Care este cel mai des intalnita fractura in randul persoanelor de varsta a doua si a treia?

Fractura de epifiza inferioara de radius este cel mai des intalnita fractura in randul persoanelor de varsta a doua si a treia. Cele mai afectate categorii de pacienti sunt femeile. Osteoporoza poate fi una din cauzele care duc la aparitia acestui tip de fractura. Afla din acest material care sunt si celelalte cauze care duc la fractura de epifiza distala de radius si in ce masura ajuta tratamentul conservator!

Cuprins

Fractura de epifiza distala de radius se produce la nivelul incheieturii mainii, iar primul simptom este durerea. Acest tip de fractura este frecvent intalnita in randul populatiei generale, cu precadere in randul pacientilor de varsta a doua si a treia.

Cum se produce fractura de epifiza distala de radius?

Cauzele care duc la aparitia fracturii de epifiza distala de radius sunt direct conditionate de varsta pacientului. La pacientii mai tineri, de exemplu, acest tip de fractura apare in urma unor accidentari, precum cele de masina sau de pe bicicleta sau chiar role, cand tendinta pacientului este de a aplana cazatura cu mana. In cazul persoanelor mai in varsta, fractura de epifiza distala poate avea drept cauza osteoporoza, o afectiune care duce la scaderea densitatii osoase si la ”fragilizarea” oaselor, ceea ce inseamna ca si o banala cazatura poate avea un efect

Care sunt tipurile de fractura de epifiza distala de radius?

Exista mai multe tipuri de fractura de epifiza distala de radius, clasificate in functie de modul in care se produce ruptura de radius. Foarte des intalnita este fractura Colles, in care un fragment rupt al radiusului se inclina dorsal. Acest tip de fractura este extra-articulara.

De asemenea, mai exista si fractura intra-articulara, care afecteaza si incheietura mainii. Ca si in cazul altor fracturi, fractura deschisa este cea mai periculoasa si cea care poate fi observata cel mai repede de pacient. In cazul fracturii deschise, osul fracturat strapunge pielea, iar pacientul TREBUIE sa mearga urgent la medic, inainte de aparitia complicatiilor.

Impotenta functionala, simptom principal pentru fractura de epifiza distala de radius

Durerea este primul simptom care apare in cazul fracturii de epifiza distala de radius, insa nu singurul. In cele mai multe cazuri, zona afectata este umflata, iar pacientul nu isi mai poate misca deloc mana, ceea ce se numeste impotenta functionala.

Din cauza umflaturii prezente in urma traumatismului, zona afectata devine diforma si cu o sensibilitate ridicata. Pentru ca sangele nu mai circula corespunzator, iar oxigenarea nu se mai produce normal, apar si furnicaturile.  

Cand sa mergi la medic?

Consultul medical este nevoie sa fie efectuat in cel mai scurt timp de la producerea traumatismului.

  • Simptome reduse ca intensitate: Sunt cazuri in care simptomele se manifesta la o intensitate redusa, umflatura nu este prezenta, iar durerile sunt minore. In aceste cazuri, consultul poate fi programat intr-un interval de 24-48 de ore de la producerea accidentului, cu mentiunea ca pacientul sa aplice comprese reci/ gheata pe locul afectat si sa imobilizeze zona afectata cu o atela.
  • Simptome severe: Dacă durerile sunt severe, apare si deformarea zonei afectate, iar degetele devin palide- semn ca nu mai sunt oxigenate corespunzator, atunci vizita la medic devine o urgenta!

Multi dintre pacienti amana consultul de specialitate, considerand ca o fractura este o afectiune minora, ce se rezolva de la sine. In momentul in care se produce o fractura insa, nu sunt afectate numai articulatiile/oasele, ci si vasele de sange de la nivelul acelei zone, precum si alte tesuturi ca ligamentele sau nervii de la nivelul incheieturii.  Ceea ce inseamna ca niciodata lucrurile nu sunt atat de simple precum par, iar pacientul nu isi poate da seama de gravitatea afectarii decat in momentul in care ajunge la o consultatie de specialitate.

Diagnosticarea acestui tip de fractura se realizeaza in urma unei examinari clinice si a unor radiografii, care sa ofere medicului informatiile esentiale despre gradul de afectare al osului. Uneori, poate fi necesara si efectuarea unei investigatii CT, pentru exactitate in stabilirea planului de tratament.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cand este recomandata interventia chirurgicala in cazul fracturii de epifiza distala de radius?

Interventia chirurgicala este recomandata in momentul in care tratamentul conservator nu da rezultate. In faza initiala, in functie de gravitatea afectarii, medicul va recomanda tratamentul conservator, precum reducerea inchisa si ghips-ul. Important este ca oasele sa fie readuse in pozitia anatomica normala, iar umflatura sa fie diminuata, pana la vindecarea totala.

Daca pozitia osului nu poate fi corectata prin tratament conservator sau prin manevrele si procedurile standard, atunci cel mai probabil va fi nevoie de o interventie chirurgicala, recomandata in cazul unor astfel de fracturi articulare.

Cat timp vei sta cu ghips?

In cazul unei astfel de fracturi, pacientul va fi nevoit sa stea cu ghips pana la 6 saptamani, in functie de gradul de afectare.

In cat timp iti poti relua activitatile?

Pacientul cu fractura de epifiza distala de radius isi poate relua activitatile zilnice la un interval de 6 saptamani de la traumatism, in cazul unui tratament conservator, cand fractura este considerata a fi stabila. Daca pacientul a suferit o interventie chirurgicala, atunci reluarea activitatilor se va face mult mai repede.

Este nevoie ca pacientul sa vina si la controalele clinice, astfel incat orice fel de complicatii sa poata fi prevenite.

 

Bibliografie:

  • Loisel, F., Kielwasser, H., Faivre, G., Rondot, T., Rochet, S., Adam, A., Sergent, P., Leclerc, G., Obert, L. and Lepage, D., 2018. Treatment of distal radius fractures with locking plates: an update. European Journal of Orthopaedic Surgery & Traumatology28, pp.1537-1542.
  • Mischkowsky, T., Daum, R. and Ruf, W., 1980. Injuries of the distal radial epiphysis. Archives of orthopaedic and traumatic surgery96, pp.15-16.
  • Obert, L., Loisel, F., Gasse, N. and Lepage, D., 2015. Distal radius anatomy applied to the treatment of wrist fractures by plate: a review of recent literature. Sicot-j1.
  • Obert, L., Rey, P.B., Uhring, J., Gasse, N., Rochet, S., Lepage, D., Serre, A. and Garbuio, P., 2013. Fixation of distal radius fractures in adults: a review. Orthopaedics & Traumatology: Surgery & Research99(2), pp.216-234.