Tratamentul medico-oncologic al cancerului mamar

Cuprins:

Programare Online

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cum debuteaza cancerul de san?

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer la femei.Boala debuteaza atunci cand unele celule din structura glandei mamare incep sa se inmulteasca necontrolat, formând, în final, o tumora.

Se estimeaza ca 1 din 8 femei si 1 din 100 barbati vor fi diagnosticati de-a lungul vietii cu aceasta boala. Cancerul de san se intalneste mai ales la femei, insa si barbatii il pot dezvolta.

Desi constituie o suferinta traumatizanta pentru femei, cancerul mamar poate fi prevenit si, daca este descoperit in stadii incipiente si este tratata corespunzator, se poate vindeca.

In cele mai multe cazuri, cancerul de san afecteaza femeile de peste 50 de ani, dar, in ultimii ani, incidenta cazurilor a crescut si in randul femeilor mai tinere.

Care sunt factorii care declanseaza cancerul de san?

Ca in orice alta forma de cancer, si cancerul mamar este cauzat de mai multi factori care actioneaza simultan. In timp, au fost identificati factori ca: excesul de estrogen in timpul vietii fertile si ulterior menopauzei, fumatul, obezitatea, mutatii ale unor gene BRCA si nu numai. Factorii de risc in cazul cancerului mamar pot fi de natura hormonala, genetici, de mediu si stil de viata, precum:

  • Varsta inaintata
  • Factorul ereditar
  • Debutul menstruatiei inainte de 12 ani
  • Menopauza dupa varsta de 55 de ani
  • Prima nastere dupa 35 de ani
  • Nici o nastere
  • Lipsa alaptarii
  • Obezitatea
  • Consumul abuziv de alcool
  • Contraceptivele orale pe baza de estrogeni

Cum se manifesta cancerul de san?

Cea mai des intalnita manifestare a cancerului de san este aparitia unui nodul (o masa nedureroasa, solida, cu margini neregulate, dura, uneori imobila). Doar prin investigatiile imagistice si biopsice recomandate de catre medicul specialist oncolog, chirurg oncolog sau ulterior discutiei cazului pacientei in comitetul multidisciplinar se poate spune ce fel de leziune este: maligna sau benigna.

Ce alte simptome mai pot aparea?

  • Alaturi de nodulul mamar, pot fi si alte simptome:
  • Edemul (Umflarea) partiala sau totala a intregului san (chiar si in lipsa unui nodul)
  • Modificari ale pielii sanului (aspectul de „coaja de portocala”)
  • Retractia mameloanelor
  • Durere la nivelul sanilor sau mameloanelor
  • Scurgeri mamelonare de aspect sangvinolent sau verzui
  • Prezenta ganglionilor limfatici la nivel axilar

Este indicat ca atunci cand identificam o modificare la nivelul sanului pe care nu ne-o putem explica, sa solicitam parerea unui medic specialist.

Cum se poate depista cancerul de san?

Depistarea timpurie a unei leziuni la glanda mamara este cheia spre succesul terapeutic, deoarece poate sa conduca la sanse mari de vindecare. Astfel, cu ajutorul programelor de screening imagistic se poate depista cancerul mamar in stadii precoce in care poate fi tratat cu o rata mare de succes.

Programare Online

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Care sunt cele mai importante masuri de preventie?

Printre cele mai importante masuri de preventie se afla:

  • Controalele periodice
  • Prezentarea de urgenta la medic in cazul aparitiei unor modificari la nivelul sanului
  • Mentinerea unei greutati normale
  • Alaptarea la san
  • Activitatea fizica regulata inclusa in stilul de viata
  • Eliminarea alcoolului sau a altor noxe

Cum se diagnosticheaza cancerul de san?

Un diagnostic corect este primul pas in obtinerea celui mai optim si eficient tratament.

Diagnosticarea cancerului de san se stabileste in urma examenului clinic al sanului impreuna cu teste imagistice specifice (mamografia impreuna cu ecografia mamara, uneori asociate cu examinarea prin rezonanta magnetica), urmate sau nu de biopsia tisulara cu ac gros.

Care sunt cele mai uzuale metode de diagnosticare?

  • Cele mai uzuale si importante sunt:
  • Mamografia
  • Ecografia asociata cu elastografie
  • Biopsia cu ac gros
  • In caz de malignitate la biopsie, stabilirea bilantului de extensie tumoral prin CT (Tomografia Computerizata)
  • IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica)

Care sunt pasii dupa diagnosticarea cancerului mamar?

Odata identificat tipul si stadiul cancerului mamar, urmeaza etapa de tratament personalizat in care se tine cont si de tipul celulei din care este alcatuita tumora, particularitatea moleculara si replicativa a celulelor tumorale, prezenta sau absenta mutatiilor genetice (unde este cazul) si patologia asociata a pacientelor.

Medicii Spitalului Medicover Cluj au pregatirea si experienta necesare utilizarii tehnicilor chirurgicale moderne.

Toate cazurile sunt discutate, analizate in cadrul comitetului multidisciplinary oncologic „Tumor Board”. In baza protocoalelor internationale si particularizat la fiecare caz in parte, medicii – oncolog, chirurg oncolog, radioterapeut, psiholog, anatomopatolog, chirurg plastician, ginecolog si radiolog decid cea mai buna solutie terapeutica pentru pacienta.

In functie de particularitatea fiecarui caz in parte din echipa multidisciplinara pot fi implicati si alti medici. Psihologul este unul din ei si are un rol foarte important in echipa.

Prin operatie (indiferent de momentul efectuarii acestui pas, anterior sau ulterior tratamentului oncologic sistemic-chimioterapic) se urmareste indepartarea completa a cancerului si a zonelor in care exista riscul sa se fi raspandit tumora (ganglionii limfatici regionali).

Chirurgia oncologica aduce progrese majore in ultimii ani prin chirurgia conservatoare mamara, tehnica ganglionului santinela, chirurgia oncoplastica. reconstructia mamara precoce si tardiva, si examenul extemporaneu pentru evaluarea marginilor de rezectie tumorala,

Care sunt interventiile chirurgicale in tratarea cancerului mamar?

In tratarea pe cale chirurgicala a cancerului mamar sunt folosite 2 tipuri de interventii

Interventia chirurgicala conservatoare

Prin aceasta operatie se indeparteaza tumora si o parte de tesut din imediat apropiere impreuna cu 1-3 ganglioni din axila (tehnica „Sentinel Lymph Node Biopsy”) sau, in functie de stadializarea initiala, a tuturor ganglionilor limfatici axilari si se urmareste pastrarea dimensiunii si a formei sanului. Acest tip de tehnica, o data decis si efectuat, este in toate cazurile insotit de radioterapia externa a sanului si uneori de cea a ganglionilor limfatici restanti.

Mastectomia sau interventia chirurgicala radicala impreuna cu sau fara reconstructia sanului

Interventia este recomandata in special in cazul tumorilor de mari dimensiuni sau care au afectat deja mamelonul si areola mamara sau care au infiltrat pielea, urmarindu-se indepartarea intregului tesut mamar, inclusiv a ganglionilor limfatici axilari

In ultimii anii, datorita tratamentelor moderne, cazurile in care este nevoie de o indepartare totala a sanului, au devenit din ce in ce ai rare

Totusi, in cazurile in care e nevoie de indepartarea in totalitate a sanului, pentru a reduce impactul psiho-emotional al unei astfel de interventii, se poate realiza reconstructia sanului

Reconstructia sanului se poate realiza imediat sau dupa un anumit timp de la operatie in functie de prezenta patologiilor asociate (tabagism, diabet zaharat, boli autoimune, tratament corticosteroid etc.) si sau de necesitatea administrarii post-operatorii de doze crescute de radioterapie

Reconstructia sanului este decizia comuna personala a fiecarei paciente si a chirurgului oncolog curant, luandu-se mereu in prezenta si implicarea concomitenta a chirurgului plastician

Programare Online

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Echipa Medicala