Anosmie

Mirosul este unul dintre cele mai importante simturi. Lipsa mirosului afecteaza orice activitate zilnica si produce o mare stare de disconfort.  Fara simtul mirosului, mancarea nu are niciun gust si poti sa nu detectezi o situatie cu potential mare de risc, cum ar fi o scurgere de gaze. 

Lipsa sau afectarea simtului mirosului este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente simptome ale infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Acesta este insotit de obicei de o pierdere sau o tulburare a gustului. De altfel, lipsa mirosului si lipsa gustului sunt unele dintre simptomele distinctive ale COVID-19, alaturi de febra, tuse, dificultati de respiratie, oboseala, dureri musculare, dureri de gat si cefalee. Pierderea mirosului diferentiaza COVID-19 de gripa obisnuita.

Daca aveti oricare dintre simptomele de mai sus, apelati medicul de familie pentru a va indruma care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii urmati. Totodata, pentru a afla daca sunteti sau nu infectat, puteti face unul din testele disponibile in cadrul Medicover.

Cititi mai multe despre cum sa treceti mai usor peste infectia COVID-19 AICI.

Pierderea mirosului sau anosmia poate fi si un simptom independent de infectia cu SARS-CoV-2. Anosmia poate fi dobandita sau congenitala, fiind o tulburare temporara.

Lipsa mirosului poate aparea ca urmare a alergiilor sau infectiilor tractului respirator superior si ale sinusurilor. Simtul mirosului revine de obicei atunci cand boala se vindeca. Lipsa mirosului poate duce, totodata, la scaderea poftei de mancare.

Pierderea mirosului este mai probabil sa apara la batranete, deoarece, la fel ca auzul sau vazul, simtul mirosului scade odata cu inaintarea in varsta.

Un deficit al simtului mirosului poate sa apara si in urma fumatului.

Cauze ale anosmiei pot fi:

Anosmie