Care sunt complicatiile herniilor abdominale?

Care sunt complicatiile herniilor abdominale?

Varsta inaintata, sexul masculin, constipatia si tusea cronica sunt cativa dintre factorii care pot favoriza aparitia herniilor abdominale, o afectiune frecvent intalnita, ce poate fi tratata inca din fazele timpurii. Din nefericire, in cele mai multe din cazuri, pacientii ajung la consult de specialitate in momentul in care apar complicatiile si simptomele acute, care pot pune viata in pericol. Care sunt complicatiile herniilor abdominale si cum poate fi tratat acest tip de afectiune?

Cuprins

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Hernia este o afectiune care apare in momentul in care straturile peretelui abdominal sunt fie slabite, fie se rup. Presiunea din interiorul abdomenului este cea care impinge continutul abdominal in exterior, prin aceasta zona slabita.
In functie de locul in care apar, herniie abdominale pot fi de mai multe tipuri. Cele mai des intalnite sunt:

Sunt si tipuri de hernii intalnite mai rar in practica medicala, cum ar fi herniile femurale, herniile obturatorii sau herniile liniei Spiegel.
Mai sunt si anumite tipuri de hernie ce apar in urma unor interventii chirurgicale, acestea fiind eventratiile sau herniile incizionale.

Umflatura, primul simptom vizibil al herniilor

Herniile sunt anuntate printr-un simptom vizibil, ce poate fi ignorat de catre unii dintre pacienti, tocmai pentru ca nu li se pare nimic iesit din comun. Acesta este prezenta unei umflaturi la nivelul zonei in care se instaleaza hernia, umflatura ce este reductibila in primele faze si nu este dureroasa.

Tocmai din cauza faptului ca simptomele nu produc un disconfort major, pacientii tind sa ignore prezenta umflaturii, insa aceasta amanare nu face decat sa duca spre complicatii.

Ce complicatii pot avea herniile abdominale?

Hernia este o afectiune ce evolueaza in timp. Chiar daca in primele faze nu are simptome ”deranjante”, acestea apar odata cu multiplele complicatii ce se pot instala. Cea mai des intalnita dintre ele este strangularea herniei. Aceasta complicatie este direct conditionata de vechimea herniei, de volumul acesteia si de localizarea propriu zisa.

Strangularea este de fapt o obstructie, ce impiedica sangele sa ajunga la tesuturi, initial in flux redus. Ulterior, are loc oprirea totala a fluxului de sange, ceea ce pune in pericol viata pacientului. Aceste ischemii duc la aparitia hemoragiilor, edemului interstitial si a perforatiilor si abceselor. In acest caz, interventia chirurgicala devine o urgenta, nu mai este optionala, pentru ca este singura ce poate salva viata pacientului.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Care sunt simptomele complicatiilor herniei?

Daca hernia este asimptomatica in fazele initiale, nu acelasi lucru se poate spune despre hernia strangulata. Durerea se instaleaza brusc, este severa si se manifesta la locul herniat. In acest moment, hernia nu este reductibila, iar durerea nu cedeaza. In cazul pacientilor varstnici, este posibil ca durerea sa lipseasca, insa pot fi prezente celelalte simptome.

Ocluzia intestinala este si ea prezenta in cazul strangularii herniei. Tranzitul intestinal este alterat sau lipseste cu desavarsire, mai ales daca un intestin este prins in hernie.

Locul herniat isi schimba culoarea si devine de o nuanta violacee. Pot aparea greata, varsaturi, precum si febra sau frisoane. Cei mai multi pacienti pot avea hipotensiune in aceasta faza, semne de deshidratare si tahicardie.

Instalarea acestor simptome este un semnal de alarma, ce ar trebui sa aduca pacientul la un consult chirurgical.

Care sunt simptomele complicatiilor herniei?

Montarea plasei abdominale - solutie pentru tratarea herniei

Montarea unei plase abdominale pentru intarirea peretelui abdominal prin interventie chirurgicala este singura care poate aduce vindecarea pacientului si reduce la minim riscul de reaparitie a herniei.

Interventiile chirurgicale pentru tratarea acestor tipuri de hernii sunt laparoscopice sau clasice, iar abordul chirurgical este ales in functie de momentul prezentarii pacientului si de complicatiile locale sau generale. Interventia laparoscopica are numeroase beneficii:

  • Are nevoie de 3 incizii de mici dimensiuni, de maxim 1 cm
  • Dureri minime
  • Spitalizarea dureaza o noapte
  • Aspect estetic mult mai favorabil
  • Pacientul isi poate relua activitatea fizica, sociala si de munca, rapid
  • Vedere intraoperatorie mult mai detaliata, pentru chirurg.