Dislexia - cauze, manifestari si recuperare

Dislexia reprezinta o dizabilitate caracterizata de scaderea capacitatii de invatare cauzata de dificultatea de identificare a sunetelor si a modului de codare ale acestora sub forma scrisa.
Dislexia - cauze, manifestari si recuperare

Cuprins

Ce reprezinta dislexia

Dislexia reprezinta o dizabilitate caracterizata de scaderea capacitatii de invatare cauzata de dificultatea de identificare a sunetelor si a modului de codare ale acestora sub forma scrisa. Cunoscuta si ca dizabilitate de citire, reprezinta o disfunctie neurologica care impiedica dezvoltarea capacitatii de a scrie si a citi.

De ce apare dislexia

Dislexia nu constituie o boala, ci o dizabilitate de invatare a copilului, cu determinism genetic (aproape jumatate dintre adultii cu dizabilitate de citire transmit boala copiilor). Factorii de risc cel mai frecvent implicati in aparitia acestei dizabilitati sunt reprezentati de catre:

  • Nastere prematura;
  • Nou nascuti cu retard de crestere intrauterina;
  • Expunerea pe timpul sarcinii la agenti toxici (fumat, alcool, substante medicamentoase);
  • Infectii intrauterine ale sistemului nervos central.

Cum se manifesta afectiunea

Dificultatea de citire si de scriere se manifesta inca din perioada copilariei fara afectarea functiei cognitive, un copil dislexic prezentand nivel de comprehenisune normal (au un nivel de inteligenta normal). Dislexia este o tulburare care se manifesta în mod frecvent prin:

  • Deficit fonologic-dificultate in intelegerea cuvintelor rostite cu voce tare in functie de sunetele din care sunt alcatuite;
  • Deficit de citire-citire lenta, greoaie;
  • Deficit de intelegere-intelegere slaba a testului citit.

Manifestarile specifice afectiunii pot fi recunoscute inainte de scolarizarea copilului, severitatea bolii variind de la caz la caz odata cu dobandirea abilitatii de citire. In aceasta perioada prescolara, dizabilitatea poate fi recunoscuta datorita intarzierii vorbirii, deprinderea dificila a cuvintelor noi, inversarea sunetelor sau confuzia cuvintelor similare, dificultatea memorarii anumitor litere, numere si culori.

Copiii cu dislexie care urmeaza un program de invatamant scolar pot prezenta dificultati: in procesarea informatiilor auzite si in utilizarea cuvintelor potrivite in formularea raspunsurilor, in observarea similitudinilor si diferentelor dintre litere si cuvinte, in pronuntarea corecta a cuvintelor, de citire sau de scriere.

Adultul dislexic prezinta manifestari similare copilului de varsta scolara si are un nivel normal de inteligenta (dislexia si coeficientul de inteligenta al persoanelor afectate nu sunt interconectate). Datorita problemelor de percepere ale limbajului, persoanele cu dislexie citesc mai greu decat cele non-dislexice si pot prezenta greseli de ortografie sau discalculie de grad variat (greutatile legate de calcul si rezolvarea problemelor matematice difera de la o persoana la alta).

Dislexia - cauze, manifestari si recuperare

Cum se stabileste diagnosticul dislexiei

Diagnosticul dislexiei la copil este unul interdisciplinar si presupune evaluare de catre medicul specialist psiholog, de catre logoped, sau psihopedagog in cadrul careia vor fi incluse date care tin de antecedentele patologice si heredocolaterale ale pacientului dar si de relatiile familiale si sociale ale acestuia. Copilul poate fi supus unei serii de teste psihologice si ale abilitatilor de lectura, dar si unor examinari de vedere si auz.

Care sunt metodele de tratament utilizate

Tratamentul dislexiei este de lunga durata si presupune utilizarea de tehnici educationale speciale aplicate cat mai timpuriu, cu scopul diminuarii deficitului de formare scolara si sociala ale copilului. Implicarea familiei reprezinta un pas important in tratamentul acestei dizabilitati fiind necesara o buna colaborare intre parinti-profesori si personalul medical de specialitate.

Afla mai multe:

Data publicării 24.05.2021