Care sunt cauzele care duc la aparitia durerii de sold?

Durerea de sold apare destul de des si afecteaza pacienti de toate varstele. Cauzele sunt diverse si multe dinte ele sunt independente de varsta pe care o are pacientul. Atunci cand apare, durerea de sold produce o mare stare de disconfort. Ceea ce putini pacienti stiu este faptul ca durerea poate iradia in sold, dar localizarea ei sa fie in alta. Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de sold?

Durerea de sold provoaca dificultati de miscare si se intensifica la efort, fiind greu de ignorat atunci cand se instaleaza. Cu toate acestea, multi pacienti cred ca durerea este localizata la nivelul soldului, dar aceasta doar iradiaza in sold, cauza ei fiind de alta natura si fiind caracteristica altor patologii.  Acestea sunt motivele pentru care apare durerea de sold.

Cuprins

Coxartroza sau artrita soldului

Coxartroza este este una dintre cele mai des intalnite cauze ale durerii de sold, mai ales pentru pacientii care au varsta de peste 40-45 de ani. Coxartroza este o afectiune degenerativa si ireversibila, care duce la uzura articulatiilor si frecarea oaselor. Aceste procese sunt insotite de durere, sensibilitate, inflamatie, precum si alte caracteristici distinctive.

Entorsele duc la aparitia durerii de sold

Chiar daca pare surprinzator, entorsele, mai ales cele netratate la timp, pot duce la aparitia durerii de sold. Explicatia este simpla. Articulatia soldului este formata din ligamente si tendoane, al caror scop este acela de a facilita miscarea.

Entorsele si leziunile tendoanelor apar atunci cand ligamentele sau tendoane sunt intinse prea mult sau suprasolicitate. Aceasta suprasolicitare duce la dureri ascutie in miscare. Netratate, entorsele solicita odata in plus muschii si tendoanele, putand duce la contracturi musculare. Chiar si cativa pasi efectuati cu piciorul afectat pot duce la aparitia durerii in sold. Daca entorsele nu sunt tratate, durerea de sold poate sa revina dupa cateva luni, difuza, dar suficient de puternica incat sa creeze o stare de disconfort.

Entorsele apar frecvent in cazul sportivilor, dupa efort fizic intens sau miscari bruste, precum si ca urmare a unei insuficient incalziri inainte. 

Sciatica

Stiatica este durerea ce apare pe partea posterioara a soldului si traverseaza intregul picior. Cauza aparitiei acesteia este compresia nervului sciatic prin hernia de disc sau prin spasmele muschiului piriform.  Obezitatea, varsta inaintata si sedentarismul sunt 3 factori de risc in aparitia durerii nervului sciatic. Durerile din sciatica pot tine pana la 6 saptamani, in functie de afectarea sau compresia nervilor. Este important ca aceasta durere sa fie investigata atunci cand apare, pentru identificarea cauzei si a metodelor de tratament.

Fracturile osoase pelvine au ca simptom durerea de sold

Expunerea la fracturile osoase pelvine este foarte frecventa la varstnici, in special la cei care sufera de osteoporoza. In acest caz, o fractura de sold provoaca dureri cu impotenta functionala si de obicei necesita tratament chirurgical.

Necroza aseptica de cap femural

Acest tip de necroza apare ca urmare a incetarii alimentarii cu sange a capului femoral. Pentru ca este privat de sange, oxigen si substantele nutritive, capul femural moare si devine plat. Necroza poate fi rezultatul unui trumatism sau a unei luxatii a articulatiei soldului. Exista, de asemenea, cazuri in care necroza apare dupa administrarea anumitor medicamente precum cortizonul sau ca urmare a anumite boli.

Necroza capului femural mai poate aparea si ca urmare a consumului excesiv de alcool si fumat. Pacientul simte unele simptome, cum ar fi:

  • Durere in zona inghinala
  • Schiopatare sau dificultati de mers
  • Imposibilitatea de a merge sau dificultate la realizarea miscarilor
  • Senzatia de slabiciune
  • Durerea coapsei care iradiaza in zona soldului.

Solutii de tratament pentru durerile de sold

Metodele de tratament ale durerii de sold sunt recomandate in urma identificarii cauzei durerilor de sold. In functie de particularitatile fiecarui caz, medicul poate recomanda infiltratiile intraarticulare si fizio-kinetoterapie  

De asemenea, medicul poate prescrie diferite medicamente care pot ajuta la tratarea inflamatiei si calmarea durerii. In unele cazuri, medicul poate recomanda interventia chirurgicala, in functie de tipul afectiune.

Nu amanati consultul de specialitate atunci cand apare durerea de sold. Multe afectiuni in stadiile incipiente se pot trata prin metode nechirurgicale.

 

Bibliografie:

  • Bray, E.D., Sherafati, M., Cutts, C.L. and Stafford, G.H., 2015. The young adult hip: extra-articular causes of hip pain and how to pick the winners. Journal of Hip preservation surgery2(1), pp.51-55.
  • Chamberlain, R., 2021. Hip pain in adults: evaluation and differential diagnosis. American family physician103(2), pp.81-89.
  • Lee, Y.J., Kim, S.H., Chung, S.W., Lee, Y.K. and Koo, K.H., 2018. Causes of chronic hip pain undiagnosed or misdiagnosed by primary physicians in young adult patients: A retrospective descriptive study. Journal of Korean Medical Science33(52).
  • Roberts, W.N. and Williams, R.B., 1988. Hip pain. Primary Care: Clinics in Office Practice15(4), pp.783-793.