Fructul Mango: Beneficii si Proprietati Nutritive

Mango este un fruct tropical, din familia drupelor (acele fructe carnoase si zemoase, care au un singur sambure in centrul lor).

Cuprins

Fructul Mango: Beneficii si Proprietati Nutritive

Mango este un fruct tropical, din familia drupelor (acele fructe carnoase si zemoase, care au un singur sambure in centrul lor).

Numit uneori si "regele fructelor", mango este unul dintre cele mai consumate fructe la nivel mondial. Acesta se cultiva de peste 4000 de ani in Asia si este considerat de multi drept fructul vietii si al fericirii fiind o sursa excelenta de energie si sanatate.

Exista mai multe soiuri, de dimensiuni diferite si culori variate ale cojii, de la verde inchis pana la galben si violet. Aceste fructe nu sunt doar delicioase, ci si foarte nutritive, insa, la fel ca la orice fruct, moderatia este importanta, pentru ca si mango contine mult zahar.

Mango: Informatii nutritionale

Cercetarile au relevat faptul ca fructul contine o multime de substante nutritive importante care aduc multe beneficii organismului.

100 g (grame) de mango contin:

  • -74 kcal energie,
  • -0,6 g proteine,
  • -0,4 g grasimi,
  • -16,9 g carbohidrati,
  • -0,4 g minerale,
  • -0,7 g fibre,
  • -16 mg vitamina C,
  • -1.990 μg beta-caroten,
  • -205 mg potasiu,
  • -26 mg sodiu,
  • -14 mg calciu,
  • -1,3 mg fier,
  • -16 mg fosfor.

Beneficii si proprietati ale fructului mango

Beneficii mango: este bogat in vitamine si minerale de pret pentru sanatate.

Contine vitamina A, care are multe functii importante in corpul uman, in special pentru ochi, pentru o vedere mai buna si piele. Totodata, vitamina A contribuie la o sanatate mai buna a oaselor tale, precum si la mentinerea sanatatii sistemelor imunitar si reproducator.

Mango este o sursa excelenta de vitamina E, un antioxidant puternic care ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ si sustine sanatatea pielii si a sistemului imunitar.

Este o sursa bogata de vitamina B6, esentiala pentru functionarea optima a creierului si pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos.

Este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C. Aceasta este esentiala pentru sistemul tau imunitar. Totodata, ea joaca un rol important in dezvoltarea muschilor, tendoanelor si oaselor. Faptul ca mananci acest fruct imbunatateste absorbtia fierului de origine vegetala (non-hem), datorita continutului sau de vitamina C. O portie de mango (vezi mai sus) are 46 de miligrame de vitamina C sau aproape 76% din ceea ce ar trebui sa fie necesarul pentru o zi din aceasta vitamina.

Ajuta la controlul greutatii.

Cercetarile recente sugereaza ca mango si fitochimicalele din compozitia lui pot, de fapt, sa suprime celulele grase si genele corelate cu grasimea din corp.

Un studiu mai vechi a aratat ca fructul, mai exact coaja acestuia, inhiba formarea tesuturilor grase intr-un mod similar cu antioxidantul resveratrol.

Are proprietati anti-cancer

Micronutrientii din mango ar putea lupta contra cancerului, arata numeroase studii mai vechi. De exemplu, o cercetare mai veche sugereaza ca mangiferina, un compus bioactiv care se gaseste in mango, poate proteja impotriva mai multor tipuri de cancer uman, inclusiv cancerul pulmonar, cancer de colon, de san si neuronal.

Poate reduce riscul de diabet

Un studiu din 2019 efectuat pe rozatoare, care a evaluat frunzele de mango, a constatat ca unii compusi din plante au avut un efect puternic atunci cand a fost vorba de reducerea factorilor de risc pentru diabet 1.

Cercetarile arata ca compusii functionali din coaja de mango au si proprietati antidiabetice.

Imbunatateste digestia

Consumul de mango a aratat rezultate impresionante in cazul persoanelor care sufereau de constipatie cronica. Intr-o cercetare publicata in The Official Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, un grup de oameni care au mancat fructul in fiecare zi a inregistrat o imbunatatire mare in cazul simptomelor constipatiei lor, in comparatie cu participantii care au mancat o cantitate echivalenta de fibre.

Enzimele digestive joaca un rol crucial in descompunerea alimentelor, iar in cazul fructului, ele sunt deosebit de importante. Mango este bogat in fibre si zaharuri naturale, necesitand enzime specifice pentru a fi eficient descompus si absorbit.

Imbunatateste sanatatea cardiovasculara si intestinala

Consumul a doua cani de mango pe zi a adus beneficii tensiunii arteriale sistolice in randul femeilor sanatoase in postmenopauza, conform constatarilor prezentate la reuniunea Societatii Americane pentru Nutritie din 2018. Acest lucru se datoreaza probabil polifenolilor (cum ar fi mangiferina, quercetina, galotaninii si acidul galic) care se gasesc in mango, au teoretizat autorii studiului 3.

Cum sa consumi mango

Se poate consuma ca atare sau in smoothie-uri, sucuri, salate, sosuri sau deserturi.

Se spune ca cel mai bine vei simti gustul unui fruct de mango daca il combini cu fulgi de cocos, lime sau ciocolata.

Nu combinati mango cu cas, deoarece poate crea mai multe probleme, inclusiv afectiuni ale pielii si toxicitate

  • Mango contine acid fitic, care genereaza caldura in organism. Prin urmare, inmuiati-l intotdeauna in apa inainte de a-l manca.
  • Cel mai bun moment pentru a manca mango este micul dejun.
  • Evitati sa beti apa imediat dupa ce ati mancat mango, deoarece poate dilua nivelul pH-ului stomacului, provocand dureri de stomac si indigestie.
  • Nu mancati mango dupa cina, deoarece poate creste nivelul de insulina.

 

Riscuri ale consumului

Mangoul este considerat un fruct sigur pentru consum. Totusi, au fost semnalate unele reactii adverse dupa consumul de mango. Vorbim de contraindicatii la persoanele cu alergie pentru latex, care ar putea sa inregistreze o reactie incrucisata si la mango.Raspunsul organismului deriva din sindromul de alergie orala, fiind asemanator cu cel produs la persoanele cu diferite tipuri de alergii - la polen, fructe si latex, elemente diferite, pe care organismul le percepe ca fiind la fel.

Simptomele la care trebuie sa fii atent si care trebuie sa te determine sa mergi de urgenta la medic sunt clasice: furnicaturi sau arsura pe limba si gat, umflarea gatului si a buzelor la cateva minute de la ingerarea fructului.

Si cei care au alergii rare, ca in cazul iederei otravitoare sau a stejarului otravitor, ar putea avea o reactie nedorita la mango, din cauza unei substante urushiol, existenta in copacii de mango. Simptomatologia in aceste cazuri vizeaza aparitia unor eruptii cutanate cu mancarime puternica.

Reactia sau socul anafilactic poate sa apara la consumul de mango in cazul unor persoane si include: diferite tipuri de eczeme, inflamatie, presiune si dificultate in respiratie.

Un consum mare de mango poate duce la indigestie, tulburari de tranzit intestinal.

Fructele si legumele proaspete sunt parte a unui stil de viata sanatos. Excesele alimentare sunt cele care pot determina perturbari, asadar, moderatia este cuvantul cheie. 

Bibliografie

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781119534167.ch6

https://japanjournalofmedicine.com/wp-content/uploads/2018/04/JJM-109.pdf

https://www.frontiersin.org/journals/plant-science/articles/10.3389/fpls.2019.01073/full

 

 

Data publicării 21.03.2024