Ce trebuie sa stiu despre hepatita A

Hepatita A reprezinta o boala inalt contagioasa caracterizata prin inflamatia si distructia tesutului hepatic in urma unei infectii virale care se remite de obicei in 8 saptamani (perioada maxima de evolutie poate cuprinde 6 luni) fara aparitia complicatiilor.
Ce trebuie sa stiu despre hepatita A

Cuprins

Ce reprezinta hepatita A

Hepatita A reprezinta o boala inalt contagioasa caracterizata prin inflamatia si distructia tesutului hepatic in urma unei infectii virale care se remite de obicei in 8 saptamani (perioada maxima de evolutie poate cuprinde 6 luni) fara aparitia complicatiilor.

De ce apare hepatita A

Afectiunea apare in urma infectiei cu virusul hepatitei A, un virus care apartine familiei picornaviridae si prezinta tropism hepatic. Agentul patogen al hepatitei A se transmite prin intermediul mainilor incorect igienizate (contaminare fecal orala), apa si alimente contaminate dar si prin contactul direct cu o persoana infectata prin intretinerea de relatii intime sau pe parcursul ingrijirii pacientilor cu aceasta afectiune.

Persoanele infectate cu virusul hepatitei A HAV devin contagioase inainte cu cateva zile de aparitia simptomatologiei si pot raspandi virusul incepand cu ziua a 10-a de boala. Eliminarea virusului prin materiile fecale determina o frecventa crescuta a hepatitei A in tarile subdezvoltate in care igiena precara favorizeaza aparitia epidemiilor prin contaminarea surselor de apa potabila.

Care sunt simptomele hepatitei A

Simptomele hepatitei A sunt reprezentate de catre:

  • Manifestari digestive reprezentate de: greata, varsaturi, dureri abdominale, inapetenta, diaree;
  • Fatigabilitate;
  • Febra;
  • Icter sclero-tegumentar;
  • Eliminarea de scaune acolice si urini hipercrome (inchise la culoare).

Simptomele extra hepatice frecvent intalnite la persoanele diagnosticate cu hepatita A sunt reprezentate de artralgii, limfadenopatie, manifestari specifice pancreatitei si scaderii numarului de eritrocite si apar de obicei in fazele acute de boala.

Care sunt metodele de diagnostic ale hepatitei A

Diagnosticul hepatitei A se stabileste cu ajutorul analizelor de laborator prin care sunt identificati anticorpii specifici de tip IgM anti HAV in sangele bolnavilor. Anticorpii de tip IgM sunt detectabili in serul pacientilor incepand cu a 14 a zi de infectie si persista pana la 14 saptamani de boala. Anticorpii IgG in caz de infectare cu virusul hepatic A sunt detectabili in ser dupa faza acuta a bolii si reprezinta capacitatea sistemului imun de aparare specifica.

Izolarea materialului genetic viral (viremia) poate fi detectata atat in serul cat si in materiile fecale ale bolnavilor inainte cu 2 saptamani de aparitia simptomatologiei specifice si reprezinta o metoda valoroasa de diagnostic paraclinic al hepatitei virale A.

Nivelurile crescute ale transaminazelor hepatice asociate afectiunii se datoreaza distructiei tesutului hepatic sub actiunea HAV.

Ce trebuie sa stiu despre hepatita A

Tratamentul afectiunii

Tratamentul hepatitei virale A este simptomatic si are ca scop ameliorarea starii generale a pacientului prin repaos la pat, regim alimentar si aport corespunzator de lichide. Persoanele nevaccinate expuse recent la HAV (maxim 2 saptamani de la expunere), beneficiaza de vaccin sau imunoglobuline injectabile (anticorpi cu rol de protectie pe termen scurt, aproximativ 2 luni) cu scopul de a preveni evolutia severa a bolii.

Tratamentul preventiv al infectiei cu HAV se face prin mentinerea unei igiene corespunzatoare a mainilor si vaccinarea completa cu 2 doze la interval de 6 luni cu vaccinul anti hepatita A.

Afla mai multe:

Data publicării 13.07.2021