Rujeola: simptome, tratament, preventie

Rujeola este o boala acuta, cauzata de morbilivirus. Boala se transmite pe cale respiratorie prin picaturile de secretii nazofaringiene incarcate de germeni, din aerul expirat de persoana infectata, sau prin contact direct cu secretiile respective.
rujeola
Despre rujeola
Rujeola este foarte contagioasa  – se estimeaza ca 90% din persoanele neimunizate (prin trecerea prin boala / vaccinare), expuse vor contracta boala. Omul este singura gazda pentru acest virus.

Principalele simptome ale rujeolei

Principalele simptome sunt febra mare, tuse, rinoree, eruptie si inflamatie la nivelul ochilor (conjunctivita). Primele simptome (febra, simptome respiratorii) apar intr-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant, in medie la 10 zile de la expunere. Eruptia apare in medie la 4 zile dupa primele simptome iar pacientul este contagios 4 zile inainte si 4 zile dupa aparitia eruptiei.


Eruptia este insotita de febra 39-40ºC; in cazurile necomplicate, starea generala se amelioreaza la 3 zile dupa aparitia eruptiei iar pacientul isi revine complet in 7-10 zile de la debut.

Posibile complicatii ale rujeolei

Complicatiile intervin in 30% din cazuri si includ pneumonie, encefalita, otita medie, diaree, laringo-traheo-bronsita si infectii bacteriene secundare. Copiii foarte mici si persoanele imunocompromise au risc ridicat de complicatii, forma severa de boala si chiar deces.

Rujeola in timpul sarcinii

Rujeola contractata in cursul sarcinii nu este asociata cu anomalii congenitale ale fatului, insa poate determina avort spontan sau nastere prematura. Daca suspectati un contact cu o persoana infectata si nu sunteti sigura ca ati trecut prin boala / nu sunteti vaccinata, va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.


Diagnosticul se pune pe criterii clinice (febra insotita de simptome respiratorii si oculare, urmate de eruptia caracteristica) si, la nevoie, se confirma prin analize de laborator (identificarea anticorpilor specifici in sangele venos).

Cum se trateaza rujeola?

Tratamentul este simptomatic si suportiv, cu scopul de a preveni complicatiile.


Virusul rujeolic rezista pana la 2 ore in aerul dintr-o incapere in care o persoana bolnava a tusit sau a stranutat. Rezista cateva saptamani la frigider si mai multe luni in stare inghetata la –15ºC. Este distrus rapid de ultraviolete.

Metode de preventie a rujeolei

Rujeola se caracterizeaza prin izbucniri epidemice frecvente, in special printre indivizi nevaccinati.


Singura si cea mai eficienta metoda de prevenire a bolii este vaccinarea, care confera imunitate pe viata in majoritatea cazurilor. Se considera ca este necesara vaccinarea cu doua doze a cel putin 95% din populatie pentru a impiedica circulatia bolii si in final eliminarea.

Profilaxia post-expunere

Persoanelor neimunizate sau imunizate insuficient li se poate administra vaccin antirujeolic in primele 72 ore de la contactul infectant – daca totusi fac boala, fac o forma usoara, cu simptomatologie minora si durata mai scurta.


Persoanelor care au contraindicatii pentru vaccin (gravide, copii <6 luni, imunocompromisi) li se pot administra imunoglobuline umane in primele 6 zile de la expunere. S-a demonstrat ca aceasta imunizare pasiva poate preveni boala sau ii reduce severitatea.

 

Data publicării 04.10.2018