Vitamina A

Cuprins

Ce reprezinta vitamina A

Vitamina A sau retinolul, se poate obtine in organism prin aportul alimentar ca atare al compusului sau prin reactii enzimatice din precursorii acestuia reprezentati de catre beta caroten si compusii inruditi.

Alimentele bogate in vitamina A sunt reprezentate de catre ficatul de peste, lactate si galbenus de ou, iar cele cu un continut crescut de beta caroten de catre fructe -pepene galben, si legume- broccoli, cartofi, morcov, rosii si spanac.

Retinolul este indispensabil vederii in special cea crepusculara, pentru cresterea si diferentierea tesuturilor in perioada embrionara si in copilarie si sinteza glicoproteinelor, fiind implicata in prevenirea aparitiei afectiunilor maligne si al celor cardiovasculare. Vitamina A prezinta efect antioxidant puternic cu rol in formarea leucocitelor dar si al anticorpilor cu intarirea sistemului imunitar.

Retinolul stimuleaza productia de colagen la nivelul organismului fiind utilizat in produsele de ingrijire ale pielii pentru atenuarea semnelor de imbatranire cauzate de inaintarea in varsta si expunerea la soare.

Cand este indicata determinarea nivelului seric de vitamina A

Deficitul de vitamina apare in aport alimentar necorespunzator poate duce la scaderea sau pierderea acuitatii vizuale (hemeralopia- pierderea vederii la lumina slaba) datorata diferitelor afectiuni oculare (distructie corneeana, xeroftalmie-ochiul usact), afectiuni tegumentare (descuamarea la nivelul pielii) sau ale mucoasei traheale, bronsice, tractului urinar, ductelor pancreatice, uterului sau glandelor salivare.

Intoxicatiile accidentale datorate suplimentarii neadecvate cu vitamina A (hipervitaminoza A) sunt insotite de o serie de manifestari specifice: uscaciunea pielii, varsaturi, alopecie, hipercalcemie cu demineralizare osoasa, hiperlipidemie, amenoree (lipsa menstruatiilor), fibroza hepatica cu hipertensiune portala, iar in cazul gravidelor poate cauza aparitia de malformatii congenitale craniofaciale si cardiace ale produsului de conceptie.

Cum ma pregatesc inaintea investigatiei

Determinarea valorilor serice ale vitaminei A se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica a jeun (pe nemancate), fiind recomandata evitarea alimentelor care contin beta caroten sau retinol cu 48 de ore inainte.

Care sunt valorile normale pentru vitamina A

Valorile normale ale nivelului de vitamina A sunt specifice pe grupe de varsta si sunt cuprinse in urmatorul interval:

Varsta in ani

Valoare in mg/l

0-1

0.09-0.54

1-11

0.29-0.46

11-16

0.26-0.54

16-19

0.29-0.74

>19

0.3-0.9

 

Valorile mai mici de 200 μg/L necesita suplimentare cu vitamina A in timp ce scaderea sub 100 μg/L este considerata a fi o forma severa de avitaminoza, in timp ce toxicitatea apare peste 1200 μg/L.

Afla mai multe: