Ce trebuie sa stiu despre raceala comuna

Raceala comuna reprezinta cel mai frecvent termen utilizat pentru infectiile tractului respirator de etiologie virala care apar in special in sezonul rece, atat la copii cat si la adulti. Virusul se raspandeste pe cale aeriana prin intermediul secretiilor nazo faringiene emise in timpul stranutului, tusei si vorbitului dar si in urma contactului direct cu o persoana infectata.
Ce trebuie sa stiu despre raceala comuna

Cuprins

Ce reprezinta raceala

Raceala comuna reprezinta cel mai frecvent termen utilizat pentru infectiile tractului respirator de etiologie virala care apar in special in sezonul rece, atat la copii cat si la adulti.

Care sunt cauzele care duc la aparitia racelii comune

Raceala banala este cauzata de virusuri cu tropism respirator, Rinovirusul reprezentand cel mai frecvent agent etiologic al afectiunii. Virusul se raspandeste pe cale aeriana prin intermediul secretiilor nazo faringiene emise in timpul stranutului, tusei si vorbitului dar si in urma contactului direct cu o persoana infectata.

Sugarii si copii de varsta scolara, persoanele imunodeficiente, cele cu afectiuni respiratorii superioare cronice preexistente si fumatorii reprezinta categoriile de persoane cu risc de a dezvolta raceli recurente pe tot parcursul anului.

Care sunt simptomele specifice racelii

Virusurile care determina simptomatologia specifica racelii colonizeaza initial mucoasa cailor nazale si a sinusurilor faciale si determia aparitia:

  • Secretiilor nazale apoase (rinoree) care isi pot modifica aspectul si consistenta dupa 2-3 zile de evolutie a bolii;
  • Congestiei nazale (nas infundat);
  • Stranutului;
  • Tusei;
  • Anginei acute (durere în gât de cauza inflamatorie);
  • Febrei de intensitate scazuta;
  • Otalgiei (dureri de ureche interna);
  • Cefaleei usoare;
  • Mialgiilor (dureri musculare) usoare.

In mod frecvent boala se remite spontan dupa o evolutie a simptomelor cuprinsa intre 3 si 10 zile, atunci cand acest interval de timp este depasit fiind indicata prezentarea la medic pentru excluderea altor patologii infectioase cu tablou clinic similar.

Ce trebuie sa stiu despre raceala comuna

Cum se stabileste diagnosticul de raceala

Diagnosticul racelii se stabileste pe baza anamnezei si examenului clinic al pacientului care include examinarea faringelui si a pasajelor nazale (cu ajutorul unui specul nazal).

Care este tratamentul racelii

Terapia nemedicamentoasa in cazul racelii banale include repaos la domiciliu cu mentinerea unui aport adecvat de lichide si alimentatie care sa cuprinda zilnic fructe si legume proaspete.

Tratamentul simptomatic medicamentos al racelii se face cu ajutorul spray urilor nazale decongestionante sau cu solutie salina sub forma de spray nazal si al analgezicelor pentru diminuarea febrei si a mialgiilor.

Afla mai multe:

Data publicării 06.07.2021