Dr. Iosif Niculesu : “Menopauza, o perioada a vietii in care femeile au mare nevoie de ajutor”

Dr. Iosif Niculescu: – Menopauza este un fenomen fiziologic care se manifesta la toate femeile si se caracterizeaza prin incetarea menstruatiei – scaderea functiei ovariene si, implicit, sistarea functiei reproductive si a ciclului hormonal ce caracterizeaza femeia in perioada reproductiva a vietii. Varsta medie, in Europa, este de 52 – 53 de ani. Insa se poate intampla mai devreme.
Dr. Iosif Niculesu : “Menopauza, o perioada a vietii in care femeile au mare nevoie de ajutor”
Dr. Iosif Niculesu : “Menopauza, o perioada a vietii in care femeile au mare nevoie de ajutor”

Putine paciente intra bland si fara acuze majore in menopauza, adica doar 10% dintre femei. Insuficienta sau lipsa hormonilor sexuali – estrogeni si progesteron – in sange determina modificari semnificative pentru majoritatea femeilor:

• 80% dintre femei au simptome vasomotorii: bufeuri, care pot lua forme foarte severe, pot ajunge pana la 18 episoade pe zi si pot afecta viata unei femei pana la incapacitatea acesteia de a mai munci si de a mai avea o viata sociala normala, iar 55% dintre femei au aceste simptome inainte de instalarea menopauzei cu cativa ani. Durata simptomelor vasomotorii este, in medie, de 7 ani la femei.

• 60% dintre femei au sindrom urogenital de menopauza: atrofie uretrala, atrofie vaginala, disfunctii sexuale.

• Infectii urinare: riscul de a face o infectie urinara de-a lungul vietii este de 20% si creste cu 1% pentru fiecare deceniu de viata. Incidenta crescuta a infectiilor urinare la menopauza este asociata cu incontinenta urinara, cistocel si retentia urinara. Infectiile urinare la varsta matura (cu o incidenta cuprinsa intre 20% – in comunitate – si 50%, la femei institutionalizate) sunt asociate cu o rata mai mare de complicatii si morbiditate.

• 45% dintre femei au simptome psihogene: furie/iritabilitate, anxietate, depresie, perturbari de somn, lipsa puterii de concentrare, pierderea increderii in sine.

O categorie speciala de paciente o reprezinta cele care au intrat in menopauza precoce, intrucat acestea necesita in mod aproape obligatoriu tratament.

Cuprins

Si cand se poate vorbi despre o menopauza precoce?

Dr. Iosif Niculescu: – Putem vorbi despre menopauza precoce atunci cand aceasta se instaleaza mai devreme de implinirea varstei de 40 de ani. In ultima perioada, se observa o crestere a incidentei acestui fenomen. Daca rapoarte anterioare estimau o frecventa populationala de 1%, date din 2011 arata cresterea acestui procent pana la o valoare de 7,4%, conform unui studiu prezentat la conferinta ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology). Cifra actuala este greu de precizat tocmai datorita cauzelor multiple, din ce in ce mai des de natura chirurgicala. In plus, putine paciente sunt diagnosticate, majoritatea nesolicitand ajutor de specialitate.

Bufeurile sunt, in general, asociate cu instalarea menopauzei. Sunt strict legate de acest „hotar” in viata unei femei sau pot fi si un simptom al altor afectiuni?

Dr. Iosif Niculescu: – Pot fi si un simptom al altor afectiuni, dar, statistic vorbind, şi asociate cu acea perioada de varsta cand menopauza trebuie sa apara (menopauza precoce), cu hipertiroidia, alergiile, mastocitoza. Desi bufeurile nu sunt specifice menopauzei, cauza cea mai frecventa este menopauza. Dar, pentru siguranta, trebuie efectuate teste. Din experienta mea, peste 80% dintre femeile de peste 50 de ani ajung la doctor numai atunci cand au simptome fizice, fara a intelege legatura dintre instalarea menopauzei si acestea. In plus, multe dintre paciente nu stiu ca starile lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legatura cu instalarea menopauzei.

Multe paciente inteleg legatura intre unele simptome deranjante (spre exemplu, bufeurile) si menopauza, dar nu stiu ca exista solutii pentru ele. Si, in consecinta, nu raporteaza doctorului aceste simptome.

Menopauza nu este o boala, ci un fenomen fiziologic normal in viata oricarei femei, asa cum spuneati mai devreme, dar vine la pachet, pe langa toate acele simptome neplacute, si cu multe probleme de sanatate. Ce boli mai pot aparea la menopauza?

Dr. Iosif Niculescu: – In general, femeile au varful de patologie cardiovasculara severa cu 5-7 ani mai tarziu decat barbatii si aceasta se datoreaza efectului protector al estrogenilor, pentru ca hormonii sexuali feminini au functie de protectie cardiovasculara. De asemenea, femeile sunt predispuse la accident vascular cerebral (AVC) mai tarziu in viata decat barbatii, insa au prognostic mai slab, comparativ cu acestia.

Insa incidenta bolilor coronariene este de 2-3 ori mai mare la femeile care au intrat in menopauza decat la femeile de aceeasi varsta care nu au intrat in menopauza.

Suplimentarea hormonala in menopauza poate prelungi acest efect protectiv. Insa acest lucru nu este valabil in cazul pacientelor care au deja patologie vasculara.

De asemenea, de la varsta de 40 de ani, femeile incep sa piarda intre 0,3% si 0,5% din masa osoasa, anual. In timpul menopauzei, se pierd intre 3% si 5% din masa osoasa pe an. Acesta creste riscul de fractura de sold, de col femural, glezna, incheietura mainii.

Numarul total al pacientilor de osteoporoza este estimat ca va creste cu 23% din 2010 pana in 2023. Adica, de la 27,5 milioane, la 33,9 milioane.

Modificarile metabolice complexe in situatiile de deprivare hormonala sunt o realitate. Femeile la menopauza se ingrasa pentru ca nu mai au suficienti hormoni. Cel mai important lucru pentru o femeie la menopauza este constientizarea unui mod de viata corect: dieta, miscare, fara fumat si fara alcool!

Cum afecteaza menopauza organismul unei tinere?

Dr. Iosif Niculescu: – Lasand la o parte efectele pe termen mediu-lung, care se rezuma, in principiu, la o imbatranire precoce, intra in discutie problemele de dinamica sexuala si libidou, pierderea increderii in sine si problemele psihice (depresie), imposibilitatea procrearii, imposibilitatea de a desfasura activitatea normala (oboseala, surescitare, nervozitate), iar biologic, riscurile de boli cardiovasculare se suprapun peste riscurile barbatilor.

Este necesar ca o femeie sa merga la medic la menopauza daca nu observa vreo problema de sanatate? Si, daca da, la ce fel de specialist?

– Menopauza nu reprezinta un motiv ca femeile sa mearga la medic, daca nu sunt simptome. Dar menopauza apare intr-o etapa de viata in care sunt frecvente multe situatii patologice, in care cancerul este mai frecvent, dar si in care multe alte afectiuni ale diverselor organe sunt mai frecvente (ficat, rinichi, inima). Exista programe de screening pentru multe dintre bolile grave si, din acest punct de vedere, cred ca este utila o vizita la medicul ginecolog. Menopauza poate agrava sau modifica substantial evolutia multora dintre aceste situatii patologice.

De aceea, echipa clinicii de menopauza Mediplus este formata din ginecologi, endocrinologi, neurologi, psihologi, specialisti in medicina interna, specialisti in boli cardiovasculare, diabetologi, nutritionisti. Iar problemele fiecarei paciente sunt discutate in cadrul unei echipe mixte care comunica si colaboreaza, iar ce este mai important, pacienta beneficiaza si de servicii de consultanta in ceea ce priveste stilul de viata. 

O femeie al carei psiholog comunica cu neurologul si cu endocrinologul va beneficia de un tratament mai eficient.

Felul in care este abordata menopauza in sistemul medical romanesc este fragmentat, incomplet si ineficient. Majoritatea femeilor ajung la doctor in stadii avansate ale unor boli care ar fi putut fi prevenite, subliniaza medicul.

Articol integral preluat de pe site-ul jurnal.ro

Data publicării 28.06.2022
Data ultimei actualizari 29.06.2022