Nucsoara: Condimentul cu Arome Intense si Beneficii Nutritive

Nucsoara este un condiment exotic, obtinut din samanta arborelui tropical Myristica fragrans. Este cunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru aroma sa bogata, calda si dulceaga, cu note usoare de piper, fiind un ingredient popular in retete culinare variate, de la deserturi si bauturi pana la sosuri si preparate de carne. Originara din Insulele Banda din Indonezia, nucsoara este astazi cultivata in numeroase regiuni tropicale, inclusiv in Caraibe si in India.

Cuprins

Nucsoara: Condimentul cu Arome Intense si Beneficii Nutritive

Nucsoara este un condiment exotic, obtinut din samanta arborelui tropical Myristica fragrans. Este cunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru aroma sa bogata, calda si dulceaga, cu note usoare de piper, fiind un ingredient popular in retete culinare variate, de la deserturi si bauturi pana la sosuri si preparate de carne. Originara din Insulele Banda din Indonezia, nucsoara este astazi cultivata in numeroase regiuni tropicale, inclusiv in Caraibe si in India.

Aceasta ste unica, deoarece arborele sau produce doua condimente: nucsoara propriu-zisa si mace (fulgiul care inveleste samanta). Cand este proaspata, samanta are un invelis rosu stralucitor, care este indepartat pentru a produce mace, in timp ce samanta este uscata si apoi macinata pentru a obtine pudra de nucsoara cunoscuta pe plan global.

Informatii Nutritionale

(pentru 100 de grame)

  • Calorii: 525 kcal
  • Proteine: 5.8 g
  • Carbohidrati: 49 g
  • Fibre: 20.8 g
  • Grasimi: 36 g
  • Grasimi saturate: 25.9 g
  • Calciu: 184 mg
  • Fier: 3.04 mg
  • Magneziu: 183 mg
  • Potasiu: 350 mg
  • Vitamina C: 3 mg
  • Vitamina B6: 0.16 mg

Beneficii si Proprietati Nutritive

Imbunatatirea Digestiei

Nucsoara a fost folosita traditional ca remediu pentru diverse probleme digestive, inclusiv diareea, constipatia si gazele. Compusii sai pot stimula eliberarea sucurilor digestive, imbunatatind digestia.

Proprietati Antiinflamatorii si Antioxidante

Contine compusi antioxidanti, cum ar fi taninurile si terpenele, care pot reduce inflamatia si pot proteja impotriva stresului oxidativ.

Sanatatea Dentara

Uleiul de nucsoara este apreciat pentru proprietatile sale antibacteriene, fiind folosit in produse de ingrijire orala pentru a combate halena si a promova sanatatea gingiilor.

Efecte Sedative si de Imbunatatire a Somnului

Nucsoara poate avea efecte calmante asupra sistemului nervos, ajutand la inducerea somnului si la imbunatatirea calitatii acestuia, datorita compusilor sai care influenteaza neurotransmitatorii.

Beneficii Cognitive

Consumul moderat de nucsoara a fost asociat cu efecte pozitive asupra functiei cognitive, potential prin proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii.

Alinarea Durerii

Nucsoara este folosita in medicina traditionala pentru proprietatile sale analgezice, fiind eficienta in ameliorarea durerilor musculare si articulare.

Sanatatea Inimii

Compusii din nucsoara pot contribui la sanatatea cardiovasculara prin reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea profilului lipidic.

Cum se Consuma

Condiment in Deserturi

Nucsoara este adesea adaugata in prajituri, placinte (in special placinta de dovleac) si alte deserturi pentru aroma sa distincta.

Imbogatirea Bauturilor

Un varf de nucsoara poate transforma bauturi calde precum ciocolata calda, cafeaua si diverse ceaiuri.

In Preparate cu Carne si Legume

Nucsoara adauga o nota calda si complexa sosurilor, tocanitelor si preparatelor de legume.

In Produse de Panificatie

Este folosita in aluatul pentru paine, briose si alte produse de panificatie pentru a adauga o aroma bogata.

Remedii Naturale

Nucsoara este inclusa in amestecuri de plante medicinale pentru efectele sale sedative si de ameliorare a durerii.

Contraindicatii si Riscuri ale Consumului

Nucsoara trebuie consumata cu moderatie. In doze mari, poate fi toxica, ducand la simptome precum ameteli, confuzie, palpitatii si chiar halucinatii, datorita continutului de miristicina. Doza considerata a fi excesiva variaza, dar in general, consumul a mai mult de o lingurita de nucsoara la o singura data poate fi riscant. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa foloseasca nucsoara cu precautie si in cantitati culinare mici.

Bibliografie

https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=09757619&AN=134240970&h=l%2BJJGSBWk4L%2BdC68SNTQuIQN3KzZVq56WRZYYf8Z%2BjNMxni1W%2FhYZx%2FJMiTpJAFltY%2FjtAzc7MXSFA2rrpenMg%3D%3D&crl=c

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23311932.2023.2279701

 

Data publicării 25.03.2024