Stiai ca infectiile materne din timpul sarcinii pot afecta fatul?

Infectiile materne in timpul sarcinii reprezinta o cauza importanta de mortalitate si morbiditate materno – fetala. Infectiile pot trece la fat in timpul sarcinii transplacentar, perinatal (sange, secretii vaginale) sau postnatal (cel mai frecvent prin laptele matern).
infectiil materne
Infectii materne asupra fatului
Manifestarile clinice variaza in functie de agentul patogen si de varsta gestationala la momentul expunerii. In mod clasic testele pentru depistarea posibilelor infectii in timpul sarcinii se rezuma la identificarea anticorpilor de tip Ig M (faza acuta) si de tip IgG (faza cronica) pentru rubeola, toxoplasmoza, CMV si herpes simplex. Alte virusuri cunoscute care determina infectii congenitale includ: parvovirusuri B19, virusul varicelo – zosterian, enterovirusuri, HIV.

Totusi, cum pot aparea aceste infecții?

Uterul este un mediu steril, ferit de posibilele infectii, totusi odata cu ruperea apei, acesti microbi intra in acest mediu, ce pana acum era steril, iar bebelusul este expus pentru prima data la acest mediu. In timpul nasterii, bebelusul, va trece din uter prin cervix si va trece prin "canalul nasterii", care este acoperit cu o flora de microorganisme ce traiesc in mod natural in vaginul mamei sau pe pielea ei. Aceste microorganisme sunt deseori inofensive, dar exista si microorganisme purtatoare de infectii, ce pot afecta nou-nascutii.

Infectia cu Citomegalovirus (CMV)

Reprezinta cea mai comuna infectie congenitala. Infectarea se poate face prin contact cu saliva sau alte secretii biologice ale unei persoane afectate. Infectia primara, reactivarea sau infectia recurenta cu CMV poate aparea in timpul sarcinii si poate duce la aparitia infectiei congenitale. Transmiterea transplacentara poate duce la restrictie de crestere intrauterina , surditate, microcefalie (cap mic) sau hidrocefalie (acumulare de lichid in cap), hepatosplenomegalie (ficat si splina marite), intarziere in dezvoltarea psiho – motorie, etc. Manifestarile sunt mai severe daca infectia e primara si apare in primul trimestru de sarcina. Daca infectia se produce mai tarziu, riscul sa se transmita la fat e mai mare, dar efectele sunt mai putin severe. Riscul de transmitere la fat in cazul infectiei primare este de 35%. Infectia cronica sau reactivarea unei infectii materne mai vechi nu are sau are efecte minore asupra fatului. Astfel, in cazul reactivarii infectiei materne doar 5-10 % dintre feti vor fi afectati si dintre acestia nici unul nu va fi simptomatic la nastere; sechele tardive pot fi reprezentate de deficite minore ale vazului, auzului sau usoara intarziere in dezvoltare.​

Infecția cu Toxoplasma

Infectia acuta in timpul sarcinii si transmiterea infectiei la fetus reprezinta o problema de sanatate importanta. Surse posibile de infectare cu Toxoplasma sunt reprezentate de carnea insuficient prelucrata termic, legume, fructe nespalate, fecale de pisica. Transmiterea la fat se produce predominant daca mama face prima data infectia in timpul sarcinii. Cele mai multe dintre femeile insarcinate cu toxoplasmoza acuta nu au nici un fel de manifestare clinica. Frecventa transmiterii de la mama la fat creste pe masura ce creste varsta sarcinii, insa severitatea manifestarilor la fat e mai mare daca infectia s-a produs in primul trimestru de gestatie.

 

Varsta gestationala la momentul seroconversiei (momentul in care apar anticorpi IgM – faza acuta) Risc de infectie congenitala (%) Dezvoltarea semnelor clinice (%)
13 saptamani 6 61
26 saptamani 40 25
36 saptamani 72 9

Rubeola

Virusul rubeolei este unul dintre cei mai teratogeni agenti infectiosi, cu efecte severe asupra dezvoltarii fetale. Sindromul rubeolei congenitale se caracterizeaza prin retard de crestere intrauterine, calcificari intracraniene, microcefalie, cataracta, defecte cardiace, afectare neurologica cu grade variabile de severitate, hepatosplenomegalie (ficat, splina marite). Efectele asupra fatului sunt mai severe daca infectia a aparut in primele 16 saptamani de gestatie.

Parvovirus B19

Determina eritemul infectios. La majoritatea adultilor, infectia cu parvovirus B19 nu are manifestari clinice. Infectia cu B19 in timpul sarcinii poate duce la avort spontan, anemie fetala, hidrops fetal (edem fetal generalizat), miocardita (afectarea muschiului inimii). Perioada cea mai critica a sarcinii este 13-16 saptamani. Infectia apare mai frecvent iarna si primavara.

Infectia cu Virusul varicelo-zosterian (varicela)

In timpul sarcinii poate avea efecte negative importante asupra dezvoltarii fetale dar si asupra starii de sanatate a mamei, pneumonia materna cu VVZ fiind cea mai severa (fara tratament are o rata de mortalitate de 40%). Varicela congenitala se manifesta prin afectare oculara (corioretinita, cataracta), anomalii ale membrelor , atrofie corticala, anomalii neurologice. Infectia materna in perioada perinatala (cu aproximativ 5 zile inainte de nastere si in primele 2 zile dupa) poate duce la aparitia varicelei neonatale, cu o rata de mortalitate de 30%.

Herpes simplex (genital)

Nu reprezinta pentru un adult o problema majora de sanatate. Daca o femeie insarcinata se infecteaza pentru prima data cu herpes simplex in timpul sarcinii, ea poate transmite infectia la fat si poate naste prematur. Aproximativ 50% dintre copii infectati intrauterin cu herpes simplex pot deceda sau pot avea afectare neurologica severa. Un nou nascut infectat poate dezvolta ulterior numeroase complicatii legate de afectarea sistemului nervos, pielii, ochilor. Daca insa se incepe imediat tratamentul cu antivirale cresc mult sansele de insanatosire fara sechele. Daca gravida a capatat infectia inainte de sarcina (infectie cronica), riscul de transmitere la copil este foarte mic.

Important!

O femeie de varsta reproductiva care doreste sa ramana insarcinata este bine sa verifice inainte de sarcina pentru care din infectiile cu potential teratogen asupra fatului este protejata de imunitate (a avut infectia in antecedente, are anticorpi de tip IgG pozitivi).


Daca nu exista anticorpi de tip IgG (infectie veche sau vaccin) pentru Rubeola, se recomanda sa se vaccineze si apoi o perioada de 3 luni postvaccinare sa nu ramana insarcinata. Se poate face diagnosticul prenatal al infectiilor fetale cu CMV, Rubella, varicela, Toxoplasma din lichid amniotic.

Consultant Medical Asist. Univ. Dr. Viorica Radoi
Data publicării 02.10.2018