Scaun verde

Culoarea maronie a scaunelor normale este obtinuta in urma proceselor de oxidare a stercobilinului de catre flora bacteriana intestinala. In anumite situatii insa, materiile fecale pot dobandi coloratie verzuie dupa consumul de alimente bogate in clorofila (alge marine, salata verde) sau in  dupa administrarea suplimentelor alimentare de tipul germenilor de grau sau spirulinei.

Accelerarea tranzitului intestinal de cauza inflamatorie sau infectioasa (bacteriana, virala, parazitara) reduc timpul necesar oxidarii stercobilinului si pot determina emisia de scaune verzui de consistenta moale. Persistenta emisiei de scaune verzui pentru o perioda mai lunga de 1-2 zile care nu sunt influentate de alimentatie, necesita efectuarea de investigatii medicale de specialitate pentru depistarea etiologiei simptomului si stabilirea cat mai rapida a unui plan terapeutic.

Cauze posibile ale scaunelor verzi:

  • Tranzit intestinal accelerat
  • Alimentatie bogata in legume verzi
  • Infectii gastro intestinale virale, bacteriene sau parazitare
  • Coloranti alimentari

Scaun verde