Boala Alzheimer: cauze, simptome si tratament

Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativa progresiva, care afecteaza gandirea coerenta, memoria si comportamentul pacientilor, ducand in timp la imposibilitatea desfasurii activitatilor zilnice. Boala Alzheimer reprezinta cea mai frecventa forma de dementa la persoanele cu varsta de peste 65 de ani.
Boala Alzheimer: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativa progresiva, care afecteaza gandirea coerenta, memoria si comportamentul pacientilor, ducand in timp la imposibilitatea desfasurii activitatilor zilnice. Boala Alzheimer reprezinta cea mai frecventa forma de dementa la persoanele cu varsta de peste 65 de ani.

De ce apare boala Alzheimer?

Studiile desfasurate pana in prezent au demonstrat existenta unor depuneri de proteine la nivelul celulelor nervoase care determina distructia neuronala progresiva cu pierderea volumului cerebral. Aceste modificari la nivel cerebral se manifesta sub forma:

 • Placilor de beta amiloid care se formeaza in spatiile libere dintre celulele nervoase si intrerup comunicarea interneuronala;
 • Ghemurilor neurofibrilare tau care apar in interiorul celulelor si afecteaza transportul nutrientilor catre neuroni favorizand astfel pierderea ireversibila a acestora.

Aceste modificari cerebrale insotesc in mod normal procesele fiziologice de imbatranire ale sistemului nervos central insa, in cazul pacientilor diagnosticati cu boala Alzheimer, apar intr un numar considerabil crescut. Rolul si implicarea pe care o au placile si ghemurile neurofibrilare in declansarea si evolutia bolii nu sunt cunoscute cu exactitate insa, este considerat ca prezenta lor determina intreruperea comunicarilor interneuronale si a proceselor fiziologice necesare supravietuirii celulelor nervoase.

Care sunt simptomele bolii Alzheimer?

In mod frecvent, o persoana cu boala Alzheimer prezinta ca prim simptom in stadiile incipiente ale afectiunii, dificultate de a si aminti conversatii, evenimente si actiuni recent efectuate sau de memorare ale informatiilor nou achizitionate (pierderea memoriei recente). Progresia bolii duce in timp la aparitia altor simptome reprezentate de:

 • Dezorientare temporo-spatiala;
 • Tulburari ale dispozitiei (depresie, apatie) si de comportament (agresivitate);
 • Atacuri de panica nejustificate;
 • Aparitia suspiciunilor nefondate la adresa persoanelor din jur (familie, ingrijitori);
 • Dificultati de vorbire, deglutitie si de mentinere a posturii in sezut.

Anumite abilitati dobandite pe parcursul vietii cum sunt cititul, cantatul, dansatul, desenatul (si de a practica diverse mestesuguri), relatarea intamplarilor din trecutul indepartat se mentin pana in ultimele faze ale bolii, deoarece sunt controlate de zone ale creierului care sunt afectate mai tarziu in evolutia dementei Alzheimer.

In functie de progresul si varsta la care isi are debutul, boala Alzheimer prezinta 5 stadii:

 • Stadiul I Alzheimer preclinic: boala este asimptomatica insa poate fi diagnosticata prin analize specifice pentru identificarea depozitelor de amiloid si predispozitia genetica;
 • Stadiul II sau declin cognitiv usor manifestat prin estimari gresite ale timpului, pierderi ale memoriei recente si afectarea capacitatii decizionale rapide;
 • Stadiul III sau dementa usoara se recunoaste prin: repetarea de catre pacient ale acelorasi intrebari, aparitia schimbarilor comportamentale, dificultatea de exprimare a gandurilor, pierderea abilitatii de gestionare financiara si de planificare a evenimentelor;
 • Stadiul IV sau dementa moderata determina aparitia confuziei temporo spatiale, a sentimentului de alienare familiale (pacientul nu isi recunoste membrii familiei), imposibilitatii desfasurarii diferitelor activitati cotidiene (spalat, imbracat, gatit);
 • Stadiul V sau dementa severa se manifesta prin pierderea capacitatii de vorbire, alimentare si inghitire, pierderea mobilitatii si a functiei muschilor implicati in mentinerea posturii (pacientul nu se poate misca si nu poate mentine pozitia in sezand fara sprijin).

Boala Alzheimer: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul bolii Alzheimer

Diagnosticul bolii Alzheimer este interdisciplinar si presupune:

 • Examinare fizica si neurologica a pacientului;
 • Investigatii paraclinice de laborator pentru excluderea avitaminozelor si a disfunctiilor tiroidiene; teste genetice pentru stabilirea unui istoric familial pozitiv de boala Alzheimer;
 • Efectuarea unor teste specifice neuropsihologice si cognitive;
 • Examinare imagistica cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare sau computer tomografului cu emisie de pozitroni pentru aprecierea extinderii afectiunii la nivel cerebral si excluderea altor patologii care pot determina in evolutia lor declin cognitiv si probleme de memorie.

Tratamentul bolii Alzheimer

Metodele de tratament aplicate in prezent pentru boala Alzheimer au ca scop diminuarea simptomatologiei pacientilor insa nu pot stopa evolutia bolii. Antidepresivele, somniferele, anxioliticele si suplimentele vitaminice sunt utilizate pentru ameliorarea starilor depresive insotite de tulburari ale somnului dar si pentru imbunatatirea functiei neuronilor restanti cu incetinirea progresiei bolii.

Adoptarea unei alimentatii echilibrate si al unui stil de viata care sa includa exercitii fizice zilnice, cititul si practicarea diferitelor activitati sociale regulate pot incetini progresia bolii si ajuta la mentinerea cat mai indelungata a acestor abilitati.

Afla mai multe:

Data publicării 04.11.2021