Dementa senila: cauze, simptome si tratament

Dementa reprezinta o boala manifestata prin deteriorarea cognitiva (pierderea capacitatii intelectuale) care se caracterizeaza prin afectarea semnificativa a memoriei, atentiei, cognitiei si limbajului.
Dementa senila: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta dementa senila?

Dementa reprezinta o boala manifestata prin deteriorarea cognitiva (pierderea capacitatii intelectuale) care se caracterizeaza prin afectarea semnificativa a memoriei, atentiei, cognitiei si limbajului.

De ce apare deteriorarea cognitiva?

In functie de cauzele care ii genereaza aparitia, dementa senila poate fi clasificata in doua categorii principale:

 1. Dementa cauzata de atrofierea cerebrala intalnita in boala Alzheimer si dementa cu corpi Lewy;
 2. Dementa senila datorata accidentelor vasculare cerebrale care determina atrofia focala a regiunilor cerebrale implicate in gandirea logica.

Ambele forme de boala sunt determinate de degenerarea neuronala care se datoreaza diferitelor procese patologice, rezultatul final al acestora fiind reprezentat de catre deteriorarea cognitiva, aparitia tulburarilor de comportament si de relationare dar si al disfunctiilor motorii cu afectarea calitatii vietii pacientului.

Factorii favorizanti care contribuie la aparitia declinului cognitiv în cadrul dementei senile, sunt reprezentati de catre: consumul cronic de alcool, regimul alimentar necorespunzator cu aport crescut de colesterol, malformatiile arteriale cerebrale, traumatismele cranio-cerebrale, anevrismele cerebrale, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau hipercolesterolemia, deficitul de vitamina B12 si disfunctiile tiroidiene.

Care sunt simptomele dementei senile?

Simptomele fizice incipiente ale dementei senile sunt reprezentate de catre:

 • Schimbarea posturii cu adoptarea unei pozitii de inconvoiere prin aducerea in fata a umerilor si extremitatii cefalice;
 • Dificultate in mentinerea echilibrului;
 • Slabiciunea musculara;
 • Fragilitatea sistemului osos;
 • Rigiditate articulara.

Din punct de vedere cognitiv, pacientii cu dementa senila prezinta pierderi de memorie, comportament infantil, confuzie temporo spatiala (dezorientarea temporo spatiala este determinata de problemele de memorie recenta), dificultate decizionala, modificari ale personalitatii si tulburari de somn. Starea de agitatie psiho motorie, de iritabilitate sau dispozitie depresiva, halucinatiile vizuale, pierderea apetitului si dificultatile de deglutitie apar in formele avansate ale dementei si impune supravegherea permanenta a bolnavului de catre apartinatori sau cadrele medicale specializate. In mod frecvent dementa senila se caracterizeaza prin pierderea memoriei faptelor cu pastrarea memoriei afective.

Dementa senila: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul dementei senile

Diagnosticul de dementa senila se stabileste cu ajutorul datelor de anamneza oferite de catre apartinatori/ingrijitori, examenului fizic care include testarea neurologica, neuropsihica si cognitiva si investigatiilor paraclinice reprezentate de:

 • Computer tomograf cu emisie de pozitroni pentru stabilirea extinderii proceselor patologice la nivel cerebral si identificarea cauzei care determina aparitia dementei (accidente vasculare cerebrale, leziuni cerebrale specifice pentru boala Parkinson sau alte boli neurologice);
 • Computer tomograf emisie singulara de fotoni;
 • Rezonanta magnetica nucleara de difuzie;
 • Examinarea lichidului cefalorahidian recoltat prin punctie lombara pentru identificarea de benzi proteice oligoclonale specifice;
 • Analize de laborator pentru investigarea functiei tiroidiene si a celei hepatice, determinarea nivelului de vitamina B12 si testare serologica pentru stabilirea infectiei cu HIV.

Tratamentul dementei senile

Tratamentul dementei senile este utilizat cu scopul de a imbunati calitatea vietii pacientului si utilizeaza medicatia antipsihotica si antidepresiva pentru ameliorarea simptomatologiei.

Terapia psihologica contribuie la gestionarea simptomelor in timp ce stimularea cognitiva presupune implicarea pacientului in activitati concepute pentru imbunatatirea memoriei si a vorbirii dar si a capacitatii de rezolvare a problemelor. Interventia comportamentala presupune abordarea terapeutica non farmacologica a pacientilor cu dementa si are ca scop identificarea cauzelor care determina schimbarile de comportament ale bolnavului.

Tratamentul etiologic al dementei senile presupune utilizarea:

 • Vitaminelor in cazul deficitului de B12;
 • Substitutiei hormonale in cazul disfunctiilor tiroidiene;
 • Tratamentelor specifice bolii Parkinson cu levodopa si inhibitori de Catechol-O-methyltransferase COMT;
 • Tratament profilactic specific pentru preventia accidentelor vasculare cerebrale.

Afla mai multe:

Data publicării 11.11.2021