Spanacul: Beneficii si proprietati nutritive

Spanacul este o planta erbacee cu frunze verzi, lucioase si in forma de inima. Face parte din familia Amaranthaceae si este cultivat pentru frunzele sale bogate in nutrienti. Aceste frunze sunt recunoscute pentru culoarea lor vibranta si gustul usor amarui. Spanacul este adesea considerat un aliment sanatos si versatil, fiind utilizat in bucataria globala pentru a imbogati preparatele culinare cu aportul sau nutritional.

Cuprins

Spanacul: Beneficii si proprietati nutritive

Spanacul este o planta erbacee cu frunze verzi, lucioase si in forma de inima. Face parte din familia Amaranthaceae si este cultivat pentru frunzele sale bogate in nutrienti. Aceste frunze sunt recunoscute pentru culoarea lor vibranta si gustul usor amarui. Spanacul este adesea considerat un aliment sanatos si versatil, fiind utilizat in bucataria globala pentru a imbogati preparatele culinare cu aportul sau nutritional.

Aceasta leguma cu frunze verzi este recunoscuta pentru continutul sau bogat de vitamine si minerale esentiale. Este o sursa excelenta de vitamina K, vitamina A, vitamina C, fier, calciu si alte nutrienti precum acid folic, potasiu si magneziu. Datorita acestei compozitii nutritive impresionante, spanacul este apreciat pentru multiplele sale beneficii pentru sanatate.

Informatii nutritionale (per 100g)

  • Calorii: 23 kcal
  • Proteine: 2.9g
  • Grasimi: 0.4g
  • Carbohidrati: 3.6g
  • Fibre: 2.2g
  • Vitamina A: 9377 UI
  • Vitamina C: 28mg
  • Fier: 2.71mg
  • Calciu: 99mg

 

Beneficii si Proprietati ale spanacului

Sursa de Nutrienti Esentiali

Este bogat in nutrienti esentiali, furnizand o gama larga de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina A, vitamina C, fier si calciu. Aceste substante nutritive sunt esentiale pentru mentinerea unei functionari optime a organismului.

Contribuie la Sanatatea Ochilor

Continand luteina si zeaxantina, sustine sanatatea ochilor si poate ajuta la prevenirea anumitor afectiuni oftalmologice legate de varsta, contribuind la mentinerea unei vederi sanatoase.

Bun pentru Sistemul Imunitar

Datorita continutului ridicat de vitamina C si beta-caroten, spanacul intareste sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor si inflamatiilor.

Sustine Sanatatea Oaselor

Vitamina K si calciul din spanac sunt esentiale pentru sanatatea oaselor, contribuind la mentinerea densitatii osoase si reducand riscul de osteoporoza.

Versatilitate Culinara

Poate fi integrat intr-o varietate de preparate, de la salate si supe la curry-uri si tartelor. Poate fi consumat atat crud, in salate si smoothie-uri, cat si gatit, fiind o optiune versatila in bucatarie.

Cum se consuma spanacul

Consumul Crud

Proaspat este delicios si hranitor atunci cand este consumat crud. Frunzele tinere si crocante se pot folosi in salate verzi pentru a oferi o textura si o savoare aparte. Imbogatind salatele cu frunze de spanac proaspat, vei adauga un plus de nutrienti si prospetime preparatelor tale.

Gatitul

Este un ingredient versatil care poate fi folosit in multe retete gatite. Poate fi adaugat intr-o varietate de preparate, cum ar fi paste, curry-uri, supe si fripturi. Prin gatire, frunzele de spanac se inmoaie si se reduc in volum, dar isi pastreaza inca valorile nutritionale si gustul sau distinct.

Smoothie-uri si Sucuri

Adaugarea unei maini de spanac proaspat in smoothie-uri si sucuri poate imbunatati aportul de nutrienti si poate oferi o nota de prospetime bauturilor tale preferate. Combinatia de spanac cu alte fructe si legume poate crea bauturi sanatoase si revigorante.

Ca Garnitura

Frunzele de spanac gatite pot fi folosite ca garnitura pentru a imbogati preparatele principale. Poti adauga spanac la paste, orez sau carne pentru a oferi o nota de prospetime si un aport suplimentar de nutrienti.

Contraindicatii si riscuri

Oxalati

Spanacul contine o cantitate semnificativa de oxalati, substante chimice naturale care, in exces, pot contribui la formarea de calculi renali (pietre la rinichi). Persoanele cu antecedente de calculi renali sau care sunt predispuse la formarea acestora ar putea dori sa limiteze consumul de spanac sau sa il consumati in cantitati moderate.

Alergii sau Sensibilitati

Unele persoane pot avea alergii sau sensibilitati la spanac, manifestand simptome precum mancarimi, umflaturi ale limbii sau buzelor, eruptii cutanate sau dificultati de respiratie. In astfel de cazuri, este important sa se evite consumul de spanac si sa se consulte un specialist in alergii pentru evaluare.

 

Bibliografie

https://www.thepharmajournal.com/archives/2022/vol11issue8S/PartP/S-11-8-47-875.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128127803000118

 

Data publicării 23.03.2024