Chirurgia Sanului

Chirurgia sanului se refera la interventiile chirurgicale efectuate pentru diagnosticul si tratamentul tumorilor de san. Printre acestea se numara: chirurgia oncoplastica si reconstructiva a sanului, tehnica ganglionului santinela axilar in cancerul de san, marcarea preoperatorie a tumorilor de san si examenul histopatologic extemporaneu.

Cancerul de san

Ce este cancerul?

Corpul uman este alcatuit din mii de miliarde de celule vii. Celulele normale ale corpului cresc, se divid in noi celule si mor intr-un mod ordonat. In primii ani de viata celulele normale se divid mai rapid pentru a permite persoanei sa creasca. Dupa ce o persoana devine adult, majoritatea celulelor se divid doar pentru a inlocui celulele uzate, deteriorate sau moarte.

Cancerul apare atunci cand celulele dintr-o anumita parte a corpului incep sa creasca si sa se inmulteasca fara control. Exista mai multe tipuri de cancer, dar toate apar din cauza acestei cresteri fara control a celulelor anormale.

Inmultirea celulelor canceroase

Cresterea celulelor canceroase este diferita de cresterea celulelor normale. In loc sa moara, celulele canceroase continua sa creasca si sa formeze celule canceroase noi.

Aceste celule canceroase pot invada sau pot creste in alte tesuturi, lucru pe care celulele normale nu il pot face. Capacitatea de a creste fara control si de a invada alte tesuturi este ceea ce defineste celula canceroasa.

Ce sunt metastazele?

In cele mai multe cazuri, celulele canceroase formeaza o tumora, dar exista unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia, unde doar rareori se formeaza tumori. In schimb, aceste celule canceroase circula in sange si in maduva osoasa. Cand celulele canceroase ajung in vasele de sange sau limfatice, ele pot calatori in alte parti ale corpului. Acolo ele incep sa creasca si sa formeze noi tumori care inlocuiesc tesutul normal. Acest proces este numit metastazare.

Indiferent de locul unde se dezvolta un cancer, acesta este intotdeauna denumit dupa locul de unde a inceput. De exemplu, cancerul de san care s-a raspandit la ficat este inca numit cancer de san, nu cancer la ficat. De asemenea, cancerul de prostata care s-a raspandit la nivelul osului este numit cancer de prostata metastazat, nu cancer osos.

Diferitele tipuri de cancer se pot manifesta foarte diferit. De exemplu, cancerul pulmonar si cancerul de san sunt boli foarte diferite. Ele cresc in ritmuri diferite si raspund in diferite moduri la tratament. Acesta este motivul pentru care oamenii cu cancer au nevoie de tratament specific tipului de cancer de care sufera.

Benign versus malign

Nu toate tumorile sunt canceroase. Tumorile care nu sunt canceroase sunt numite tumori benigne.

Tumorile benigne pot cauza si ele probleme – acestea pot creste foarte mult si pot apasa pe alte organe si tesuturi sanatoase. Dar ele nu pot invada alte tesuturi. Din acest motiv nu se pot raspandi si in alte parti ale corpului (nu pot metastaza). Aceste tumori nu pun in pericol viata aproape niciodata.

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei si a doua cauza a deceselor provocate de cancer in randul femeilor, dupa cancerul de plaman. Acesta afecteaza una din opt femei.
Centrul de Control al Bolilor (Center for Disease Control) din SUA estimeaza ca mai mult de 192,370 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san in fiecare an, insa numarul de cazuri noi a scazut in ultimul deceniu. Anual, mai mult de 40.000 de femei isi pierd viata din cauza acestei boli.
Barbatii pot dezvolta si ei cancer de san, dar se intampla mult mai rar decat la femei, cu aproape 2.000 de noi cazuri in fiecare an.

Depistarea precoce prin screening a cancerului de san

Screening – neologism care in medicina se refera la testarea unei persoane sau a unui grup de persoane pentru depistarea prezentei unei boli sau a unei conditii particulare de sanatate.

Depistarea precoce a unei leziuni de glanda mamara (cancerul de san) poate permite vindecarea completa sau imbunatatirea categorica a prognosticului in cazurile diagnosticate cu tumori de san. Acest lucru este posibil atunci cand cancerul este depistat in stadii timpurii, cand este prea mic pentru a fi vazut sau simtit la palpare. Screening-ul nu previne aparitia cancerului, ci ajuta la depistarea lui in stadii in care poate fi tratat cu sanse de vindecare.

Ce sunt și cui se adresează programele de screening?

Testele de screening in cancerul de san sunt teste medicale facute pacientilor care au risc crescut de cancer de san, dar care nu au inca simptome. Ele ajuta la gasirea unui cancer intr-o etapa timpurie, moment in care sansele de a trata eficient sunt cele mai bune. Programul de screening se adreseaza tuturor femeilor peste 50 de ani ce nu au factori de risc pentru cancerul de san si persoanelor cu factori de risc pentru cancerul de san indiferent de varsta.

Mamografie

Pentru persoanele fara factori de risc este recomandat ca la fiecare 3 ani sa se prezinte la medic pentru a-si investiga sanii. Un astfel de program poate fi constituit dintr-un consult chirurgical, recoltare de makeri tumorali specifici cancerului de san, teste imagistice (ecografie mamara si/sau mamografie).

Pentru persoanele cu risc crescut pentru cancer de san se recomanda urmatoarele teste de screening:

La 20-30 ani:
• autoexaminare lunara a sanilor
• examen clinic al sanilor o dată la 3 ani
 

La 30-40 ani:
• autoexaminare lunara a sanilor
• examen clinic anual al sanilor
• examen ecografic anual mamar
 

La 40-50 ani:
• autoexaminare lunara a sanilor
• examen clinic anual al sânilor
• mamografie bilaterală anuala (completata de ecografie mamara, daca este necesar)
 

Dupa 50 ani:
• autoexaminare lunara a sanilor
• examen clinic anual al sanilor
• mamografie bilaterala anuala (completata de ecografie mamara, daca este necesar)

Echipa Medicala

Interventii