Narcolepsia: cauze, simptome si tratament

Narcolepsia reprezinta o hipersomnie caracterizata prin episoade repetate de somnolenta diurna excesiva, care se pot manifesta sub forma unei somnolente marcate continue sau a unor atacuri de somnolenta intermitenta periodica. Narcolepsia se datoreaza in principal unui deficit de hipocretina la nivel cerebral care apare in urma distructiei celulelor din hipotalamus care produc aceasta substanta.
Narcolepsia: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta narcolepsia

Narcolepsia reprezinta o hipersomnie caracterizata prin episoade repetate de somnolenta diurna excesiva, care se pot manifesta sub forma unei somnolente marcate continue sau a unor atacuri de somnolenta intermitenta periodica. Afectiunea este mai frecvent intalnita la persoanele de sex masculin si la categoria de varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.

Care sunt cauzele care determina aparitia narcolepsiei

Narcolepsia se datoreaza in principal unui deficit de hipocretina la nivel cerebral care apare in urma distructiei celulelor din hipotalamus care produc aceasta substanta. Studiile efectuate de a lungul timpului au demonstrat si posibilitatea unei cauzalitati genetice ale narcolepsiei, fapt ce indica probabilitatea unui deficit de hipocretina mostenit.

Leziunile si procesele tumorale cerebrale pot determina in anumite situatii aparitia simptomelor specifice narcolepsiei, cu aparitia somnului REM in plina stare de veghe a pacientului.

Care sunt simptomele in narcolepsie

Afectiunea prezinta 2 forme de manifestare reprezentate de catre:

  • Narcolepsie cu cataplexie: stare de somnolenta diurna careia i se asociaza slabiciune musculara brusca cu pierderea tonicitatii musculare posturale (pacientul cade brusc);
  • Narcolepsia fara cataplexie.

Narcolepsia se manifesta in mod frecvent sub forma mixta si asociaza cataplexia (afectare brusca involuntara a musculaturii striate) cu episoadele de somnolenta excesiva care apar in plina stare de veghe.

Aspectul important al narcolepsiei este reprezentat de somnolenta instalata brusc fara nici o avertizare prealabila, manifestarea avand o durata cuprinsa intre 10-20 de minute pana la maxim o ora.

Dupa remiterea episodului de somnolenta, pacientul se simte odihnit pentru o perioada relativ scurta de timp (2-3 ore), dupa acest interval fiind posibil sa apara un nou episod de narcolepsie. Afectiunea mai poate asocia halucinatii hipnagogice (auditive, vizuale, kinetice sau tactile) dar si paralizie de somn resimtita de pacient ca o imposibilitate de vorbire sau deplasare de scurta durata, simptomele aparand in plina stare de veghe (pacientul este constient).

Metode de diagnostic ale afectiunii

Diagnosticul narcolepsiei se stabileste pe baza anamnezei pacientului in cadrul consultului de specialitate care se ghideaza dupa chestionare specific intocmite pentru aceasta afectiune. Confirmarea diagnosticului se poate face prin intermediul unei video-polisomnografii nocturne succedate a doua zi de 5 episoade de test multiplu de latenta a somnului sau MSLT care indica o reducere a timpului de adormire la mai putin de 10 minute.

Simptomul patognomic (de certitudine al diagnosticului) este reprezentat de catre intruzia episodica a somnului in faza REM-rapid eye movement in plina perioada de veghe (fiziologic somnul este alcatuit din mai multe etape care alcatuiesc faza de somn non REM, ultima si cea mai profunda stare de somn fiind atinsa in timpul rapid eye movement in care apar visele).

Narcolepsia: cauze, simptome si tratament

Tratamentul narcolepsiei

Tratamentul medicamentos al narcolepsiei se bazeaza pe utilizarea inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei ISRS si ai norepinefrinei SNRI, substante care sunt administrate pentru suprimarea somnului REM mai ales la pacientii cu pierderea bruscă a tonusului muscular, halucinatii hipnagogice si paralizie de somn. Antidepresivele si oxibatul de sodiu sunt administrate cu scopul imbunatatirii somnului nocturn si reducerea somnolentei excesive pe timpul zilei numai dupa indicatiile medicului specialist.

Psihoterapia utilizata pentru tratarea narcolepsiei este se face cu ajutorul terapiei cognitiv- comportamentale care pune accent pe tehnicile de remodelare ale gandirii si comportamentelor pacientului.

Respectarea igienei somnului cu un minim de 7 ore de odihna nocturna si mentinerea unui stil de viata sanatos care sa includa exercitii fizice regulate reprezinta alaturi de terapia medicamentoasa si cea cognitiv-comportamentala modalitati de ameliorare a simptomatologiei si imbunatatire a calitatii vietii pacientilor cu narcolepsie.

Afla mai multe:

Data publicării 12.07.2021