Alergia solara: forme clinice, simptome si tratament

Alergia solara este o forma de urticarie care apare in urma expunerii la radiatiile solare (razele UVA si razele UVB) si este intalnita mai frecvent la persoanele de sex feminin.
Alergia solara: forme clinice, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta alergia solara

Alergia solara este o forma de urticarie care apare in urma expunerii la radiatiile solare (razele UVA si razele UVB) si este intalnita mai frecvent la persoanele de sex feminin.

Factorii de risc pentru alergia solara sunt reprezentati de catre predispozitia genetica, aplicarea parfumurilor si a substantelor iritante la nivelul tegumentului expus la soare, administrarea de substante medicamentoase reprezentate de catre tetracicline, sulfamide sau ketoprofen si asocierea unor afectiuni dermatologice de tip eczematiform.

De ce apare alergia a soare

Mecanismul care sta la baza aparitiei alergiei solare nu a fost identificat pe deplin insa este considerat faptul ca Iin urma expunerii la radiatiile UV se produc modificari ale celulelor pielii astfel incat acestea sunt percepute de sistemul imunitar ca fiind non self. In consecinta, sistemul de aparare genereaza un raspuns imun in fata agresiunii factorilor fizici prin sinteza de anticorpi care determina prin actiunea lor aparitia leziunilor tegumentare urticariene specifice afectiunii.

Care sunt simptomele alergiei solare

Urticaria solara se manifesta in principal prin aparitia eritemului si a leziunilor de tip papular si vezicular insotite de prurit. Alergia la soare poate fi clasificate in functie de formele sale clinice dupa cum urmeaza:

  • Eruptia polimorfa (polymorphous light eruption) cauzata de expunerea excesiva la lumina soarelui: cel mai frecvent tip de alergie la radiatiile solare se manifesta prin aparitia de prurit cutanat si papule alb galbui pe fond eritematos; leziunile apar de obicei la nivelul toracelui anterior, zona posterioara a membrelor superioare, fata si maini si se remit spontan in cateva zile daca se evita expunerea in continuare la soare;
  • Prurigo actinic se manifesta in special la copii si adultii tineri, zonele afectate fiind reprezentate de extremitatea cefalica (urechi si gat), membrele superioare si genunchi. Leziunile apar sub forma de macule si papule pe fond eritematos, intens pruriginoase care prezinta tendinta de extindere la nivelul tegumentelor neprotejate de imbracaminte. Veziculele apar in cazul expunerii prelungite la soare si pot favoriza aparitia cheilitei actinice, afectiune care determina fisurarea si descuamarea buzelor.
  • Dermatita actinica cronica se manifesta prin aparitia inflamatiei cu ingrosarea si descuamarea pielii la nivelul scalplui, fetei, gatului, toracelui superior si zonei posterioare a membrelor superioare si mainilor.
  • Urticaria solara apare la cateva minute de la expunerea la radiatiile UV si se manifesta prin aparitia de papule si vezicule pruriginoase. Leziunile se remit in 24 de ore de la incetarea expunerii la soare, aspect important care o diferentiaza de arsurile solare.

Cum se stabileste diagnosticul de alergie solara

Diagnosticul alergiei solare este stabilit de catre medicul alergolog pe baza anamnezei si al examenului clinic al pacientului si in anumite situatii poate fi confirmat cu ajutorul testului cu raze UV (fototestarea determina reactia pielii la expunerea sau a fotopatch-ului).

Alergia solara: forme clinice, simptome si tratament

Tratamentul afectiunii

Tratamentul alergiei solare consta in administrare de antihistaminice si topice corticoide, formele severe putand beneficia si de administrare orala de cortizon sau hidroxiclorochina. Terapia cu raze UV cu lungimi de undă progresiv crescatoare in functie de tipul de piele al pacientului este utilizata pentru desenzibilizarea tegumentara inainte de expunerea la soare.

Afla mai multe:

Data publicării 14.07.2021