Rujeola: simptome, evolutie si metode de preventie

Rujeola sau pojarul, cum este denumita popular afectiunea, este o boala infectioasa foarte contagioasa, generata de catre virusul rujeolic. Virusul rujeolei apartine familiei Paramyxoviridae, genul Morbilivirus si se raspandeste cu repeziciune, mai ales la persoane nevaccinate. Simptomele apar dupa 10-12 zile de la expunerea la virus, debutul fiind similar unei raceli, cu secretii nazale, tuse si febra usoara. Pe masura ce boala avanseaza, de obicei in a 3-a sau a 4-a zi, se observa semnele eruptiei cutanate: mici pete rosii care se intrepatrund si provoaca mancarimi. Initial, eruptia cutanata este mai pronuntata in zona fetei si pe gat, ulterior se extinde catre restul corpului.
Rujeola: simptome, evolutie si metode de preventie
  • Desi rujeola face parte din bolile copilariei, fiind frecventa in comunitatile de prescolari si scolari, boala poate aparea la orice varsta.
  • Aproximativ 30% din cazurile de rujeola raportate prezinta una sau mai multe complicatii, mai ales in randul copiilor, cu varsta sub 5 ani, si adultilor de peste 20 de ani. Rujeola poate avea forme mai grave la persoanele cu sistemul imunitar slabit.

Cuprins

Cum se transmite rujeola?

  • Rujeola este deosebit de contagioasa, se raspandeste cu usurinta atunci cand o persoana infectata cu virusul rujeolic tuseste sau stranuta. Boala se transmite pe cale respiratorie prin picaturile de secretii nazofaringiene incarcate de germeni, din aerul expirat de persoana infectata sau prin contact direct cu secretiile respective.
  • Virusul rujeolic rezista pana la 2 ore in aerul dintr-o incapere in care o persoana bolnava a tusit sau a stranutat. Totodata, rezista cateva saptamani la frigider si mai multe luni in stare inghetata la temperaturi -15ºC.
  • Pacientul este contagios 4 zile inainte si 4 zile dupa aparitia eruptiei cutanate, astfel ca rujeola se poate transmite inainte de aparitia manifestarilor clinice vizibile, de aici si capacitatea bolii de a provoca epidemii.
  • In prezent, se estimeaza ca aproximativ 90% dintre persoanele neimunizate (fie activ la trecerea prin boala, fie pasiv prin vaccinare) vor contracta boala daca sunt expuse acestui patogen viral.
  • Infectia cu virusul rujeolei este specific umana, omul fiind singurul rezervor al acestui patogen.
  • Potrivit OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), in 2021, au fost inregistrate cca. 128.000 de decese din cauza rujeolei la nivel global, preponderent in randul copiilor nevaccinati sau subvaccinati (cu schema incompleta de vaccinare), cu varsta de sub 5 ani.

Virusul rujeolic

Rujeola este cauzata de un virus din familia Paramyxoviridae, genul Morbilivirus. Informatia genetica a particulei virale este continuta intr-un genom ARN monocatenar (cu o singura catena de ARN). Nucleocapsida care inveleste genomul este constituita in principal din nucleoproteine regasite din abundenta la nivelul celulelor gazdei in care are rol replicarea virala. Invazivitatea virusului este asigurata de 2 glicoproteine specifice de suprafata de tip F care contribuie la fuzionarea cu celula gazda si H-hemaglutinina implicata in formarea complexelor multimerice.

Invazia celulei respiratorii este initiata de recunoasterea glicoproteinei H de catre receptorii de suprafata ai celulelor gazda si continua cu fuzionarea la nivelul membranei, facilitata de glicoproteina F. Mediatorii imuni implicati in procesul de recunoastere si legare specifica a particulei virusului rujeolos la nivelul mucoasei respiratorii sunt reprezentati de celule dendritice, limfocite si anumite tipuri de macrofage.

Dupa invazia celulei gazda, virusul se replica activ la nivelul epiteliului respirator si genereaza aparitia unui sindrom febril autolimitat care insoteste eruptia de tip maculo-papular specifica acestei patologii.

Simptome rujeola

Principalele simptome intalnite la pacientii cu rujeola sunt:

  • Febra mare
  • Tuse
  • Rinoree
  • Eruptie cutanata
  • Inflamatie la nivelul ochilor (conjunctivita).

Primele simptome (febra si simptomele respiratorii) apar intr-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant, cu o medie de 10 zile de la expunere. Eruptia tegumentara apare la aproximativ 4 zile dupa debutul manifestarilor respiratorii, iar pacientul este contagios 4 zile inainte si 4 zile dupa instalarea manifestarilor cutanate.

In cat timp se vindeca rujeola?

Eruptia cutanata insotita de febra 39-40ºC cu evolutie autolimitata in cazurile necomplicate si ameliorarea starii generale are loc in decurs de 3 zile dupa aparitia eruptiei maculo-papulare.

Durata totala de evolutie a formelor necomplicate de rujeola este cuprinsa intre 17 si 21 de zile cu o perioada de convalescenta de aproximativ 10 zile.

In anumite situatii, perioada de recuperare care urmeaza dupa episodul acut de infectie cu virus rujeolic poate asocia in mod paradoxal o stare tranzitorie de imunosupresie in decursul careia pot aparea suprainfectii bacteriene la nivel pulmonar si digestiv.

Pneumoniile si gastroenteritele cauzate de suprainfectiile bacteriene ale pacientiilor cu rujeola reprezinta principala cauza de morbiditate si mortalitate la aceasta categorie de pacienti. Studiile desfasurate sugereaza existenta unei susceptibilitati a tractului respirator si digestiv la infectii bacteriene ce poate persista pana la 2-3 ani dupa remiterea episodului initial de rujeola.

Complicatii rujeola si efecte pe termen lung

Rujeola NU este o simpla boala a copilariei, ea poate prezenta evolutie severa, chiar amenintatoare de viata, in special la categoriile vulnerabile. La sugari si copii foarte mici poate duce la complicatii si deces prin aparitia manifestarilor multisistemice care genereaza imunosupresie accentuata si insuficienta multipla de organ.

Rujeola scade mult capacitatea de aparare a organismului, iar complicatiile intervin in 30% din cazuri. Sugarii, copiii mici si persoanele imunocompromise asociaza risc crescut de complicatii, forma severa de boala, inclusiv deces.

Complicatiile care pot surveni in contextul unei evolutii nefavorabile a infectiei cu virusul rujeolic sunt reprezentate in mod frecvent de catre:

  • Encefalita poate surveni in 1/1000 cazuri - encefalomielita diseminata, panencefalita sclerozanta subacuta (patologie neorologica cu prognostic extrem de rezervat care afecteaza pana la 1 din 15.000 dintre pacientii cu infectie persistenta cauzata de virusul rujeolos inregistrate la nivelul Statelor Unite). Debutul panencefalitei sclerozante are loc la cativa ani dupa episodul infectios initial (aproximativ 7 ani) si afecteaza mai frecvent copiii care au avut rujeola inainte de implinirea varstei de 2 ani.
  • Pneumonia
  • Bronhopneumonia care duce la deces in 1 dn 1000 cazuri
  • Infectii ale urechii
  • Diaree severa cu deshidratare secundara.

In general, 1 din 4 persoane cu rujeola are nevoie de internare in spital, iar fara vaccinare antirujeolica, in medie, 1 din 1000 de bolnavi de pojar moare.

Rujeola in sarcina

In cazul rujeolei contractate in cursul sarcinii, boala nu este asociata cu anomalii congenitale ale fatului, insa poate cauza avort spontan sau nastere prematura.

 In prezenta simptomatologiei specifice care ridica suspiciunea unei infectii cu virus rujeolos la femeile gravide care nu au trecut prin boala si nu au fost vaccinate, se recomanda prezentarea cat mai rapida la medicul infectionist, in vederea consultului clinic si efectuarea de investigatii specifice.

Rujeola - diagnostic

Diagnosticul de rujeola este stabilit pe criterii clinice (febra insotita de simptome respiratorii si oculare, urmate de eruptia caracteristica) si, la nevoie, se confirma prin analize de laborator -identificarea anticorpilor specifici de tip IgM si IgG din sangele venos:

  • Anticorpii de tip IgM indica prezenta unei infectii evolutive cauzata de virusul rujeolei
  • Anticorpii IgG atesta trecerea prin boala sau imunizare prin vaccinare.

Cazurile care asociaza evolutie severa complicata prin aparitia afectarii sistemului nervos central pot fi diagnosticate prin intermediul depistarii anticorpilor specifici de tip IgG anti-rujeola la nivelul lichidului cefalorahidian recoltat prin punctie spinala.

Diagnosticul rujeolei poate fi stabilit si prin intermediul tehnicilor avansate de biologie moleculara care utilizeaza metoda PCR pentru detectia ARN-ului viral de la nivelul celulelor gazda infectate, insa aceasta analiza nu este utilizata de rutina datorita costurilor ridicate pe care le asociaza in comparatie cu determinarea anticorpilor serici specifici.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament rujeola la copii si adulti

Pentru rujeola NU exista un tratament etiologic capabil sa elimine cauza bolii (virusul rujeolic) si sa conduca la vindecarea completa.

Tratamentul rujeolei la copii si adulti este simptomatic si suportiv, si are scopul de a preveni complicatiile:

  • Repaos la pat pe durata evolutiei simptomatologiei
  • Hidratare corespunzatoare pentru prevenirea dezechilibrelor hidro-electrolitice
  • Administarea de antialgice si antitermice pentru ameliorarea disconfortului algic cauzat de sindromul febril.
  • Antibioticele se administreaza numai la recomandarea medicului curant dupa evidentierea unei suprainfectii de natura bacteriana la nivel respirator sau otic, care apare in contextul unei infectii cu virusul rujeolei.
  • Globulina serica imuna poate fi administrata la gravide, sugari si persoanele imunocompromise in termen de cateva zile (maxim 6 zile) de la expunerea virala in vederea stimularii sistemului imun si prevenirea aparitiei de complicatii secundare.

Virusul rujeolic poate rezista pana la 2 ore in aerul atmosferic dupa eliminare prin stranut sau tusit de la nivelul cailor respiratorii ale bolnavului, astfel ca este importanta aerisirea regulata a incaperilor din crese, gradinite, scoli si cabinete medicale de pediatrie/medicina de familie, pentru prevenirea transmiterii pe cale aerogena a particulelor virale.

Vaccinarea - protectie impotriva rujeolei

In Romania, rujeola constituie o patologie care poate fi prevenita prin vaccinare specifica cu ROR (vaccin combinat anti rubeola-oreion-rujeola). Conform calendarului national de vaccinare din tara noastra, vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) se administreaza in 2 doze: prima doza la varsta de 12 luni a copilului, iar cea de-a doua doza la varsta de 5 ani.

Vaccinarea a fost initiata in anul 2004, cand s-a introdus vaccinarea cu o prima doza de vaccin rubeola-oreion-rujeola (ROR) la copiii in varsta de 12-15 luni. Din 2015, doza a doua de vaccin ROR se administreaza la varsta de 5 ani.

Singura si cea mai eficienta metoda de prevenire a rujeolei este vaccinarea. Imunizarea pasiva, prin vaccinul impotriva rujeolei, confera imunitate pe tot parcursul vietii. Pentru a impiedica circulatia rujeolei si in final, eradicarea acestui patogen viral cu tropism respirator, se considera ca este necesara vaccinarea cu doua doze a cel putin 95% din populatie.

Specific pentru rujeola este izbucnirea epidemica frecventa, in special la nivelul populatiilor de indivizi nevaccinati. Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia cu privire la posibilitatea aparitiei unei epidemii de rujeola datorita scaderii numarului de vaccinari asociate perioadei de pandemie care a impus masuri de izolare in vederea prevenirii Covid.

Potrivit OMS, vaccinarea impotriva rujeolei a dus la evitarea a 56 de milioane de decese in perioada 2000 - 2021.

Rujeola la copiii vaccinati

Niciun vaccin nu previne 100% boala, insa in majoritatea cazurilor, daca un copil vaccinat se imbolnaveste de rujeola, simptomele sunt adesea mai usoare si de scurta durata. Vaccinul reduce severitatea bolii si riscul de complicatii grave.

Conform Institutului National de Sanatate Publica din Romania, de la inceputul anului 2023 si pana la data de 30 noiembrie 2023 au fost inregistrate 1.855 cazuri de rujeola la nivelul a 29 de judete, plus Municipiul Bucuresti.

Sursa: Institutul National de Sanatate Publica

Profilaxia post-expunere la virusul rujeolei

Vaccinul antirujeolic poate fi administrat persoanelor neimunizate sau imunizate insuficient in primele 72 ore de la contactul cu o persoana infectata. Daca totusi dezvolta boala post-vaccinare, forma va fi una mai usoara, cu simptomatologie minora si durata de evolutie mai scurta.

In ceea ce priveste persoanele care prezinta contraindicatii de vaccinare impotriva rujeolei (gravide, sugarii cu varsta < 6 luni si indivizii cu sistem imunitar deprimat), acestea pot beneficia de tratament cu imunoglobuline umane in primele 6 zile de la expunere. S-a demonstrat ca aceasta imunizare pasiva reduce intensitatea manifestarilor clinice ale rujeolei si in anumite situatii poate preveni aparitia bolii.

 

Referinte:

Data publicării 12.12.2023