Dr. Iosif Niculescu: Femeile la menopauza risca complicatii daca fac Covid-19

Bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 sau obezitatea, adesea efecte ale menopauzei, cresc riscurile in cazul infectiei cu noul coronavirus. Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunitatii, fiind asociata cu o scadere a celulelor de imunitate (T), ceea ce duce la cresterea frecventei patologiilor oncologice (cancer de san, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare). In aceasta perioada creste si frecventa reactiilor inflamatorii, bolilor autoimune, toate acestea considerate de asemenea factori de risc pentru infectia cu Covid-19.
Dr. Iosif Niculescu: Femeile la menopauza risca complicatii daca fac Covid-19
Dr. Iosif Niculescu: Femeile la menopauza risca complicatii daca fac Covid-19

Medicul ginecolog Iosif Niculescu a anuntat ca a facut un sondaj, iar peste 30% dintre pacientele unei clinicii de menopauza prezinta afectiuni ce constituie un factor de risc in eventualitatea unei infectii cu Covid-19. “Chiar daca menopauza este o stare fiziologica, nu o boala, modificarile hormonale specifice pot duce la o patologie complexa, fapt care face femeile din acesta categorie sa fie mai vulnerabile la infectia cu noul coronavirus. Exista o serie de studii ce arata ca o scadere a estrogenului este asociata cu o vulnerabilitate mai mare in fata virusului si simptome mai severe”, explica Iosif Niculescu, medic ginecolog.

Cuprins

Din cauza modificarilor hormonale, creste riscul complicatiilor in caz de infectie cu Sars-Cov-2

Multe dintre efectele menopauzei asupra organismului femeilor constituie factori de risc in eventualitatea unei infectii cu Sars-Cov2. Modificarile hormonale caracteristice perioadei de menopauza contribuie semnificativ la cresterea incidentei bolilor cardiovasculare. Acestea apar, in medie, cu 7-10 ani mai tarziu la femei decat la barbati si sunt asociate cu instalarea menopauzei (hormonii sexuali feminini au functie de protectie cardiovasculara).  Diabetul de tip 2 poate fi asociat cu scaderea hormonilor sexuali, precum si cresterea in greutate, frecventa in aceasta etapa. Toate aceste modificari constituie factori de risc major in eventualitatea unei infectii cu Covid19.

Multe dintre femeile la menopauza au deja boli cronice

“30% dintre pacientele care au ajuns la clinica de menopauza in ultimul an prezinta deja patologie medicala asociata, mai mult sau mai putin severa (boli cardiace, boli vasculare, afectiuni osteo-articulare, obezitate, probleme oncologice, tulburari de statica a organelor genitale – prolaps, tulburari endocrine). Suplimentarea hormonala, acolo unde nu exista contraindicatie medicala, ajuta femeile sa treaca mai bine peste aceasta stare fiziologica, dar si sa faca mai bine fata unei eventuale infectii cu Covid-19”, spune Iosif Niculescu, medic ginecolog.

Articol aparut aici.

Data publicării 27.06.2022
Data ultimei actualizari 29.06.2022