Ciuma – o boala infectioasa care inca nu a fost eradicata

Ciuma sau pesta reprezinta o boala infectioasa determinata de Yersinia pestis, o bacterie transmisa la om prin muscatura de purice. In cazuri rare, extinderea infectiei bacteriene la nivel pulmonar, poate determina raspandirea interumana prin intermediul secretiilor contaminate.
Ciuma – o boala infectioasa care inca nu a fost eradicata

Cuprins

Prima epidemie de ciuma bubonica dateaza din secolul VI-VII, in timp ce a doua apare in secolul XIV si se extinde pana in secolul XIX in Europa. In secolul XIV, pesta a determinat 50 de milioane de decese la nivel global, patologia fiind descrisa in acele timpuri sub forma de “moartea neagra”.

Cea de-a treia epidemie de ciuma bubonica apare in secolul XIX in China-provincia Yunnan si se raspandeste prin intermediul rutelor comerciale la nivelul Statelor Unite ale Americii, America de Sud, Madagascar si alte zone neafectate pana la acel moment de pesta.

In prezent, zoonoza este intalnita in multe tari ale continentului african, asiatic, american precum si in unele tari care au fost membre in fosta Uniunea Sovietica, determinand mai putin de 5.000 de imbolnaviri anual. Incidenta imbolnavirilor este strans legata de vectorii care transmit Yersinia - purici si respectiv rozatoare, care traiesc in aceste zone geografice. Madagascar, Congo si Peru reprezinta cateva dintre tarile in care s au inregistrat recent cazuri noi de imbolnavire cauzata de infectia cu Yersinia pestis dupa anii `90.

Evolutia lumii medicale a permis descoperirea tratamentelor antibiotice pentru prevenirea aparitiei de complicatii pe termen lung si a deceselor in cazul pacientilor cu infectie cauzata de Yersinia pestis, insa agentul patogen nu a putut fi eradicat, acesta existand de sute de ani in zone restranse din China, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Rusia si Mongolia.

Ce este ciuma?

Ciuma reprezinta o zoonoza determinata de infectia cu Yersinia pestis, o bacterie transmisa de la rozatoare la om prin muscatura de purice. Mai frecvent intalnita in zonele rurale, ciuma este contagioasa si se raspandeste cu usurinta in special in conditii de igiena precara. Infectia cauzata de Yersinia pestis poate fi fatala in cazul in care nu se instituie tratament prompt cu antibiotice, formele de boala cel mai frecvent intalnite in prezent incluzand adenopatii inghinale, axilare si laterocervicale si mai putin manifestari de tip pulmonar.

Factori de risc

Principalii factori de risc care contribuie la aparitia cazurilor de imbolnavire cu Yersinia pestis sunt reprezentati de:

  • Distributia geografica - incidenta cea mai crescuta a acestei patologii este intalnita in zonele rurale si semirurale suprapopulate. Conditiile improprii de viata favorizeaza contactul accidental al oamenilor cu rozatoarele care transmit infectia la om prin intermediul puricilor
  • Ocupatia = personalul medical veterinar prezinta risc crescut de imbolnavire cu Yersinia pestis din cauza contactului cu animale care pot fi infectate cu acest patogen - sobolani, soareci, veverite, iepuri, popandai.
  • Hobby-urile: desfasurarea activitatilor in aer liber care cuprind iesirile cu cortul, drumetiile sau vanatoarea de animale cresc riscul de contractare a infectiilor prin expunerea la vectorii care transmit aceasta boala.

Tipuri de ciuma si simptomele asociate

Infectia cauzata de Yersinia pestis poate fi clasificata in 3 tipuri in functie de evolutia si simptomatologia pacientului dupa cum urmeaza:

Ciuma bubonica reprezinta cea mai frecventa forma de ciuma si se manifesta prin aparitia adenopatiilor cunoscute in termeni populari sub denumirea de “buboaie” in prima saptamana dupa contractarea agentului infectios. Adenopatiile (inflamatia ganglionilor limfatici) prezinta consistenta moale avand dimensiuni similare unui ou de gaina si sunt localizate la nivel latero-cervical, axilar sau inghinal. Manifestarile care alcatuiesc tabloul clinic evolutiv al ciumei bubonice sunt reprezentate de febra, frisoane, cefalee (durere de cap), stare generala alterata, oboseala accentuata si mialgii.

Forma septicemica de evolutie a ciumei se manifesta ca urmare a diseminarii agentului bacterian la nivel circulator si asociaza febra, frisoane, stare de slabiciune accentuata, durere abdominala, diaree, varsaturi, sangerare la nivelul nasului, gurii, rectului sau subtegumentara, soc septicemic si instalarea gangrenei la nivel periferic-nas, degetele mainilor si picioarelor.

Forma pneumonica implica afectarea respiratorie prin raspandirea agentului infectios la nivel pulmonar. Evolutia acestui tip de ciuma cuprinde tuse, dispnee, durere toracica, senzatie de greata si varsaturi, cefalee, febra si stare generala alterata. Acest tip de ciuma prezinta evolutie fulminanta si poate determina insuficienta respiratorie acuta si chiar deces in decurs de 2 zile de la debutul simptomatologiei.

Principalele complicatii ale pestei sunt reprezentate de deces in special la pacientii cu interesare pulmonara, amputatia degetelor afectate de gangrena si meningita bacteriana.

Diagnosticul pestei

Diagnosticul de ciuma este stabilit de catre medicul infectionist in urma anamnezei, examenului clinic si al investigatiilor paraclinice pentru evidentierea agentului infectios care pot include: punctii aspirative de la nivelul adenopatiilor, hemoculturi sau examen bacteriologic al sputei si al aspiratului/lavajului bronho alveolar.

Produsele patologice recoltate de la pacientii diagnosticati cu pesta sunt prelucrate pentru evidentierea agentului etiologic prin diverse metode care pot include examene bacteriologice, depistarea de anticorpi monoclonali impotriva antigenului capsular al Yersiniei pestis, ELISA, PCR conventional pentru depistarea genelor caf1, inv 1000 si pla. In prezent sunt efectuate studii pentru dezvoltarea si implementarea testelor de tip PCR realizate din sputa, saliva si sange recoltat de la pacientii diagnosticati cu pesta.

Cum poate fi prevenita pesta?

Metodele de preventie ale infectiei cu Yersinia pestis, agentul etiologic al ciumei cuprind:

  • Deratizarea locuintelor in cazul in care este observata prezenta rozatoarelor - indepartarea gunoaielor din gospodarie, depozitarea lemnelor in spatii special amenajate si curatarea regulata a curtilor si gradinilor pentru prevenirea inmultirii rozatoarelor
  • Igienizarea regulata a lenjeriilor de pat si uscarea acestora in aer liber
  • Evitarea utilizarii paturilor cu umplutura de paie
  • Depozitarea corespunzatoare a hranei in frigider sau recipiente acoperite pentru a nu atrage rozatoare in locuinta
  • Indepartarea vestimentatiei utilizate in timpul activitatilor desfasurate in exterior, igienizare corporala corespunzatoare si adoptarea de imbracaminte curata de interior. Puricii se pot ascunde in tesatura vestimentatiei utilizate pentru lucrul in gradina, drumetie sau vanatoare si pot fi transferati cu usurinta in asternuturile de pat
  • Utilizarea de solutii antipurici pentru animalele de companie din gospodarie
  • Utilizarea manusilor de protectie in timpul contactului cu animale suspecte de infectie cu Yersinia care necesita administrare de tratament
  • Utilizarea de spray-uri repelente in timpul desfasurarii activitatilor in aer liber
  • Purtarea mastilor de protectie pentru evitarea raspandirii infectiei prin intermediul secretiilor contaminate (in cazul pacientilor diagnosticati cu pesta pneumonica)
  • Evitarea contactului direct cu pacientii care prezinta adenopatii supurate si a pansamentelor utilizate in cazul acestora
  • Administrarea de vacinuri ADN la populatiile din zone endemice sau cele cu risc crescut de contractare a infectiei cu Yersinia pestis.

Referinte:

Data publicării 01.10.2022
Data ultimei actualizari 25.04.2023