Cele mai eficiente metode de contraceptie dupa nastere

Ai nascut de curand si nu stii daca alaptatul te protejaza de o noua sarcina? Nu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti o metoda contraceptiva? Afli raspunsul si detalii despre cele mai eficiente metode contraceptive dupa nastere din articolul urmator.
Cele mai eficiente metode de contraceptie dupa nastere

Momentul la care femeia redevine fertila dupa o nastere variaza, asa ca discuta cu ginecologul tau si alege metoda de contraceptie care ti se potriveste cel mai bine.

Contraceptia postpartum poate fi initiata la 21 zile de la momentul nasterii, pana la acest moment nu poti ramane insarcinata.

Activitatea sexuala poate fi reluata atunci cand ambii parteneri se simt fizic si emotional pregatiti. Primele 6 saptamani, adica perioada de lauzie, este caracterizata de prezenta lohiilor, acea sangerare vaginala, initial mai abundenta, apoi din ce in ce mai redusa. Recomandarea este ca activitatea sexuala sa fie reluata dupa aceasta perioada.

La ora actuala, exista doar cateva metode contraceptive. Daca simti ca ti-ai completat familia si nu vei mai dori un nou membru, metodele definitive sau cu durata lunga de actiune sunt cele mai potrivite pentru tine. Daca doresti o noua sarcina, alege un contraceptiv care poate fi oprit usor, cu revenirea rapida la normal a corpului tau.

Femeile trebuie sa fie informate ca o durata mai mica de 12 luni intre sarcini se asociaza cu un risc crescut de nastere prematura sau greutate mica la nastere. Cu atat mai mult, acele paciente care au nascut prin cezariana trebuie sa lase timp uterului sa se refaca si cicatricii uterine sa se consolideze.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Este alaptatul metoda de contraceptie eficienta dupa sarcina?

In timpul perioadei de alaptare, organismul mamicii produce un hormon denumit prolactina care stimuleaza productia de lapte si in acelasi timp inhiba eliberarea hormonilor implicati in ovulatie. Aceasta inseamna ca probabilitatea de a obtine o sarcina este redusa.

Este bine de stiut faptul ca alaptatul NU este o metoda contraceptiva sigura, de aceea pacientele trebuie sa asocieze o alta metoda contraceptiva in aceasta perioada.

Cu toate acestea, femeile care alaptaza si au lipsa menstruatiei 6 luni postpartum pot considera ca sunt protejate de o noua sarcina. Aproximativ 2 din 100 de femei raman insarcinate in aceste 6 luni. Riscul de aparitie al unei sarcini creste cu scaderea frecventei alaptatului la san (oprirea alaptatului in timpul noptii, completarea meselor cu supliment de lapte sau diversificarea alimentatiei bebelusului)

Astfel, numeroase femei aleg sa asocieze o alta metoda contraceptiva mai sigura si care nu va afecta productia de lapte.

Contraceptivele orale, recomandate dupa nastere  

Mijloacele anticonceptionale hormonale au o mare siguranta contraceptiva. Acestea sunt reversibile, simplu de utilizat si prezinta beneficii necontraceptive, precum diminuarea durerii menstruale, scaderea fluxului menstrual, ameliorarea acneei sau alopeciei.

Medicul trebuie sa discute cu pacienta despre eventualele afectiuni anterioare sarcinii sau ce au survenit in timpul sarcinii care ar putea interfera cu medicatia contraceptiva. De exemplu, un istoric de tromboza venoasa profunda sau trombofilie cu risc crescut ar putea contraindica medicatia contraceptiva orala.

Exista numeroase tipuri de contraceptive orale hormonale, dintre care:

  • Contraceptivele combinate, ce contin estrogen si progesteron sintetic, care au eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii, prin inhibarea ovulatiei, subtierea endometrului facandu-l neprielnic pentru implantarea sarcinii si ingrosarea mucusului cervical ingreunand ascensiunea spermatozoizilor.

Acest tip de contraceptie  poate fi folosit incepand cu ziua 21 postpartum, daca pacienta nu alapteaza, deoarece contraceptivele combinate pot afecta cantitatea si compozitia laptelui matern. Cantitati mici de hormoni se pot excreta in laptele matern si pot afecta bebelusul.

  • Contraceptivul oral pe baza de progesteron sau pilula monohormonala. Asa cum ii spune si numele, aceasta contine doar un tip de hormon, progesteron, in cantitati mai mici decat contraceptivele combinate, cu efect similar acestora, insa eficacitate usor mai scazuta. Sunt singurele contraceptive orale care se pot lua pe parcursul alaptarii. Dezavantajul este ca numeroase paciente pot avea sangerari intermenstruale, spotting sau uneori amenoree (lipsa menstruatiei).
  • Inelul vaginal si plasturele hormonal se recomanda doar acelor femei ce nu alapteaza, avand la baza atat estrogen cat si progesteron.

Alte metode de contraceptie dupa nastere

Prezervativul

Reprezinta o varianta sigura, fara efecte adverse, dar de multe ori mai greu de acceptat in cadrul unui cuplu stabil.

Diafragma

Este o cupa din latex sau silicon care se plaseaza intravaginal la nivelul colului uterin inainte de actul sexual. Este mai putin cunoscuta si utilizata in Romania.

Cu toate acestea, femeile care doresc sa o utilizeze trebuie sa astepte minim 6 saptamani de la momentul nasterii pentru ca lohiile sa se opreasca si uterul sa se retracte.

Steriletul sau dispozitivul intrauterine

Acesta este de doua tipuri, cel clasic, din cupru, nonhormonal si varianta hormonala cu eliberare prelungita de levonorgestrel (un tip de progesteron). Steriletul se poate monta si imediat dupa nastere, dar mai sigur este ca insertia sa aiba loc la 6 saptamani dupa nasterea naturala si 3 luni dupa operatia cezariana, pentru a lasa timp uterului sa involueze si sa se vindece. Conditia esentiala este ca pacienta sa nu aiba infectie vaginala, deoarece insertia steriletului ar putea ascensiona procesul inflamator la nivelul uterului si cavitatii pelvine.

Steriletul reprezinta o metoda eficienta de contraceptie, destinata mai ales acelor persoane care nu isi mai doresc sarcini in viitorul apropiat. Poate fi inlocuit odata la 5 ani.

Sterilizarea chirurgicala

Este o varianta sigura, dar definitiva de contraceptie, astfel ea este rezervata doar acelor femei care sunt sigure ca si-au completat familia si nu doresc in viitor o noua sarcina. Sterilizarea chirurgicala nu este o metoda reversibila, interventia care ar putea reda permeabilitatea trompelor are rate scazute de succes.

De regula, se recomanda femeilor peste 30 de ani cu doi copii. Interventia de ligatura tubara se poate realiza in cadrul operatiei cezariene, zilele urmatoare sau la 6 saptamani postpartum pentru cele care au nascut natural. In acest caz abordul se poate face minim invaziv, laparoscopic sau printr-o incizie de mici dimensiuni pe linia mediana (minilaparotomie).

Sterilizarea prin ligatura trompelor nu afecteaza ciclul menstrual, alaptarea, libidoul sau rezerva ovariana. Trompele nu au rol hormonal, astfel pacientele care au apelat la aceasta metoda nu vor intra mai devreme la menopauza din aceasta cauza, intrebarea des intalnita in discutiile cu pacientele.

Cele mai eficiente metode de contraceptie dupa nastere

Contraceptia de urgenta? Se poate folosi dupa nastere?

Contraceptivele de urgenta sunt si trebuie sa ramana metode de contraceptie ocazionale pentru rarele situatii in care ai avut un raport sexual neprotejat sau metoda pe care ai folosit-o a esuat. Deoarece contine doze hormonale foarte mari, daca sunt administrare frecvent pot avea efecte secundare, afectand sanatatea, echilibrul hormonal si emotional al femeii.

Daca au trecut mai mult de 21 zile de la momentul la care ai nascut si ai avut un contact sexual neprotejat, poti apela la pilula de a doua zi, eficienta este cu atat mai mare cu cat este administrata mai rapid, dar se poate lua pana la 72 ore de la contactul sexual.

Daca pilula contine un progestativ, atunci poti alapta in continuare, daca pilula contine ulipristal acetat, atunci alaptarea nu este recomandata timp de o saptamana. Este bine ca recomandarea pentru contraceptia de urgenta sa fie facuta de un medic ginecolog dupa un consult de specialitate.

Orice metoda contraceptiva ai alege, consulta-te cu medicul ginecolog, afla toate beneficiile si alege ceea ce ti se potriveste!

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 20.05.2021
Data ultimei actualizari 10.05.2022