Depresia de sarbatori

Depresia de sarbatori este un subiect care se bucura de popularitate in mediile de comunicare in ultimii ani, fiind tot mai dezbatut si in randurile specialistilor – psihologi, psihoterapeuti, psihiatri. Planurile si obiectivele stabilite la inceputul anului si nefinalizate, presiunea si framantarile sociale, neindeplinirea unor asteptari, oboseala psihica/ fizica acumulata peste an, potentate de unii factori biologici, precum lipsa somnului ori un somn precar, si de agitatia specifica din preajma sarbatorilor de iarna, favorizeaza aparitia fenomenului cunoscut sub denumirea de “depresie de sarbatori”.
Depresia de sarbatori

Cuprins

Ce este depresia de sarbatori?

Din punct de vedere clinic, depresia de sarbatori este diferita de tulburarea afectiva pe perioade lungi de timp, marcata de episoade depresive care se repeta periodic si este diagnosticata de catre medicul psihiatru. Depresia clinica este o afectiune mintala majora, cu repercusiuni severe asupra vietii pacientului si care necesita interventie medicala - diagnostic, schema de tratament de specialitate si monitorizare, in timp ce depresia de sarbatori este catalogata de specialisti ca un sindrom aparut ca reactie la factorii stresori activati de sezonul sarbatorilor de iarna.

Depresia de sarbatori se manifesta adesea prin tristete, tensiune psihica, emotionala, si este o stare temporara, sezoniera, care vine si pleaca, iar pentru cei care sufereau deja de stari depresive si tulburari anxioase, sarbatorile le agraveaza problema.

De asemenea, specialisti in sanatate mintala atrag atentia asupra faptului ca aducerea insistenta in discursul public a statisticilor privind ratele de suicid si a tentativelor de suicid in preajma sarbatorilor pot conduce catre supradiagnosticare. Sentimentele de tristete si anxietatea resimtite in perioada de sarbatori ajungand sa fie confundate cu depresia clinica.

Cauzele depresiei de sarbatori

  • Teama de a dezamagi - in vacanta de iarna oamenii petrec mai mult timp in familie, cu cei dragi, ceea ce ar trebui sa fie un aspect pozitiv, insa mintea umana este complexa, iar in astfel de imprejurari sunt persoane la care presiunea de a nu ii dezamagi pe altii, creste. Este si motivul pentru care apare tendinta de a achizitiona cadouri scumpe pentru ceilalti, mai mult decat permite situatia financiara, doar de frica de a nu dezamagi pe cineva sau de a nu deranja. Astfel de comportante nu fac decat sa sporeasca stresul financiar care la randul lui contribuie la sindromul depresiei de sarbatori.
  • Singuratatea – este resimtita mai acut in timpul sarbatorilor la iarna cand persoana este expusa unui continut urias de mesaje, imagini si videoclipuri cu parteneri ideali, familii perfecte si grupuri de prieteni extinse care petrec impreuna. Atunci cand nu se pot reuni cu familia din diverse motive ori cand cercul de cunostinte nu este unul generos, se instaleaza frustrarea, sentimentul de singuratate, izolare. Aceste stari si trairi pot si intensificate si de unele amintiri, daca de exemplu in trecut in perioada sarbatorilor era o aniversare a unei persoane dragi care a decedat ori amintirile din copilarie sunt frumoase si vii, iar relatia prezenta cu parintii nu este cea mai fericita.
  • Proiectele nefinalizate – constient sau nu, fiecare are asteptari, obiective de indeplinit si proiecte la inceputului anului. Atunci cand cele 12 luni sunt pe incheiate si “bilantul” finalului de an nu este unul satisfacator, iar “reusitele” au fost putine, aceasta situatie duce la acutizarea starilor cu impact emotional negativ. Apar rusinea, desconsiderarea, nesiguranta, furia si vinovatia.
  • Presiunea sociala sarbatorile sunt un prilej de bucurie, acest context care “dicteaza” ceea ce trebuie sa simtim, sa facem ori sa fim, accentueaza tristetea si faciliteaza sindromul depresiei de sarbatori daca nu este in acord cu trairile si actiunile noastre din acel moment. Totodata, pe durata sarbatorii, intervine si suprasolicitarea: incheierea/ indeplinirea sarcinilor profesionale, cumparaturile, pregatirea meselor pentru musafiri, curatenia, vizitele, angajamentele familiale, astfel ca acel calm si linistea din filme si reclame nu corespund absolut deloc cu propria realitate.
  • Evenimentele neplacute – pierderea unui loc de munca, un deces in familie, o problema de sanatate ori un accident, toate acestea reprezinta factori stresori care subrezesc echilibrul emotional, cu precadere in vremuri care ar trebui sa fie dominate de liniste si bucurie.
  • Asteptarile prea inalte – dorinta ca lucruri care nu sunt in controlul nostru, sa se intample intr-o maniera pe care ne-o imaginam desavarsita, este intangibila. Cu cat aceasta realitate este constientizata mai profund, cu atat cresc sansele de ameliorare a stresului resimtit de imposibilitatea de a controla oameni si situatii.
  • Obiceiurile nesatoase – pe fondul situatiilor stresante, coplesitoare, anumite persoane tind sa dezvolte obiceiuri nesatoase, precum abuzul de alcool, consumul de mancare in exces, care nu fac decat sa inlesneasca depresia de sarbatori. De asemenea, zilele libere din sezon ne scot din rutina zilnica benefica pentru creier: nu mai facem miscare, mancam mai mult decat avem nevoie etc.

Cum gestionam sindromul depresiei de sarbatori?

Principala modalitate de interventie consta in eliminarea sau reducerea, pe cat posibil, ca factorilor stresori care declaseaza sindromul depresiei de sarbatori.

  • Fii realist, sarbatorile nu trebuie sa fie perfecte sau identice cu cele din anii trecuti. Pe masura ce timpul trece, contextele sociale/ economice/ culturale si situatiile individuale (status profesional, dinamica familiei, resurse financiare etc) sufera modificari, prin urmare este nerealist sa ne raportam la “perfectiunea” sarbatorilor trecute, asteptand sa le reproducem intr-o maniera identica.
  • Recunoaste limitele – nu trebuie sa cumperi cadouri pentru toata lumea, nu trebuie sa cumperi cele mai frumoase cadouri, nu trebuie sa mergi in 5 vizite in 3 zile, nu trebuie sa rezolvi totul astazi si nici sa raspunzi tuturor dorintelor/ solicitarilor pe care cei din jur de au.
  • Recunoaste-ti sentimentele – daca recent ai trecut printr-un moment greu, nu este cazul sa pretinzi ca nu s-a intamplat nimic doar de dragul sarbatorilor sau pentru a nu strica dispozitia altora. Vorbeste despre ceea ce te framanta, disimularea, fericirea aparanta nu fac decat sa sporeasca tristetea.
  • Prioritizeaza activitatile importante – cu cat se aduna mai multe sarcini de indeplinit, nivelul de stres creste. Stabileste ce este cu adevarat important si canalizeaza-ti atentia si energia catre acestea. Invata sa refuzi politicos invitatiile la evenimentele la care nu vrei sa iei parte, fara sa incerci sa multumesti pe toata lumea.
  • Mentine obiceiurile sanatoase – daca obisnuiai sa iti rezervi 30 de minute de activitate fizica zilnica, nu renunta la rutina ta pentru ca “sunt sarbatorile”. Sportul are un impact pozitiv asupra dispozitiei noastre prin cresterea nivelului de serotonina, unul dintre “hormonii fericirii”. Consuma o gustare sanatoasa din fructe ori legume proaspete de exemplu, inaintea mesei copioase de Craciun pentru a diminua pofta de a consuma tot ce este pe masa. Hidrateaza-te corespunzator, dormi bine si evita tutunul.
  • Limiteaza timpul petrecut pe retelele sociale – Mai multe studii au identificat o legatura puternica intre utilizarea excesiva a retelelor sociale si riscul crescut de depresie, anxietate, amplificarea sentimentelor de singuratate. Afla despre cum poti sa iti imbunatatesti sanatatea emotionala prin limitarea timpului petrecut pe retelele sociale
  • Limiteaza consumul de alcool – pe termen scurt alcoolul confera o stare de bine, insa odata cu trecerea efectului imediat, starea de bine se transforma in rau, iar pe termen lung consumul de alcool amplifica depresia.
  • Cauta ajutor - in sanul familiei, printre prieteni, in comunitate sau la un specialist, mai ales daca sindromul depresiei de sarbatori este dublat de aparitia unor semne ingrijoratoare - dureri de cap, insomnie, consum de medicamente sau alcool in exces.

 

Depresia este mai mult decat tristetea experimentata in perioada sarbatorilor. Daca sindromul depresiei de sarbatori se prelungeste dupa incheierea sezonului si apar simptome (modificari ale apetitului, tulburari de somn, pierderea interesului pentru activitatile preferate, dificultati de concentrare, lipsa de speranta) adresati-va unui specialist pentru o evaluare medicala.

 

Referinte:

Data publicării 16.12.2022
Data ultimei actualizari 19.12.2022