Sangerarea vaginala pe trimestre de sarcina

Sarcina vine cu o serie de modificari, dar acest lucru il stii deja. Ceea ce probabil stii mai putin este ca aceste 2 lucruri iti arata daca sarcina evolueaza normal sau nu! La fel de important este si saptamana de sarcina in care apar sangerarile. Acest material o sa te ajute sa faci diferenta intre o sangerare normala si una care necesita investigatii suplimentare.
Sangerarea vaginala pe trimestre de sarcina

Chiar daca sangerarile sunt normale in sarcina, exista 2 aspecte la care ar trebui sa fii atenta, pentru a nu te ingrijora inutil: cantitatea si culoarea sangelui. Acestea pot fi cei mai buni indicatori care te anunta daca lucrurile sunt in regula sau nu.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Sangerarea vaginala: primul trimestru de sarcina

Aproape 25% dintre femeile insarcinate mentioneaza ca prezinta pete in primele 12 saptamani de sarcina. In marea majoritate a cazurilor, spotting-ul este observat in saptamanile 6 si 7 de sarcina.  

Este foarte posibil ca in primul trimestru de sarcina sa observi sangerare vaginala, care poate avea diferite cauze, printre care se numara:

  • Sangerare de implantare
  • Sarcina molara
  • Sarcina extrauterina
  • Infectii la nivelul colului

In cazuri rare, sangerarea poate fi un semn pentru cancerul cervical.

Fii foarte atenta la culoarea si cantitatea de sange, acestia sunt principalii factori diferentiatori intre o evolutie normala a sarcinii si una anormala.

Sange roz, rosu sau maro inchis, cantitate mica - Aceste culori sunt specifice spotting-ului, care apare frecvent in sarcina. Mai pot fi si semn al sangerarii de implantare, care apare la un interval de 6-12 zile de la conceptie. Aceasta sangerare este una usoara, care doar pateaza lenjeria intima si nu necesita un absorbant. In cazul sangerarii de implantare, aceasta poate sa dureze de la cateva ore pana la cateva zile.

Sange rosu, cantitate mare - Acest tip de sangerare poate fi considerata un pericol pentru evolutia sarcinii, putand indica implicit un avort spontan. Daca mai ai si alte simptome, precum dureri abdominale sau febra, suna medicul care iti monitorizeaza sarcina. Mai mult ca sigur este nevoie de un consult de specialitate si investigatii suplimentare, pentru o diagnosticare corecta.

Mergi la medic daca:

  • Ai sangerari vaginale care dureaza de mai mult de 24 de ore.
  • Ai eliminat tesut
  • Sangerarea este insotita de alte simptome

Sangerarea vaginala pe trimestre de sarcina

Sangerare vaginala: al doilea trimestru de sarcina

Daca sangerarile vaginale ce apar in primul trimestru de sarcina nu reprezinta neaparat un semn de alarma privind evolutia sarcinii, sangerarile care apar in trimestrul al doilea si al treilea de sarcina, de foarte multe ori, sunt semne ca sarcina este in pericol.

Printre cauzele care duc la aparitia sangerarilor vaginale sunt:

  • Avortul spontan
  • Placenta praevia
  • Travaliu prematur
  • Inflamatie sau leziuni la nivelul colului
  • Ruptura de col

Sangerari maro sau rosu aprins, in cantitate mare - Sunt primele semne ale unui avort spontan. Acest tip de sangerare vaginala poate sa fie insotit de dureri de spate si dureri abdominale, pierdere in greutate. Semnul cel mai evident al avortului spontan este eliberarea unui mucus alb roz. Intotdeauna aceste simptome necesita ajutor de specialitate, de aceea este recomandat sa contactezi medicul care iti monitorizeaza sarcina pentru a afla ce solutii exista pentru tine. Cele mai multe avorturi spontane apar in primele 13 saptamani de sarcina.

Sangerari in cantitate mica, culoarea sangelui variaza - Orice tip de sangerare vaginala in trimestrul al doilea si al treilea de sarcina reprezinta un motiv suficient de puternic pentru a contacta medicul. Acestea pot fi semn al unor infectii sau inflamatii ale colului uterin.

Mergi la medic daca ai orice fel de sangerare, in orice cantitate. Orice sangerare este motiv de ingrijorare in trimestrul al doilea de sarcina.

Sangerare vaginala: al treilea trimestru de sarcina

In ultimul trimestru sarcina, cele mai multe dintre sangerari sunt anormale. Colul uterin se subtiaza si se pregateste pentru nastere. Acest lucru se intampla prin eliminarea dopului gelatinos, care poate fi urmata si de pierderea unei cantitati mici de sange. Scurgerea acestui dop gelatinos este un mucus alb sau rozaliu, care are firisoare de sange in el.

Daca eliminarea dopului gelatinos se intampla inainte de saptamana 37, atunci nasterea este prematura si este nevoie sa contactezi medicul care iti monitorizeaza sarcina.

De obicei, scurgerile vaginale de un rosu aprins indica o problema, spre deosebire de scurgerile vaginale maronii.

Daca sangerarile reprezinta un motiv de ingrijorare pentru tine, indiferent de culoarea si cantitatea lor, cel mai bine este sa te adresezi medicului de specialitate.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 19.05.2021