2-4 saptamani;
  • >1.1 pozitiv.

Rezultatele obtinute in urma determinarii anticorpilor de tip IgG anti Toxocara canis trebuie corelate intotdeauna cu simptomatologia clinica a pacientului si investigatiile paraclinice imagistice si de laborator complementare. Obtinerea unui rezultat negativ al anticorpilor anti Toxocara canis nu exclude posibilitatea unei infectii parazitare deoarece stadiile incipiente ale bolii asociaza in mod frecvent niveluri scazute sub limita de detectie a acestora. Important de retinut este faptul ca exista si situatii rare in care pot aparea cross reactii care determina obtinerea de rezultate fals pozitive ale ac anti Toxocara canis date de prezenta altor nematode in organismul uman.

Afla mai multe: